Molly en haar droomkamer – een tweede deel van de serie
Molly en haar droomkamer komt op een heel goed moment in ons gezin. Onze kinderen zijn namelijk druk met het bedenken hoe hun nieuwe kamers er uit gaan zien! Eigenlijk vinden zij het heel vanzelfsprekend dat dit eigen kamers zijn, net als bij de vriendinnen van Molly. Terwijl er natuurlijk genoeg kinderen zijn die een kamer delen met een broertje of zusje. Zij moet dit ook, met haar broertje Mingus.
Molly en haar droomkamer
Molly deelt een kamer met haar broertje Mingus, en dus ook met al zijn kinderachtige speelgoed. Ze wil het liefst haar eigen kamer. Haar twee beste vriendinnen hebben ook een eigen kamer. Zo kun je tenminste bij elkaar blijven logeren! Waarom wonen ze ook in zo’n kleine flat? Stel je eens voor dat Molly haar eigen kamer had, waar alleen zijzelf de baas was…
Vertaald uit het Deens
Molly en haar droomkamer is het tweede deel uit de serie over dit meisje. Cindy las eerder voor StoerLeesVoer Molly op de nieuwe school. Deze kleurrijke serie over Molly is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. De letters zijn vrij groot, dus het is goed zelf te lezen. Om voor te lezen vind ik het iets minder geschikt, gezien de lengte van het verhaal. De illustraties van Signe Kjaer spreken mijn dochters heel erg aan. Het boek is namelijk volledig in kleur en op elke bladzijde zijn er grote of kleine illustraties te vinden.
De tekst van Molly en haar droomkamer is oorspronkelijk geschreven in het Deens door Sabine Lemire. De vertaling is gedaan door Bernadette Custers. Soms vind ik het woordgebruik wat typisch en ook vreemd gekozen. Ik denk dat dit gedaan is in de vertaling, waarbij woorden in het Deens wellicht wat vaker voorkomen dan in het Nederlands. Het komt daardoor ook wat plat over. Niet zoals in het eerste deel, waarbij Cindy ook in de recensie spreekt over vrij heftige woorden. Opvallend vind ik ‘knoerthard’ nadenken, ‘achterlijke’ flat en mama die gaat ‘flippen’.
In gesprek met je kind
Buiten deze woorden om, die misschien gewoon wat ongelukkig in de vertaling zijn gekomen, vind ik Molly en haar droomkamer wel een leuk boekje. Het nodigt namelijk ook uit tot nadenken of een goed gesprek met je kind. Er is een goede link gelegd naar vroeger. Oma vertelt namelijk dat het toen heel normaal was om met je broertje(s) of zusje(s) op één kamer te liggen. Ook worden er verschillen neergezet tussen Molly en haar vriendinnen. Het meedoen met trends, terwijl je ouders wat minder geld hebben bijvoorbeeld.
Ik vind het ook mooi dat de uiteindelijke droomkamer van Molly niet gaat om het perfecte behang of nieuwe meubels, maar om het hebben van een eigen plekje. Waarbij er zelfs af en toe nog plek is voor haar broertje Mingus!
Specificaties Molly en haar droomkamer
Auteur: Sabine Lemire | Illustraties: Signe Kjaer | Vertaald door: Bernadette Custers | Uitgever: Volt | 88 pagina’s | oktober 2023 | 9789021477596 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024