Kunst & wetenschap – de Jaeger, een ontmoeting tussen beide werelden

Vaak wordt gezegd dat je ervan moet houden, of dat het je moet liggen. Maar Kunst & wetenschap worden niet vaak samen genoemd. Waarom is dat eigenlijk? Anno 2020 hebben we ook geleerd dat er voor iedereen wel een kunstvorm is wat aanspreekt, of dat er een wetenschap is die iemand kan boeien. Liggen beide gebieden wel zo ver uit elkaar of is er inmiddels wat veranderd? In Kunst & Wetenschap ga je over de brug lopen tussen beide disciplines en zul je zien dat het heel goed samengaat.

Kunst & Wetenschap

Kunst & wetenschap samenvatting

Als we de geschiedenis induiken van Kunst & wetenschap leren we dat van de Renaissance tot de verlichting een wetenschapper tevens kunstenaar was. De denker was tegelijk ambachtsman. Een mooie term hiervoor is de Homo Universalis en we kennen allemaal de grootste in deze soort: Leonardo da Vinci. Hij was namelijk schilder, schrijver, beeldhouwer, ingenieur en uitvinder. Hij paste constant nieuw verworven kennis toe in zijn werk. Een mooi voorbeeld hiervan is dat hij aanpassingen heeft gemaakt na 30 jaar in zijn schilderij St. Jerome. Uit zijn anatomische studies kwamen nieuwe feiten naar voren over nekspieren. En hop hij pakte de kwast en paste dit aan.

Na de verlichting, eind 18e eeuw, zijn kunst en wetenschap gescheiden van elkaar. De verdeling wordt gemaakt tussen ratio / wetenschap en gevoel / kunst. De kennis in je vingers raakt ondergeschikt aan de kennis in je hoofd. Voor de verlichting stonden ontwerper en ambachtsman op gelijke voet, vaak was dit zelfs dezelfde persoon. En nog steeds leven we in een wereld waarin een kloof is tussen denkers en uitvoerders. Maar het tij is aan het keren en gelukkig word er weer een brug opgebouwd die we na de verlichting in verval hebben laten gaan.

Brug bouwen

Wanneer zijn we die brug weer gaan opbouwen? Welke gevolgen heeft dat alles voor een beter begrip en acceptatie van kunst en wetenschap in het leven van alledag? Het is duidelijk dat er sprake is van een bepaalde positieve trend, kunstenaars kunnen sinds een paar jaar nu ook promoveren aan de universiteit. In Nederland moet kunst vooral amuseren en dat is heel erg beperkend. Kunst kan voor zoveel meer ingezet worden. Aanvulling geven aan waar wetenschap te kort schiet en vice versa. Nieuwsgierig geworden naar meer? Daar is dit boek Kunst & wetenschap jouw gids in!

Kunst & Wetenschap

Wat vind ik er van?

Ik heb niet een specifieke voorkeur voor 1 van beide disciplines. Wel ben ik me bewust van een kloof die heerst in de maatschappij tussen gevoel en ratio. Dat is zo zonde want het 1 kan niet zonder het ander, het vult elkaar aan. Het mooie is dat de balans in ieder mens anders is en dat maakt ons als mensen weer aanvullend naar elkaar. Het boek Kunst & wetenschap staat bomvol informatie. Hoe die 2 disciplines elkaar vinden, versterken en aanvullen is geweldig interessant en verrassend. Maar liefst 192 pagina’s telt dit boek.

Waar ik best wel iets van kennis heb zo heerlijk aanvullend en leerzaam is dit boek. Het is een boek wat de boodschap heel serieus neemt en heel graag wil aantonen hoe Kunst & wetenschap hand en hand gaan. Tekst en afbeeldingen vullen elkaar aan. Informatieve teksten en interviews wisselen elkaar af. Voor mij leest het prima weg, soms moet ik even een vakterm of woord opzoeken omdat ik het niet direct kan plaatsen. Ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige mensen misschien “te ingewikkeld” is qua taalgebruik.

Stof tot denken

De informatie in Kunst & wetenschap is zo boeiend en de kruisbestuiving tussen beide disciplines is wat mij betreft niet alleen een trend van nu. Maar een vervallen oude brug die echt weer stevig wordt opgebouwd. We moeten leren als mensen dat ratio en gevoel beide net zo belangrijk zijn. Net zoals een ontwerper en ambachtsman. We kunnen zoveel leren van elkaar, elkaars boodschap en kennis versterken. Waar de wetenschapper misschien verdwaalt in zijn ratio en vakjargon, zo beeldend kan een kunstenaar die boodschap wel overbrengen waardoor een groter publiek bereikt wordt. Waarom mag de wetenschapper ook niet aanspreken op zijn gevoelskant en andere uitingen geven aan zijn kennis. En vice versa.

Dit is een boek wat aanzet tot denken, leren, verbazen met een leuke vermakelijke toon. Ik vind het heerlijk om echt een hoofdstuk los te lezen. Om vervolgens hetgeen wat ik heb gelezen even te laten bezinken en te laten vormen in mijn hoofd. Het is voor mij dan ook meer een bewustwordingsboek met goede informatie. En dat vind ik heerlijk, die hersens laten draaien en mijn kennis en visie vergroten. Wil je meer weten, en vind je informatie van beide disciplines interessant, dan is dit jouw boek!

Specificaties Kunst & wetenschap

Auteur: Peter de Jaeger | Uitgever: Fontaine uitgevers | Augustus 2020 | 9789059564398 | 192 pagina’s | Meer informatie vind je hier bij Bol of bezoek je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kunst & Wetenschap
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.