Kom maar liggen, een roman over hunkering naar verbinding

Alleen van deze titel word je toch al rustig. Al roept het ook een gevoel van emoties op, althans bij mij. Geborgenheid, dat is wellicht het goede woord, maar ook verscheurdheid. De prachtig vormgegeven zachtroze kaft met gescheurde opening zegt misschien wel meer dan beelden hadden kunnen doen. Het spreekt namelijk tot de verbeelding en dat is uitnodigend genoeg om in dit boek te beginnen. Wat zien jullie in het omslag van het boek ‘Kom maar liggen’ van Sun Li?

kom maar liggen
Boek ‘Kom maar liggen’van Sun Li

Kom maar liggen samenvatting

Doe normaal, wees dankbaar en werk hard. Dat is altijd de mantra van Bie Chan geweest, het hoofdpersonage uit ‘Kom maar liggen’. Maar alles wat ze zo zorgvuldig had opgebouwd raakt ze in een paar dagen kwijt. Haar relatie met haar opgeruimde man, die ook nog eens uit een goed nest kwam, haar baan op de Zuid-as en een comfortabel huis met hoge plafonds en designmeubelen.
Ze trekt zich terug in een krap appartement, met schimmel in de badkamer en neemt haar oude en eigenzinnige moeder in huis. Heeft ze haar recht op geluk verspeeld of is er nog een weg terug? Ze denkt aan haar Oom Kit, die haar ouders ervan overtuigde naar Nederland te komen. Echter werd hijzelf zijn leven lang door ongeluk achtervolgd. Zelfs nadat hij de loterij had gewonnen.

kom maar liggen
Synopsis van het boek ‘Kom maar liggen’

Auteur Sun Li

Sun Li, geboren in Hong Kong -1980, is nu een succesvol Nederlands auteur. Ze groeide op in Noord-Nederland waar ze studeerde aan de universiteit van Groningen en later aan die van Durham. Haar boeken, net zoals nu weer met ‘Kom maar liggen’ gaan vaak over relatieverbanden.
In 2016 debuteerde ze met het boek De zoetzure smaak van dromen*: het familieverhaal achter een Chinees restaurant. Tevens is ze hoofdauteur van de 6+ voorleesbundel Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes: 100 bijzondere Nederlandse vrouwen (2021). 

In 2023 schreef ze samen met Danny Lee, Ka Fai Lee en Yan Ting Yuen Chin. Ind. Rest. Kookboek*. Dit boek werd bekroond door de vakjury met de ‘Food and Friends Gouden Kookboek-prijs’. Het omvat naast de klassiekers – van babi pangang, bami, foe yong hai tot koe loe kai – ook gerechten die het personeel zelf eet. Het blikt ook terug op de geschiedenis van de restaurants in Nederland. Samen met Tjyying Liu schreef ze de toneeltekst voor Happy in Nederland. Een toneelstuk dat vertelt over een moeder en dochter en hun Chinees-Indische restaurant. Nu komt ze met haar nieuwe roman ‘Kom maar liggen’, die het belang van familiebanden beschrijft.

auteur Sun Li
auteur Sun Li

Kom maar liggen is een boek van weinig woorden

Bij het boek ‘Kom maar liggen’ denk ik dat de synopsis en de informatie over de auteur Sun Li de meeste woorden krijgen. Het is namelijk een erg lastig verhaal om er een mening over te schrijven. Buiten het feit dat het een al niet zo heel dik boek is, het telt slechts 181 bladzijden, gebeurt er ook niet zo heel veel.

Als lezer val je eigenlijk midden in het leven van hoofdpersonages Bie Chan. Ze is weg bij haar man, maar waarom wordt niet helemaal duidelijk. Ook werd er nergens beschreven hoe ze überhaupt een stel geworden zijn. Als lezer mis je dus nogal wat informatie om je in te kunnen leven in de personages. De moeder van Bie Chan weigert te communiceren of naar buiten te gaan, waarom dat is wordt eigenlijk ook niet uit de doeken gedaan. Zo zwem je als lezer dus maar een beetje tussen de regels door en probeer je er een logisch geheel van te maken. ‘Kom maar liggen’ blijft dus onduidelijk in welke richting het nu op wil gaan.

Kom maar liggen

Kom op, ga iets doen!

Auteur Sun Li beschrijft in ‘Kom maar liggen’, meer het lethargische gevoel wat optreedt bij het hoofdpersonage, nou ja eigenlijk bij bijna alle personages. Het wordt een soort van klaagzang en deken van zelfmedelijden. Een onderwerp en emotie waar ik me, gelukkig, totaal niet in kan vinden. Hier en daar kan ik haar wel een schop onder haar kont verkopen en toeschreeuwen: kom op ga iets doen!
Maar natuurlijk is niet iedereen hetzelfde en naar mate het einde van het boek ‘Kom maar liggen’ naderde kreeg ik wel wat meer inzicht en dus ook begrip voor de personages.

Deelnamen aan de maatschappij is niet vanzelfsprekend

Het boek ‘Kom maar liggen’ bewaard zijn antwoord dus voor de laatste leesmeters en dan heb je als lezer wellicht door waarom Bie Chan zich zo voelt. De impact van generaties die niet door een samenleving geaccepteerd worden heeft nu eenmaal ook impact op de huidige generatie. En het heeft niet alleen te maken met integratie maar ook het deelnemen aan de maatschappij kan voor sommige een veel grotere opgave zijn dan voor de ander. Zo staat het ook op de achterzijde van het boek:

‘Kom maar liggen, is een schrijnend en tegelijk lichte roman over ergens deel van uitmaken en erbuiten staan.’

Met name dat woordje lichte neem ik in dit geval serieus. Want het verhaal was, wat mij persoonlijk aangaat, inderdaad te licht en te gemakkelijk geschreven om er een diepere betekenis aan te geven. Ik voelde de emotie niet. En ook al kon ik aan het einde het verhaal begrijpen, begrip hebben voor het geheel had ik dan weer niet. Je ziet dat ik in mijn recensie al bijna even verwarrend begin te schrijven als bij het verhaal ‘Kom maar liggen’. Dus laat ik het hierbij houden: het verhaal is vlot, heeft hier en daar humor maar mist de diepte om de echte emotie, die ik wel voelde bij de omslag, over te brengen.

Kom maar liggen

Leestips romans

Specificaties Kom maar liggen

Titel: Kom maar liggen | Auteur: Sun Li | Uitgever: van Oorschot | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 181 | ISBN 9789028243101 | Voor meer informatie over het boek ‘Kom maar liggen’ ga je naar je plaatselijke boekwinkel of bezoek de site van uitgeverij van Oorschot, klik hier voor Bol of kijk bij Bruna.nl

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.