Maria’s kerstverhaal, een hedendaagse kijk op een eeuwenoud verhaal

Een mooie en langdurige samenwerking tussen Mathilde Stein en Sophie Pluim resulteerde in het prachtige; Maria’s kerstverhaal. Waarschijnlijk weet jij ook wel waarom we Kerstmis vieren. Maar heb je je ooit weleens afgevraagd hoe het voor Maria geweest zou kunnen zijn? Een bijzondere kijk op het kerstverhaal, verteld voor de kinderen van nu voor degene die geloven en zij die dit niet doen. Mooi ook om samen over te filosoferen want als je verder kijkt dan de tekst en prenten ontdek je nog zoveel meer. Hemels geïllustreerd door Sophie Pluim.

Maria's kerstverhaal voorkant met StoerLeesVoer kader

Maria’s kerstverhaal

Stel, je bent een meisje van een jaar of veertien, vijftien.
En je leeft zo’n tweeduizend jaar geleden.
Geen auto’s, geen telefoons, geen games. Maar ook geen koelkast, en geen verwarming. Zelfs geen kraan. Dus als je moeder vraagt: ‘Maria, zorg jij voor het water vandaag?’, nou dan ben je wel even bezig.

Het zal je maar overkomen, dat je te horen krijgt dat je een kind krijgt. De zoon van God. Het overbekende verhaal op een ongekende manier verteld: door Maria’s ogen.

De geboorte van Jezus

Het kerstverhaal kent haast iedereen wel. Of je nu gelovig bent of niet, of je christen bent of niet. We weten allemaal dat we Kerstmis vieren vanwege de geboorte van Jezus, de zoon van God. Maria’s kerstverhaal is een verhaal zoals nooit eerder verteld. Het vertelt namelijk het kerstverhaal door Maria’s ogen. Zoals op de achterflap al te lezen is: Stel je bent een tienermeisje dat te horen krijgt dat ze een kind krijgt. Niet zomaar een kind maar de zoon van God. Als onze tienerdochter met zo’n verhaal thuis zou komen zou ik toch wel schrikken. En zij zelf nog veel meer denk ik.

bladspiegel 1/3 prachtige illustraties door Sophie Pluim Stel, je bent een meisje een jaar of veertien en leeft zo'n tweeduizend jaar geleden

Ook al is Maria al smoorverliefd op Jozef, die al weken meubeltjes aan het maken is voor in hun eigen huis, en denkt Maria na over een bruidsjurk. Toch is het uitgekozen worden door God voor het dragen van zijn kind ook voor hen een wonder. En ook Maria wordt niet meteen geloofd zoals ik er mijn vraagtekens bij zou hebben. Woest is Jozef dan ook als ze hem het nieuws vertelt. Maria laat zien dat zij een sterke jonge vrouw is die, als hij het niet gelooft, het zelf wel zal opknappen. Gelukkig draait Jozef bij en staat Maria er niet alleen voor.

Betlehem

Als Keizer Augustus dan besluit dat hij wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen zit er voor Maria en Jozef niets anders op dan de reis van twee weken af te leggen naar Betlehem. De rest van het verhaal is je niet onbekend. Al leest het door Maria’s ogen toch echt wel even anders. De tocht is zwaar en de bevalling duurt lang. Ook de herders maken iets bijzonders mee en dat zij als eersten bij de stal worden uitgenodigd met het fijnste cadeau voor een baby is ook een pracht gegeven.

Illustraties van Sophie Pluim

Al een tijdje duikt Sophie’s naam steeds vaker op bij de mooist geïllustreerde boeken en covers. Dat is natuurlijk niet zo raar als je ziet wat voor moois er allemaal uit haar handen komt. Voor Maria’s kerstverhaal maakte Sophie een soort pelgrimstocht door materialen, vele schetsen en tekeningen. Uiteindelijk is ze uitgekomen bij het digitaal illustreren van dit prachtige boek, geïnspireerd op de drukkunst. De illustraties deden mij twijfelen of het geen linosnedes zijn maar het is toch echt digitaal gemaakt. Met bedenken welke techniek ze wilt gebruiken is ze nog niet klaar. En dat is ook te zien aan de illustraties. Twee jaar hebben Mathilde en Sophie aan dit boek gewerkt, een parel die niet ongezien mag blijven!

