Leve de fiets! – Geleyn, een speels weetjesboek voor de jeugd
De fiets is voor mij een van de belangrijkste vervoersmiddelen in mijn leven. Ik heb geen auto en geen rijbewijs, en mijn man ook niet. Ja het is echt waar, tot grote verbazing van menig persoon. Nou wonen wij op een plek dicht bij een station, met ov en de belangrijkste zaken op loopafstand. In principe redden we ons prima. Maar de fiets is voor ons als gezin dus erg belangrijk, onmisbaar zelfs. Leve de fiets! is een geweldig weetjesboek voor kinderen met alles over dit toffe vervoersmiddel.

Leve de fiets! samenvatting
In het begin was er niets. Helemaal niets. Dus ook geen fiets. Na een luide knal ontstond het heelal, de aarde, de mens en na miljarden jaren een wiel: dat was al iets. Maar nog geen fiets. Jammer. Stel je voor: de oermens met de fiets op mammoetjacht. Vet cool, toch?
- Een verfrissend overzicht van de evolutie van de fiets, afgewisseld met korte weetjes op kindermaat
- Ontdek ‘de bottenschudder’, de hoge bi of ‘duikfiets’, de speedpedelec en zelfs de smogvrije fiets
- Het laatste kinderboek van Frank Geleyn († 2022), met speelse collages van Claudia Verhelst
Professor Fiets loodst je door de geschiedenis van de fiets, van de oertijd tot de niet-zo-verre toekomst.
Weetjesboek jeugd
Leve de fiets! is het laatste boek van Frank Geleyn die in 2022 overleden is. Claudia Verhelst verzorgt de illustraties in dit toffe weetjesboek voor de jeugd. Wat is dit grandioos goed geschreven. Heel simplistisch, pakkend zonder moeilijke gebeurtenissen of woorden helemaal te verwerpen. De oerknal en prehistorie worden even in enkele zinnen heel begrijpelijk uitgelegd. Wil een kind meer weten, de keiharde cijfers, dan staat eronder een blokje met die informatie. Professor Fiets heeft officieel het boek geschreven en neemt ons mee door de geschiedenis, feiten en weetjes heen van fietsen en uitvindingen.
Dit weetjesboek kenmerkt zich door de speelsheid. Professor Fiets is de gastheer en dat maakt het boek al meteen heel laagdrempelig en persoonlijk. De teksten van Geleyn zijn geweldig voor de doelgroep, begrijpelijk, informatief, speels en met humor. Nergens overigens kinderachtig, wel kinderlijk in volle kracht. De illustraties van Claudia Verhelst verbeelden precies die dingen die ik net noemde over Geleyn zijn teksten. Ze complimenteren de tekst. En vullen soms aan met beelden waar woorden een beperking kennen. Ik vind Leve de fiets! echt geweldig.
Leve de fiets! recensie
En met mij mijn dochters van 6 en 11 ook. De holbewoner, excuses oermens, op de fiets op mammoetjacht levert veel gelach en gespreksstof op. Ik ben soms wat kort door de bocht door iedereen uit die tijd holbewoners te noemen. Mijn oudste dochter corrigeert me dat ik oermens moet zeggen, net zoals in het boek staat. Toevallig is dit thema net aan bod gekomen in haar klas, en dan leeft het heel erg bij haar. Mijn jongste dochter is heel leergierig en dit boek is voor haar heel begrijpelijk geschreven. Waar het soms wat wegdrijft van haar belevenis en begrip, zo fijn zijn de beeldende reddingsboeien van Verhelst dan weer die haar terug in het verhaal trekken van Leve de fiets!
En dan heb ik pas de eerste bladzijden van Leve de fiets! besproken. We fietsen echt door verleden, heden en de toekomst. Door grootste uitvindingen maar ook naar dichter bij huis. Zoals bijvoorbeeld het moment dat een kind zelf leert fietsen. Het is een ode aan de fiets en alles eromheen.Een leuke manier om dit vervoersmiddel zo doorgelicht te zien.
Zelf leren navigeren in een boek
Het enige wat ik jammer vind, en dat is eigenlijk bij heel veel weetjesboeken voor de jeugd, is dat er geen inhoudsopgave is in Leve de fiets! en geen woordenlijst achterin. Gelukkig zitten er wel paginanummers in. Maar ik ben groot voorstander om jonge kinderen al te leren navigeren in een boek. Het zelf leren opzoeken, en de verschillende manieren van lezen is zo belangrijk. Dit kan ook al door icoontjes te gebruiken eventueel aangevuld met tekst. Zo kan een kind kiezen of het gaat bladeren of echt meer gericht informatie gaat zoeken.
Maar dat is iets van wat ik graag zou willen en wat meer niet dan wel toegepast wordt in weetjesboeken voor de (jongere) jeugd. Buiten dat is Leve de fiets! echt een heel tof boek die in elke kast en in elke klas wel thuis zou horen. Nederland is fietsland, en zeker ook een stuk van onze identiteit. Dus qua thema past dit naast geschiedenis en vervoersmiddel ook heel goed bij Nederland!
- Fantastisch vervoer
- Encyclopedie van alle voer- en vaartuigen
- Het vrolijkste en grootste boek van alle voertuigen
Specificaties Leve de fiets!
Auteur: Frank Geleyn | Illustraties: Claudia Verhelst | Uitgever: De Eenhoorn | Februari 2025 | 9789462918443 | 80 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij De Eenhoorn, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!