Maar een meisje – een roman over kansenongelijkheid

Maar een meisje is een dik boek met een intrigerende cover. De afbeeldingen, het kleurgebruik. Een gewaagde verschijning, zeker voor het young adult publiek. Het is niet de cover die mij heeft verleid om het boek te lezen, wel de flaptekst op de achterkant. De thematiek, kansenongelijkheid van meisjes in de afgelopen eeuw, vind ik zeer interessant. Zeker omdat dit doorwerkt in de opvoeding die we als volwassenen hebben gehad en een verhaal hierover ook inzicht kan geven in hoe je ouders en hun ouders zijn opgegroeid.

Maar een meisje

Maar een meisje

Charlotte, die opgroeit in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw, wil zelf kiezen wat ze wordt. Ze wil met gereedschap leren werken en gaan studeren, maar ze moet lief zijn en helpen in het huishouden. Doorleren is iets voor de jongens, meisjes krijgen een heel andere behandeling. Op allerlei manieren verzet Charlotte zich tegen de rol waarvoor haar opvoeding en het onderwijs haar klaarstomen. Ontkomt ze aan het lot van huisvrouw, dat zo veel vrouwen in die tijd wacht? Charlottes eenzame strijd pakt ongelukkig uit. Komt het nog goed met haar?

Maar een meisje laat zien hoe een systematisch oneerlijke behandeling je zelfbeeld en zelfvertrouwen ondermijnt, iets waarmee jammer genoeg nog steeds veel jonge mensen worstelen.

Charlotte

In Maar een meisje volgen we Charlotte. Vanaf haar kleutertijd krijgt zij te horen welke toekomst haar wacht. Huisvrouw worden. Goed zorgen voor de anderen, huishoudelijke klussen kunnen oppakken. Waar haar broer wel mag doorstuderen, is dit voor haar niet de bedoeling. Op een beklemmende wijze word ik meegenomen in het verhaal van dit jonge meisje. Gedurende het verhaal wordt Charlotte ouder en volg ik haar worsteling in het loskomen van dit tijdsbeeld goed. Tegelijkertijd staat het ook zo ver van mij af. Dit maakt het voor mij echt qua kennis van toegevoegde waarde, naast dat het een roman is om ook in weg te dwalen.

Maar een meisje is een dikke pil. Dit wordt mede veroorzaakt door de prettige bladspiegel. Het leest fijn, er is genoeg regelafstand en de lettergrootte vind ik ook prettig, maar daardoor kunnen er wat minder regels op een bladzijde. Geen probleem voor mij, al moeten mijn polsen door de hardcover omslag af en toe even pauze hebben. Dat kan ook prima bij dit boek, je zit er zo weer in als je verder leest. De dikte van het boek zorgt voor een mooie schaduw als ik het op de foto probeer te zetten. Normaal irriteert mij dat als boekblogger, maar nu laat ik het zo. Het staat voor mij voor de schaduwkant van dit verhaal. Aan de andere kant de roze bloemetjes, omdat er gelukkig ook positieve dingen worden benoemd van het vrouwzijn in deze tijd.

Chronologisch verhaal

Maar een meisje start met een inleiding, waar wat context wordt gegeven van de situatie waarin Charlotte opgroeit. Daarna lezen we een brief aan Gerrie, dat voor de duidelijkheid ook in een ander lettertype is gedrukt. Dit gaf mij het idee dat er daarna meerdere tijdssprongen zouden zijn, met brieven en het terugkijken op haar eigen leven. Dit is niet het geval, na de brief volgen we het opgroeien van Charlotte chronologisch. Hierbij heeft de auteur, Gemma Geurts, gekozen voor een beschrijvend perspectief. We beleven het verhaal niet vanuit Charlotte als ‘ik-persoon’. Persoonlijk had ik wel voor dit laatste gekozen, omdat ik mij dan nog meer zou kunnen inleven in haar. Ik weet dat er ook mensen zijn die dit helemaal niet prettig vinden, die zullen juist Maar een meisje hierom erg kunnen waarderen.

Het boek is opgedeeld in een aantal grote hoofdstukken. Deze lopen parallel aan het opgroeien van Charlotte. In hoofdstuk 1 en 5 wordt Charlotte als 30 jarige beschreven. Startend met de brief. Daarna gaan we in hoofdstuk 2 langs haar kindertijd, hoofdstuk 3 puberteit en jonge volwassenheid, hoofdstuk 4 gaat over haar leven van 24-29 jaar oud. Het tempo in de beschrijvingen is wisselend. Soms ligt het tempo hoog en lijken we delen over te slaan in het leven van Charlotte, op een ander moment is het literair ’traag’. Sommige hoofdstukken zijn zeer lang, waardoor er geen natuurlijke ‘adempauze’ is ingelast.

Gedurende de jaren vrouwen werken

Maar een meisje geeft context aan systemen

Ik vond Maar een meisje heel bijzonder om te lezen. Het geeft namelijk context aan de huidige systemen in gezinnen. Het lijkt namelijk allemaal zo lang geleden, ik kan mij persoonlijk weinig voorstellen met meisjes die geen toekomstdromen mochten hebben. Toch zie je het terug in gezinnen, omdat het doorwerkt in generaties. Ik weet nog hoe ik moest gniffelen toen ik in een personeelsdossier van één van mijn teamleden zag staan dat ze ‘voornemens was te trouwen, maar /teamlid/ is niet van plan om daarna haar werk te staken”. Nee, dat lijkt mij niet nee…was het eerste wat ik dacht. Maar blijkbaar was een van de directeuren die vóór mij werkzaam was op deze school met dit gedachtegoed opgegroeid. Dat is precies waar dit boek over gaat.

De doelgroep van dit boek vind ik nog wat ingewikkeld te bepalen. Of het echt aanspreekt als jonge young adult weet ik niet zo goed. Ik zie het bijvoorbeeld wel als geschikt om te lezen op de middelbare school, omdat het ook inhoudelijk rijk is. Of jongeren dit zullen pakken ter ontspanning is lastig te voorspellen. Voor volwassenen vind ik het absoluut wel geschikt! Als je van romans houdt en graag ‘aan’ gezet wilt worden qua denken is dit boek van Gemma Geurts een aanrader.

Specificaties Maar een meisje

Auteur: Gemma Geurts | Uitgever: Clavis | 408 pagina’s | mei 2023 | hardcover | 9789044848885 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.