Sophie Pluim is ook helemaal in de omgeving gedoken van het kerstverhaal. De omgeving van Betlehem waar Jozefs voorouders vandaan komen. Met behulp van zowel google streetview als historische boeken en musea probeert zij zich een beeld te vormen van het leven in die contreien zo’n 2000 jaar geleden. Voor de houdingen en expressies van Maria, Jozef, en andere mensen in Maria’s kerstverhaal, gebruikt Sophie ook weleens een spiegel of een model. Zo kan ze goed kijken naar hoe iemand staat of beweegt. Ze maakt ook vaak foto’s als ze op pad is ter inspiratie voor dingen die ze wil tekenen. Op haar instagram deelt ze ook graag het strand en de luchten tijdens een wandeling. Zo heeft ze zelfs een heel archief opgebouwd met landschapsfoto’s in dag en nacht, ochtend en avond. Kortom, er zit niet te onderschatten veel onderzoek in deze illustraties verwerkt.

Voor wie is Maria’s kerstverhaal

Maria’s kerstverhaal is geschreven voor kinderen vanaf 9 à 10 jaar. Persoonlijk denk ik dat als je het boek samen met je kind of klas leest er een waardevol gesprek kan ontstaan. Het verhaal zomaar aan een 10 jarige geven zou ik persoonlijk niet doen. De tekst is begrijpelijk maar ergens heb ik het idee dat het wat uitleg nodig heeft. Ik ga dit eens testen met onze eigen dochter van 10. Wij zijn verder niet gelovig maar ik ging als kind wel naar een katholieke basisschool. Enige globale kennis van het kerstverhaal heb ik dan ook wel maar de ‘feitjes’ die ik later van Mathilde kreeg waren ook voor mij nieuw.

bladspiegel 2/3 tekst met veelzeggende illustratie. Maria knielt neer als de Engel verschijnt

Sophie geeft aan dat het specifiek is geschreven voor de bovenbouw en tieners. Mathilde reageert op mijn berichtje dat ze het bedoelt heeft voor de bovenbouw basisschool en onderbouw middelbare school. Vooral een boek om samen te lezen, in je gezin of in de klas. Kortom, het verhaal is voor iedereen! Een eigentijds verhaal over een wonder dat zich zo’n tweeduizend jaar geleden voltrok. Een originele kijk op het kerstverhaal dat geen afbreuk doet aan het kerstverhaal an sich. Onze dochter van 10 geeft na het voorgelezen te hebben aan dat ze het niet zelf uit een kast zou kiezen. Begrijpen met wat uitleg erbij doet ze het verhaal wel. Onze 12 jarige zegt het verhaal wel te begrijpen. Heel uitgebreid hebben we het nog niet besproken maar dat Mathilde er zoveel diepgang in heeft verwerkt wordt me duidelijk als ik contact met haar zoek.

Onderliggende boodschappen

Wellicht als je gelovig bent zijn dit dingen die je al lang weet. Voor mij was dit nieuw en voor Mathilde een reden om dit in een boek te verwerken. Zoals dat Maria, een gewoon meisje van het platteland, zo’n belangrijke baby ter wereld mag brengen. God had ook een prinses kunnen kiezen wonend in een prachtig paleis. Maar hij koos Maria die hierdoor niet echt zelf haar leven kan bepalen, zoals dat in die tijd ging maar zeker door deze keuze van God. En helaas kunnen ook in het heden nog velen niet zelf hun leven bepalen, leven mensen in bezet gebied zoals Maria en Jozef destijds en is er een kloof tussen arm en rijk.

Als je wilt kun je heel veel dingen in het boek herleiden naar het nu. Echt als ik contact heb met Mathilde over Maria’s kerstverhaal kom ik zoveel meer te weten dan ik in eerste instantie uit het boek heb gehaald. Maar daarnaast mag iedereen uit het boek halen wat hij/zij leest. Het gaat over het kerstverhaal maar ook over moederschap, krachtige keuzes maken, gaan staan voor jezelf en nog zoveel meer. Mathilde en Sophie hebben samen 2 jaar aan dit prachtboek gewerkt en dat zie je echt terug in de illustraties, de tekst die soms vertraagd en het enthousiasme van beiden als je doorvraagt over dit boek. Geweldig! Ga het lezen!

bladspiegel 3/3 vele mensen op de been vanwege de volkstelling van Keizer Augustus

Specificaties Maria’s kerstverhaal

Auteur: Mathilde Stein | Illustraties: Sophie Pluim | Uitgever: Lemniscaat | ISBN: 9789047715245 | Nov 2024 | 68 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Uitgeverij Lemniscaat, klik hier voor Bol of kijk bij bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.