Mijn boekhandel in Caïro, een droom wordt werkelijkheid
Mijn allergrootste droom is om ooit een boekhandel te kunnen openen. Waar mensen niet alleen boeken kunnen kopen maar waar ze ook iets kunnen eten of te drinken. En dan op hun gemak een boek mogen inzien of lezen. Een Engelse inrichting met grote fauteuils, houten boekenkasten en verschillende toonbanken met uitgestalde boeken. En een kinderhoek met elke woensdag middag en in het weekend een voorleesuurtje. Daarom ben ik ook zo gek op de film ‘You’ve got mail’. Met daarin de fantastische kinderboekenwinkel ‘The shop around the corner’. Maar goed voorlopig blijft het nog bij dromen. Al kom ik met het boek ‘Mijn boekhandel in Caïro’ van Nadia Wassef wel even heel dichtbij.
Synopsis Mijn boekhandel in Caïro
In 2002 begon Nadia Wassef met haar zus Hind en hun goede vriendin Nihal een boekhandel in Caïro. Het was een onbezonnen idee. In een land dat na decennia aan falend beleid in een economische en culturele crisis was geraakt. Er was geen infrastructuur en voor zover bekend ook geen markt voor boeken. Toch gingen de drie jonge vrouwen zonder enige kennis aan de slag. Ze opende het eerste filiaal van ‘Mijn boekhandel in Caïro’.
Wassefs geeft een geestige terugblik op de jaren waarin hun winkel, ‘Diwan’, uitgroeide tot een geliefde boekhandelsketen. Zo laat ze zien hoe hun keuzes van invloed waren. Door hun selectie boeken benadrukte juist zij een pluriformiteit van de Egyptische cultuur en geschiedenis. In de door mannen gedomineerde stad werd ‘Diwan’ een ontmoetingsplaats voor vrouwen. Niet in de laatste plaats door die zeldzaamheid van een schone wc. Zo vertelt Wassef, in het boek ‘Mijn boekhandel in Caïro’, via de ontstaansgeschiedenis ook het grotere verhaal van Egypte.
Over de auteur Nadia Wassef
Voordat Nadia Wassef ‘Mijn boekhandel in Caïro’ schreef deed ze aan onderzoek en belangenbehartiging. Dit deed ze voor de Female Genital Mutilation Taskforce en het Woman and Memory Forum. Ze studeerde Engels en antropologie in zowel Londen als Caïro en behaalde hierin haar Master-diploma’s.
In 2002 opende ze, op Internationale Vrouwendag, haar eerste boekwinkel. Samen met haar zus en een goede vriendin. Zonder enige kennis, maar voor ze het wisten waren ze uitgeroeid tot een veel betekende boekwinkelketen.
In 2014 en 2015 stond ze op de ‘Forbes-lijst’ van de meest machtigste vrouwen in het Midden-Oosten. In 2022 won ze ‘the Woman of the Year Award’ van Unicef & Look! Magazine.
Eerder maakte ze al een fotoboek over Egyptische vrouwen: ‘Daughters of the Nile: Photographs of Egyptian Women’s Movements, 1900-1960’.
Tegenwoordig woont Nadia Wassef met haar twee dochters in Londen. Vanuit daar schreef ze ook het boek ‘Mijn boekhandel in Caïro’.
Een boekwinkel runnen is in de praktijk toch minder romantisch
Hoe moeilijk het is om een boekhandel tot een succes te maken heb ik al in verscheidende boeken kunnen lezen. Het is meer de romantische gedachten erachter wat mensen aanzet tot het runnen van een boekwinkel. Het is hard werken en levert doorgaans weinig op. Vandaar ook dat menig boekwinkel er een heel arsenaal aan aanverwanten producten bij verkoopt. Het is de liefde voor het geschreven woord en het inzicht wat verhalen met mensen kunnen doen. Er zijn dan ook zoveel meer verhalen over boeken in de trant van ‘Mijn boekwinkel in Caïro’.
