Niemand vraagt hoe het met mij gaat – een complexe scheiding

Dit debuut van Gracia Lebbink laat zien wat de enorme gevolgen zijn van een complexe scheiding. Het is een beklemmend en schrijnend verhaal over een jonge puber die niet gezien wordt: niemand vraagt hoe het met mij gaat. Als de ouders van hoofdpersoon Sanne vertellen dat ze gaan scheiden, komt dat toch best als een verrassing. Er waren wel steeds meer ruzies en spanningen thuis, waar Sanne en haar broertje ook last van hadden. Maar na het besluit te gaan scheiden, wordt de strijd nog veel erger. Over geld, de omgang, het huis en nog veel meer. En dat op het moment dat Sanne naar de middelbare school gaat. Een Young Adult verhaal over een jong leven dat op zijn kop staat.

Gevangen tussen vechtende ouders

Gracia Lebbink Niemand vraagt hoe het met mij gaat

Niemand vraagt hoe het met mij gaat – Young Adult verhaal

Het meemaken van een echtscheiding is voor kinderen natuurlijk een heftige gebeurtenis. Hun toekomst verandert, er zijn vaak grote spanningen en ze kunnen zich ook nog schuldig voelen. In veel gevallen lukt het ouders en kinderen om hun nieuwe leven vorm te geven. Maar soms ontaardt de scheiding in een langdurige en ingewikkelde strijd waar kinderen de dupe van worden. Auteur Gracia Lebbink heeft hierover deze Young Adult roman geschreven, Niemand vraagt hoe het met mij gaat (15+).

Hoofdpersoon Sanne en haar broertje Daan krijgen op een avond te horen dat hun ouders gaan scheiden. Haar moeder is enorm vermoeid, afwezig en verdrietig. Haar stugge en wat afstandelijke vader bepaalt dat er co-ouderschap moet komen en zet direct hun moeder het huis uit. Dit moment gaat zelfs gepaard met een heftige ruzie waarbij vader hun moeder slaat. De kinderen gaan met haar mee en verblijven de eerste week bij hun oma in Amsterdam.

Afgewezen, niet goed genoeg; ik ben vandaag, morgen en altijd een kind van gescheiden ouders. Ik kan er niet van slapen.

Hoofdpersoon Sanne

Daarna gaan de kinderen een week naar hun vader. Hij heeft twee verrassingen: een nieuwe iPhone en een vakantie naar Ibiza. Vanaf dat moment raakt Sanne klem tussen haar ouders. Want haar moeder weet van niks en is het niet eens met hun plotselinge vertrek. Er is veel gedoe over geld, want hun moeder wil niet mee betalen aan de telefoon en vakantie. Sanne appt heen en weer met beide ouders en wordt constant uitgehoord.

Gevangen tussen vechtende ouders

Sanne voelt zich afgewezen en haar ouders zijn te druk met ruzie maken om te vragen hoe het met haar gaat. Of om door te hebben dat het met Daan steeds slechter gaat. Hij speelt alleen maar games en ontwikkelt tics en dwanggedachten. En dan moet Sanne ook nog naar de brugklas, dat is al zo’n onzekere periode. Gelukkig ontmoet ze de lieve Karlijn bij wie ze haar verhaal kwijt kan.

Dit boek Niemand vraagt hoe het met mij gaat van Gracia Lebbink toont goed aan wat de enorme impact is van een vechtscheiding op een jonge puber. Vol twijfels en onzekerheden. Ze wil haar ouders geen pijn doen. Maar ze is boos op hen en hoe ze met hun situatie omgaan. Ze heeft het gevoel dat zij en haar broertje niet de moeite waard zijn om voor bij elkaar te blijven.

We volgen Sanne een aantal jaar, waarbij ook relaties en vriendschappen zich ontwikkelen. Het is een erg beklemmend en moeilijk verhaal om te lezen. Want de spanningen stapelen zich op en er zijn weinig momenten van vreugde. Het gedrag van hun vader is zo onredelijk, je voelt als lezer ook de boosheid en frustratie. Omdat het verhaal vanuit de ik-vorm is geschreven, komt het nog meer binnen. 

Boosheid, eenzaamheid en verdriet

Vanuit eigen werkervaring is deze problematiek zeer bekend, en ook de bijna onmogelijke opgave om een hulptraject tot een goed einde te brengen. Het elkaar zwart maken, eindeloze verwijten en oude koeien uit de sloot halen. Niet meer de nuance kunnen vinden om de strijd in het belang van de kinderen met elkaar op te lossen. Zoals bij zoveel ouders gebeurt in deze situatie, die alleen nog maar het slechte kunnen zien en zelf onverwerkte boosheid en verdriet hebben. Je leest het allemaal terug in dit boek.

Het is belangrijk dat er over deze problemen geschreven wordt. Auteur Gracia Lebbink wil met dit debuut van Niemand vraagt hoe het met mij gaat de aandacht vestigen op de heftige gevolgen voor kinderen. Dit omdat zij dit in haar eigen omgeving heeft meegemaakt. Gelukkig is er veel literatuur en zijn er ook leesboeken, voor jong en oud. Het is duidelijk dat deze problematiek om gespecialiseerde hulp vraagt.

Gracia Lebbink Niemand vraagt hoe het met mij gaat

Jeugdzorg Nederland heeft onlangs aangekaart dat een groot deel van de kinderen in hulpverlening een kind is van gescheiden ouders. Dat hoeft natuurlijk niet altijd een direct gevolg te zijn, en gelukkig gaat het in de meeste gezinnen na verloop van tijd weer goed. Maar in complexe situaties kan het jaren duren en onherstelbare schade aanrichten in de ontwikkeling van kinderen.

Hulp, steun en expertise bij echtscheiding

Meer kennis en inzicht rondom deze problematiek is dus belangrijk. Dit boek Niemand vraagt hoe het met mij gaat van Gracia Lebbink is geschikt voor 15+. Het einde van dit schrijnende verhaal verrast en verbaast behoorlijk. Er is ineens een wat andere stijl en thematiek, vooral rondom het ontwikkelen van de identiteit van de hoofdpersoon. Het laat je even achter met een knoop in je maag. Maar het boek geeft veel inzicht voor iedereen die hiermee in de privé -of werksfeer mee te maken heeft.

  • Een plek waar kinderen terecht kunnen is Villa Pinedo. Met heel veel expertise, advies en ervaringsverhalen. Er zijn buddy’s beschikbaar die een luisterend oor bieden. Dat is wat iedereen die dit meemaakt tenslotte vooral nodig heeft. Iemand die vraagt hoe het met hen gaat.

Specificaties Niemand vraagt hoe het met mij gaat – Gracia Lebbink

Auteur: Gracia Lebbink | Omslag: Marc Suvaal | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047714620 | juni 2022 | 264 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.