Kwaidan – Een boek vol rake Japanse spookverhalen

Deze rake verhalen treffen zeker doel ja, wat een boek. In Kwaidan staan allerlei korte verhalen die bekende Japanse mythes en legendes zijn. Dat deze cultuur een interesse heeft voor het spirituele komt zeker naar voren in de spookverhalen. Het is heel anders dan verhalen die ik uit de westerse wereld ken en ik zou hier graag meer van lezen.

Kwaidan - Een boek vol rake Japanse spookverhalen (8)

Kwaidan samenvatting

In deze verzameling klassieke spookverhalen uit Japan blijken prachtige prinsessen kikkers te zijn, komen schilderijen tot leven, achtervolgen dodelijke spookbruiden de levenden en bevalt een samoerai met mystieke hulp van de baby van een shinto-godin. Hier vind je alle fantomen en geesten uit de Japanse folklore: ‘rokuro-kubi’, waarvan de hoofden ’s nachts van hun lichaam scheiden; ‘jikininki’, vleesetende goblins; en angstaanjagende gezichtsloze ‘Mujina’, die door eenzame buurten spoken.

Meesterverteller Lafcadio Hearn putte uit traditionele Japanse folklore, doordrenkt met herinneringen aan zijn eigen spookachtige jeugd in Ierland, om de huiveringwekkende verhalen in Kwaidan te creëren. Tegenwoordig worden ze in Japan als klassiekers beschouwd. Lafcadio Hearn (1850–1904) werd geboren op de Ionische Eilanden, als zoon van een Griekse moeder en een Ierse vader. Hij bracht zijn jeugd door in kostscholen en werd vervolgens zonder geld naar de Verenigde Staten gestuurd, waar hij een carrière als journalist begon. Nadat hij daar enige literaire bekendheid had verworven, verhuisde hij definitief naar Japan, waar hij zich verdiepte in de Japanse zeden en gebruiken.

Mythes, legendes en spoken

Elke cultuur heeft eigen legendes, mythes en ouder verhalen. Deze lijken mij enorm interessant maar tot op heden heb ik mij hier weinig in verdiept. Toen ik Kwaidan voorbij zag komen wist ik dat ik deze moest lezen. Zowel in boeken als in films hield ik altijd al van thrillers, misschien horror op zijn tijd (ligt eraan, ik vind dat ook vaak weer te dik er bovenop). Kwaidan combineert deze interesses omdat het spookverhalen vertelt. Veel oude Japanse verhalen bevatten geesten of spoken en gaan over het thema ziel. Dat lees je in dit boek ook enorm terug, en niet alle zielen hierin zijn vredig.

Zielen

Het eerste verhaal in dit boek heet Het verhaal van Mimi-nashi-Hõichi en had mij helemaal in de ban van het verhaal. Hier word de invloed van gekwelde zielen laten zien, die zich anders voordoen. Dat zal ik nog veel tegenkomen later in dit boek. Ook word er geschreven over de rituelen, offers en handelingen die horen bij het geloof hierin. Het laat veel meer zien dan wat korte verhalen en geeft een indruk van shintoïsme. In Japan word dit werk beschouwd als essentiële literatuur. Ik begrijp nu waarom, en ben dit wetende extra blij dat ik het heb mogen lezen. Hearn zelf was gefacineerd door Japanse folklore, religie en de dwalende geest- en spookverschijningen. Dit lees je terug in het boek, en inmiddels sluit ik mij hierbij aan.

Extra informatie

In Kwaidan las ik over geestverschijningen, sommigen kwaad maar ook vredige en mooie verschijningen. Verhalen zijn er in allerlei thema’s en zijn enorm divers. En dan komt er een tussenblad dat aangeeft dat vanaf daar het deel over insecten begint. In plaats van korte verhaaltjes staan hier veel weetjes, feiten. Maar ook poëzie, links naar andere content, toch weer een verhaal en dan meer informatie. Dit ging over vlinders, muggen en mieren en ik snapte de link niet. Veel informatie voelde verwant omdat veel van deze beestjes ook in de verhalen voorkwamen. Ik denk dat de originele titel, Kwaidan. Stories and studies of strange things, voor mij beter geweest was omdat ik minder verbaasd zou zijn geweest over dit deel van het boek. In het nawoord komt Jannie Regnerus hier nog op terug, op hele mooie manier en verwijst naar iets dat Lefcadio zelf nog gezegd heeft;

Dit sluit aan bij het insecten deel van het boek en ik ben het helemaal met hem eens. Wel had ik het veel mooier gevonden als er zoiets bij het begin van dit deel van het boek stond. Het nawoord is verder mooi geschreven en een geweldige toevoeging op het boek. Wel had ik opzich willen weten wie Jannie Regnerus is, maar heb ik opgezocht. Ook werden er bepaalde beelden of wezens genoemd in verhalen die ik heb opgezocht, erg leuk om deze te zien.
Al met al was Kwaidan een duik in een andere cultuur, in bijgeloof en allerlei levens. Ik heb genoten en hoop meer van dit soort verhalen te lezen in de toekomst.

Specificaties Kwaidan

Auteur: Lafcadio Hearn | Vertaler: Barbara de Lange | Uitgeverij Koppernik | Vertaler Japans interpretatie: Maria Smolder | Oorspronkelijke titel: Kwaidan. Stories and studies of strange things | Nawoord: Jannie Regnerus | 9789083436135 | 19 september 2024 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.