Überhaupt zijn er legio variaties: van oorlogsverhalen tot boekwinkelerfenissen, van dromen die waar worden en geheimen die bewaard moeten blijven. Ikzelf heb dan ook een apart gedeelte in de boekenkast waar allemaal boeken verzameld staan met thema ‘boekwinkel’. Zoals: De boekhandel* van Penelope Fitzgerald, 84 Charing Cross Road van Helene Hanff en tientallen meer.
Succes en teloorgang in Mijn boekhandel in Caïro
Open en eerlijk beschrijft Nadia Wassef hoe hard het werken is. Dat je net zo snel kan stijgen als dalen. Nergens maakt ze het verhaal mooier dan dat het daadwerkelijk is. Ze vertelt net zo makkelijk over haar successen als dat ze doet over haar mislukkingen. Waaronder ook de teloorgang van haar twee huwelijken. Ze neemt in bepaalde situaties ook bepaald geen blad voor haar mond.
De taakverdeling tussen de drie vrouwen, de omgang met personeel en het aanschaffen van Engelstalige en zelfhulpboeken uit het Westen. Alles krijgt een verdiende plek in het verhaal van ‘Mijn boekhandel in Caïro’. Zo ook het verhaal over een kookboek van Jamie Oliver. Dat boek zorgde ervoor dat ze ontboden werd op het hoofdkwartier van de Egyptische ambtenarij.
Geen geromantiseerd verhaal maar werkelijkheid
‘Mijn boekhandel in Caïro’ is geen hoogstaande literaire roman maar wel een zeer vermakelijk verhaal. Met veel aandacht voor de voortdurend veranderende omstandigheden in Egypte. De drie eigenaressen hebben voortdurend te maken met veranderde regels met betrekking tot censuur, corruptie en de constante vrouwenhaat. Deze afkeer voor vrouwen maakt het zakendoen af en toe zelfs onmogelijk. Die stukjes over de geschiedenis en de omgang tussen mannen en vrouwen is niet geromantiseerd maar worden als feiten benoemd. Ikzelf vond dat heel interessant. Al kan ik me zo indenken dat een andere een meer geromantiseerd verhaal had verwacht. Zonder verdere interesse in boeken haak je dan ook wel af.
Voor alles een oplossing
Met haar eeuwigdurende energie weet ze voor alles wel een oplossing te vinden. Zo is er bijvoorbeeld geen overkoepelende database voor boeken. Krijgt ze te maken met stelend personeel, faillissementen of ontevreden klanten. En toch lijkt wel of ze alles met de mantel der liefde weet op te lossen. Maar het vraagt wel veel van haar privéleven en ook daar is ze zo eerlijk over. Tijdens het lezen had ik constant het idee onderdeel uit te maken van al deze perikelen. Alsof je zelf constant in de boekwinkels aanwezig bent. Of dat Nadia nog even bij me langskwam om haar avonturen uit ‘Mijn boekhandel in Caïro’ te vertellen.
Toch nog maar even doordromen
Het boek ‘Mijn boekhandel in Caïro’ is een vlot leesbaar boek over het reilen en zeilen van een boekwinkel. Met veel aandacht ook voor de cultuur in Egypte. Ik heb er veel uit geleerd. Toch denk ik dat ik ‘mijn boekhandel in Amsterdam’ voorlopig nog maar even vanuit mijn dromen run.
Boekhandel ‘Diwan’ bestaat echter nog steeds. Niet meer geleid door de twee zussen maar wel door de vriendin en twee andere partners, gelukkig maar.
Specificaties Mijn boekhandel in Caïro
Titel: Mijn boekhandel in Caïro | Oorspronkelijke titel: Shelf Life – Chronicles of a Cairo Bookseller | Auteur: Nadia Wassef | Uitgeverij: De Geus | Vertaling: Lette Vos | Eerste uitgave: 2021 | Aantal bladzijden: 262 | ISBN 9789044545333 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek