Mijn moeder is een dekbed, over armoede en depressie
Het lijkt erop dat je niet meer in de supermarkt kunt komen zonder dat je om je heen hoort dat alles zo duur is geworden. Wat natuurlijk ook zo is. Maar soms pik je ook andere verhalen op over het niet meer kunnen betalen van rekeningen bijvoorbeeld. Schrijnend in een land als Nederland. Maar het blijkt dat 1 op de 12 leerlingen in Nederland opgroeit in armoede. In Mijn moeder is een dekbed lees je hoe het is om zoiets mee te maken.
Mijn moeder is een dekbed
Op de vreemdste momenten staan ze voor de deur… de mannen met brieven.
Sinds de moeder van Adam die enveloppen krijgt, is ze verandert in een dekbed. Het zakgeld is gestopt en de koelkast wordt steeds leger. Adam loopt rond met te kleine schoenen. Erover praten met zijn beste vriendin Maysa lukt niet, want zij lijkt ineens geen tijd meer voor hem te hebben. Wat is daar aan de hand?
Adam wil eigenlijk het liefst doodgewoon jaar in groep acht. Maar als hij ook nog de hoofdrol krijgt in de eindmusical is het wel duidelijk dat dat er niet in zit…
Adam en Maysa
Mijn moeder is een dekbed wordt verteld vanuit Adam. Een jongen die in een appartementje woont met zijn moeder, zijn zusje Nina en hun hondje Bobbie. De vader van Adam en Nina is jaren geleden plotseling vertrokken. En eigenlijk begon toen alle ellende. Uiteindelijk moesten ze in dit appartementje gaan wonen want het huis kon mama niet meer alleen betalen.
Adam zit in groep acht en zijn beste vriendin Maysa zit in een andere groep acht klas. Elke maandagochtend tijdens het kringgesprek komen zij bij de toiletten samen om de gesprekjes in de klas over het weekend te ontlopen. Waar Adam kampt met een moeder die haar bed niet uitkomt, kampt Maysa met ouders die veel werken en haar vaak bij de oppas laten. Elk huisje heeft zijn kruisje.
Het geld is op in Mijn moeder is een dekbed
Als er op de deur wordt geklopt zijn Adam en Nina muisstil. Uiteindelijk wordt er dan altijd een brief onder de deur door geschoven. Die leggen ze zo snel mogelijk in de kast waar mama dat de eerste keer, toen ze de deur nog opende als er geklopt werd, ook deed. Klopgeesten noemt Adam ze. En de stapel met brieven in dat kastje is flink gegroeid.
Als je moeder haar bed niet uitkomt en veranderd lijkt in een dekbed. Terwijl jij geen idee hebt waarom. En als jij en je zusje zelf alle klusjes en huishoudelijke taken in huis al uitgevoerd hebben. Wat kun je dan nog doen? Omdat mama niets vertelt aan Adam en Nina besluiten zij toch haar dagboek te lezen. En daar staat het “wensen voor dit jaar; vrolijk worden en alle schulden afbetalen”. Het geld is op.
Armoede en depressie
Het is al snel duidelijk dat de moeder van Adam aan een depressie lijdt. Ongelooflijk zwaar en dapper hoe Adam de zorgtaken in huis overneemt. Dapper maar ook triest. En alsof dat alleen nog niet erg genoeg is, is er soms geen geld om boodschappen te doen. Loopt Adam op te kleine schoenen en heeft hij nog geen idee of hij wel mee op schoolkamp kan. Mijn moeder is een dekbed geeft een inkijkje in het leven van een gezin met schulden. Wat dit teweeg brengt voor de moeder en haar kinderen. Adam gaat hier behoorlijk volwassen mee om vind ik. Maar normaal zou dit nooit mogen zijn.
Opgroeien in armoede
Helaas groeit dus 1 op de 12 kinderen in Nederland op in armoede. Gemiddeld is dat 2 kinderen per klas. Dus zo’n 300.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede volgens Unicef. Schrijnend maar waar. In armoede opgroeien is niet alleen een dak boven je hoofd, genoeg (school-)spullen of eten kunnen kopen. Het betekent vaak ook dat er veel zorgen zijn. Zoals bij Adam, in Mijn moeder is een dekbed, de vele brieven en dus schulden die steeds binnenkomen. Dit heeft ook gevolgen op de lange termijn.
Lysette van Geel is journalist en schreef eerder al kinderboeken met maatschappelijke onderwerpen omdat ze vind dat daar weinig over bekend is. De vlucht van Omid* bijvoorbeeld is een waargebeurd verhaal over een jongen die van Iran naar Nederland vlucht. Wil je meer lezen over leven in armoede bekijk dan ook de verhalenbundel De schoen van tien miljoen eens. Mijn moeder is een dekbed is een fijn geschreven verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar. Het bevat korte hoofdstukjes die fijn weglezen en leuke humor om het zware thema wat luchtiger en passend bij de leeftijd te maken. Het past ook mooi bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’.
Boekentips passend bij thema armoede
Specificatie Mijn moeder is een dekbed
Auteur: Lysette van Geel | Illustraties: Tineke Meirink | Uitgeverij: Volt | 9789021468624 | 2023 | 129 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek