Nooit meer naar school – een boek voor jongeren over mentale gezondheid

Nooit meer naar school, dat klinkt misschien voor even fijn. Veel jongeren zullen het wel eens roepen, maar menen ze dit ook tot in hun tenen? De hoofdpersoon uit dit boek wel. Ze geeft aan dat ze ziek is, maar kan niet goed onder woorden brengen wat er is. Is het schoolziek? Later lijkt ze ook fysieke ongemakken te krijgen dus ze twijfelt daar zelf eigenlijk aan. Een boek, speciaal voor jongeren, over mentale gezondheid. Voor jongeren die zichzelf niet helemaal thuis voelen in de ‘gewone’ wereld. Of voor jongeren die hier wel eens over willen lezen.

Nooit meer naar school

Nooit meer naar school

De middelbare school is niks voor mij. Het stinkt er en er is te veel lawaai. En er zijn ook veel te veel kinderen in een klein lokaal en vreemde leraren die moeilijke vragen stellen en rare verhalen vertellen. Dus ik blijf thuis. Op mijn kamer. Vanaf nu ben ik ziek. Daar kan mama of de dokter of wie dan ook niks aan veranderen.

Nooit meer naar school – flaptekst

In Nooit meer naar school volgen we de ‘ik-persoon’ in haar mentale worsteling over het naar school gaan. Gedurende het verhaal blijkt dat ze net op de middelbare school zit en zich hier absoluut niet thuis voelt. Op een ochtend besluit ze dat ze ziek is en niet meer uit haar bed gaat komen. Haar moeder, met wie ze samenleeft, struggelt hiermee. In hoeverre ga je mee met dit ziekzijn? Wanneer is het genoeg en moet het strenger aangepakt worden? Meerdere interventies worden er gepleegd door de moeder en vanuit de ik-persoon beleven we de reacties. Het boek is niet per se gericht op depressie, maar op een bredere groep mentale problematiek. Zo zal het ook herkenbaar zijn voor somberheid, angst, burn-out en hooggevoeligheid bij jongeren.

Perspectief

Rudie Verbunt, de auteur van Nooit meer naar school, heeft gekozen voor een ik-perspectief. Dit leest heel prettig en maakt dat je nog meer in het hoofd van de hoofdpersoon kruipt. Je beleeft de gedachten en keuzes alsof het die van jezelf zijn. Ik verwacht dat jongeren vanaf 12 jaar, de doelgroep van dit boek, dit ook erg zal aanspreken. Na afloop kwam ik er pas achter dat ik helemaal geen naam weet van het meisje. Ik heb er zelfs nog naar gezocht, maar ik kan het echt niet vinden. Dit is wel tekenend voor het gemak waarmee dit boek leest en dat ik het ook niet heb gemist om vanuit andere perspectieven te lezen.

Ik vind het heel knap gedaan dat je, ondanks dit perspectief, toch de gevoelens, liefde en frustratie van de moeder leest. Ook al benoemt ze het niet zelf, door het uitgebreid beschrijven van de gedragingen en uitingen van de moeder in verschillende klanken/uitroepen, voel ik toch mee met haar. Wat lijkt het mij naar en ingewikkeld om te besluiten wat het best is voor je kind in deze situatie! Met name omdat er geen vader in beeld is en de moeder deze keuzes zelf moet maken.

Rudie Verbunt

Nooit meer naar school leest prettig

Er zijn een paar redenen waarom ik Nooit meer naar school heel prettig vind lezen. Dit heeft enerzijds te maken met de opmaak van het boek en anderzijds met de inhoud.

Qua opmaak zijn er een aantal facetten die jongeren zal aanspreken. Hiermee bedoel ik vooral ook jongeren die uit zichzelf niet heel snel een boek pakken, of zeker geen dik en ingewikkeld boek. De hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk en de bladspiegel oogt luchtig en ‘vriendelijk’. Dit komt door de ruimte tussen de regels en de korte alinea’s. Hiermee heeft Rudie Verbunt een inhoudelijk interessant boek geschreven voor jongeren die niet heel graag lezen. Die boeken zijn er niet veel voor middelbare scholieren, dus Nooit meer naar school is echt een meerwaarde!

Wat inhoudelijk prettig is aan Nooit meer naar school is, zoals eerder aangegeven, het perspectief. Door vanuit ‘ik’ te lezen kun je je heel snel verplaatsen en kan een persoon ook een stevig karakter meekrijgen zonder al te veel woorden. Daarnaast heeft het boek ook een prettige dynamiek. Het bestrijkt een week, dit zie je namelijk ook hele mooi aan de illustraties tussendoor. Dat lijkt kort en daarmee wellicht wat langdradig, maar dit is absoluut niet het geval. Het tempo gaat volgens een vrij vlakke lijn, zonder ingewikkelde tijdssprongen, maar er is wel genoeg gaande om het verhaal aantrekkelijk te houden.

Mentale gezondheid, maar niet verstikkend zwaar

Wat goed gedaan is bij Nooit meer naar school is de luchtigheid en tegelijkertijd intensiteit waarmee de mentale gezondheid van de ik-persoon wordt beschreven. Dit klinkt wellicht wat tegenstrijdig, ik zal het proberen uit te leggen. Als het gaat om mentale gezondheid bij jongeren, en vooral de zorgen daarover, dan gaat het vaak over heftige en verstikkend zware onderwerpen. Te denken valt aan heftige pestsituaties, suïcide, zwarte gedachten, een extreem negatief zelfbeeld, eetstoornissen. Veel jongeren kunnen zich hier, gelukkig, niet in verplaatsen.

In Nooit meer naar school gaat het hier niet expliciet over. Het blijven liggen in bed kan opgevat worden als een depressieve staat, dat is ook absoluut een mogelijkheid als we een diagnose zouden moeten stellen voor de ik-figuur. Maar daarnaast kan het ook heel metaforisch zijn voor de vermoeidheid, overprikkeling en (extreme) introversie waar sommige jongeren mee te kampen hebben. Dat maakt Nooit meer naar school zo toegankelijk en daarmee luchtiger.

De afsluiting van Nooit meer naar school vond ik wat abrupt. Graag had ik geweten hoe het de ik-persoon verder vergaat, wellicht ook als bemoediging naar jongeren toe. Deze lees ik nu licht, maar had wat mij betreft wat explicieter gemogen.

Nooit meer naar school is een aanrader voor jongeren vanaf 12 jaar. Zeker als zij kennis willen maken, op een laagdrempelige manier, met mentale problemen en daarnaast ook gewoon en heel fijn boek willen lezen.

Specificaties Nooit meer naar school

Auteur: Rudie Verbunt | Uitgever: Clavis | juli 2023 | 144 pagina’s | 9789044850680 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.