Meneer Bart, een verhaal over groep 8 en hun meester

Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden dat het nieuws van MH17 onze woonkamers en levens binnen drong. Voor de één een ver van je bed show, voor de ander het verlies van een kennis, vriend of familie. Voor sommigen het verlies van Meneer Bart Lambregts. Want tussen de 298 slachtoffers was ook deze leraar uit Roosendaal. Zijn collega en vriend Joost Schijns wil met dit boek het verhaal, in een fictief jasje, van zijn collega vertellen. Of eigenlijk over de laatste groep 8 die hij heeft lesgegeven.

voorkant Meneer Bart door Joost Schijns met StoerLeesVoer kader

Meneer Bart samenvatting

Sanne weet het zeker: groep 8 wordt anders! Al jaren zit ze in een vreselijke klas, maar met meneer Bart krijgen ze dit laatste schooljaar de vrolijkste en leukste leraar van De Appeltuin. Hij zal ongetwijfeld iets leuks van dit jaar weten te maken.
Sannes hoop valt echter al snel in duigen. Door de komst van een nieuwe leerling zakt de sfeer in de groep juist naar een ijskoud dieptepunt. Dennis zet zijn klasgenoten aan tot pesten, discrimineren, vechten. Hij zoekt dagelijks de grenzen op en dat leidt ertoe dat meneer Bart het lastigste schooljaar uit zijn loopbaan beleeft.

Gelukkig heeft meneer Bart, naast alle ellende die hij op zijn pad krijgt, ook genoeg moois om naar uit te kijken. Zo staat er om te beginnen een spectaculaire rondreis naar Australië gepland in de zomervakantie. Op 17 juli 2014 stapt hij samen met zijn vriendin aan boord van vlucht MH17…

De klas van Sanne

Overduidelijk laten de cover en synopsis zien dat Meneer Bart gaat over de verschrikkelijke ramp in 2014 met vlucht MH17. Toen ik het boek dan ook in handen had heb ik er even over gedaan voordat ik erin zou beginnen. Ik was enerzijds bang dat ik 380 pagina’s lang zou gaan zitten huilen. Maar niets is minder waar. Dit boek beschrijft eigenlijk het schooljaar van groep 8 waarvan Meneer Bart de leerkracht is die met plezier voor de klas staat. De hoofdpersoon is dan ook eigenlijk Sanne die haar klas niet heel gezellig vindt maar uitkijkt naar het schoolkamp en de musical bij de leuke meester Bart.

Sanne is in de schoolvakantie naar haar opa en oma in Australië geweest. Daar hebben ze vijf weken rond getrokken door dit mooie en diverse land. Ook haar klasgenoten hebben een fijne vakantie gehad en nu zien zij elkaar weer op het schoolplein. Sannes beste vrienden Wouter en Eva en alle klasgenoten worden kort beschreven en leer je in het verhaal steeds beter kennen. Daarnaast is er ook een nieuwe jongen in de klas; Dennis. Het verhaal dat hij van zijn vorige school is weggestuurd gaat al snel rond net als de waarschuwing uit zijn buurt te blijven. Dat was net de aanwinst die Sannes ‘rot klas’ nodig had.

bladspiegel 1/4 Hoofdstuk twee pagina 30 en 31 Maandag 12 augustus 2013

Groep 8

Al snel wordt duidelijk dat het verhaal eigenlijk meer gaat over dat laatste schooljaar, en niet over MH17. Het laatste schooljaar van Sanne op de basisschool. En het laatste schooljaar dat Meneer Bart ooit nog zal lesgeven. Het is geen gemakkelijk schooljaar, zowel voor de kinderen als voor meester Bart. De klas is altijd al een onrustige klas geweest en dat lijkt met de komst van Dennis alleen maar erger te worden. Hij zet zijn klasgenoten aan tot pesten en discriminatie. Hij zoekt, en vindt, haast iedere dag wel een reden om de meester uit de tent te lokken. Zelfs bij het oefenen van de musical weet hij de sfeer aardig te verpesten.

Naast de musicalvoorbereidingen is er ook een groep 8 kamp. Waar veel kinderen vaak naar uitkijken als zij eenmaal in groep 8 zitten. Ook de klas van Meneer Bart kijkt er naar uit al zal het iets minder zijn dan de gemiddelde groep 8 klas. Vlak voor kamp is er nog een voorval met de vader van Dennis waardoor meester Bart misschien niet eens mee kan. Maar uiteindelijk kan hij toch mee en door de afwezigheid van Dennis hangt er een goede sfeer op het groep 8 kamp. Gelukkig voor leerkrachten zijn niet alle klassen zo. Maar ik kan me goed indenken dat je tijdens zo’n schooljaar in een burn-out raakt of het hele lesgeven niet meer ziet zitten. Hoe zuur dat je na zo’n heftig jaar op vakantie gaat met deze noodlottige MH17…

Voor wie is Meneer Bart geschikt?

Meneer Bart is geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar maar het is denk ik vooral leuk voor groep 7 en 8. Het doet me denken aan het boek dat veel in groep 8 wordt voorgelezen; Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens. Natuurlijk is dat een heel ander verhaal maar de groep staat centraal en dat is vergelijkbaar met Meneer Bart. Het gaat namelijk vooral om groep 8. Dat laatste schooljaar samen, die speciale momenten en het afscheid nemen. Deze klas is fictief dan echt een enorm lastige klas wat in het geval van meester Bart ook het geval is geweest maar dan met andere gebeurtenissen. Dat schrijft auteur Joost Schijns dan ook in zijn voorwoord

Een krachtig verhaal over een groep 8 die het de leerkracht erg lastig maakt. Over de veerkracht en het doorzettingsvermogen van Meneer Bart. Al hoop ik dat elke leerkracht (eerder) hulp zoekt binnen hun team en niet alles zelf proberen op te lossen. Niet dat Bart dat deed maar je leest er verder niet echt iets over. Als ouder heb je echt geen weet van wat er in de klas afspeelt. De grote lijnen, mits je kind thuis al iets loslaat, zijn vaak wel bekend. Maar wat er in dit boek allemaal gebeurt daarin hoop ik echt dat meester Bart er niet helemaal alleen voor stond.

Later in het verhaal komt ook wel naar voren dat de directeur ervan op de hoogte is en hem bijstaat gelukkig. Ook is het boek vooral vanuit Sanne en groep 8 geschreven en niet vanuit Meneer Bart dus die achtergrondinformatie krijgen we niet te lezen. En is wellicht ook niet relevant voor het verhaal.

Wat vond ik van dit boek?

Meneer Bart leest gemakkelijk weg. Je wordt het verhaal in getrokken en het laat je ook niet echt meer los. Voor kinderen in groep 8 komen er herkenbare dingen aan bod zoals de spreekbeurt, het groep 8 kamp en de musical. Ook gaat het verhaal dus vooral over de klas, Sanne, haar vrienden en klasgenoten. Het is echt een mooi boek om te lezen. En het treurige noodlot dat deze leerkracht aan het einde van zo’n heftig schooljaar heeft getroffen is oneerlijk. Net als voor alle andere mensen aan boord van MH17 natuurlijk. Het is mooi om de gedachte aan Bart Lambregts levend te houden. Dat doen ze dan ook op de basisschool waar Bart destijds les gaf.

bladspiegel 2/4 pagina 132 en 133 Veel tekst en sterren die de perspectiefverandering aanduiden

Specificaties Meneer Bart

Auteur: Joost Schijns | Omslagontwerp: Ivo Jansen | Uitgever: Veltman | ISBN: 9789048321889 | mei 2024 | 381 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Veltman Uitgevers of bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.