Ochtend in Jenin, een aangrijpend en triest verhaal

Zet het nieuws aan en we worden overspoeld, helaas al jaren, met de oorlog die gaande is tussen Israël en Palestina. Een strijd die al zo lang als mensenheugenis teruggaat gaande is. Hierbij worden de Palestijnen over het algemeen weggezet als terroristen die land van Israël zichzelf hebben toegekend. Ook de media doet geloven dat Israël het meeste leed is aangedaan. Of dit te maken heeft met het eeuwigdurende schuldgevoel wat de Westerse wereld heeft na de genocide door de nazi’s gedurende de Tweede Wereldoorlog laat te raden. Vele malen heb ik getracht het conflict te begrijpen en voor het gemak heb ik nooit een partij gekozen. Geweld in deze vorm zou geen enkel excuus mogen hebben. Toch heb ik na het lezen van het boek ‘Ochtend in Jenin’ meer inzicht gekregen in deze oorlog. Begrip ook, acceptatie nog steeds niet.

kader
Boek ‘Ochtend in Jenin’ van Susan Abulhawa

Ochtend in Jenin samenvatting

’s Ochtend vroeg, voordat de wereld ontwaakt, leest Amaals vader haar voor uit het werk van grote dichters. Deze momenten van rust en geluk draagt Amaal voor de rest van haar leven mee. Een leven dat begint in een Palestijns vluchtelingenkamp, na de gedwongen ontruiming van het dorp van haar familie en de ontvoering van haar broer door Israëlische soldaten. ‘Ochtend in Jenin’ vertelt over vier generaties, die verlies van een thuisland meemaken. Maar ook over de blijvende hoop eens weer verzoend te worden.

synopsis
Synopsis van het boek ‘Ochtend in Jenin’

Auteur Susan Abulhawa

Susan Abulhawa is geboren op 3 juni, 1970. Haar ouders scheidden vlak na haar geboorte.  Ze woonde afwisselend in Koeweit, Amerika, Palestina en Jordanië. Op haar dertiende kwam ze terug naar Amerika. Daar woonden ze voor een korte tijd bij haar vader, maar kwam helaas toch in het pleegzorgsysteem terecht. Voordat ze begon met schrijven en haar eerste boek, ‘Ochtend in Jenin, publiceerde was ze werkzaam in de biomedische wetenschap.

Uiteindelijk gaf ze drie romans uit en een dichtbundel. Ze is daarnaast oprichter van Playground for Palestine. Een organisatie die speeltuinen bouwt voor Palestijnse kinderen in VN-vluchtelingenkampen. Daarnaast is Susan Abulhawa ook betrokken bij de campagne Boycot, desinverstering en Sancties en heeft ze Israël wel eens vergeleken met de apartheid in Zuid-Afrika. Haar eerste roman, ‘Ochtend in Jenin, is vertaald in meer dan 32 landen en maakt haar tot de meest gelezen Palestijnse auteur aller tijden.

Auteur Susan Abulhawa
Auteur Susan Abulhawa

Een fictief verhaal met een onderzochte geschiedenis

Laat ik beginnen met te zeggen dat het boek ‘Ochtend in Jenin’ absoluut geen antisemitisch pamflet tegen Israël is. Tegelijkertijd ontkom je er als lezer ook niet aan dat haar persoonlijke geschiedenis en dat van haar land infiltreert in het verhaal. Maar dat geldt uiteraard voor elke familie uit Palestina die zijn of haar verhaal zou doen. Net zoals dat zou gelden voor welk oorlogsslachtoffer in welk oorlogsgebied dan ook. Het is wel overduidelijk dat Susan Abulhawa zich enorm heeft verdiept in de geschiedenis van haar land. Ze vertelt echter een fictief verhaal over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Ochetnd in Jenin

Menselijke tragedies, haat en wraak in Ochtend in Jenin

Het boek ‘Ochtend in Jenin’ gaat over menselijke tragedies die haat en wraak oproepen. Zo een diepgaand gevoel van wat elkaar niet alleen nu, maar door de hele geschiedenis, tot aan de Romeinen aan toe, elkaar is aangedaan. Eerwraak, ten koste van al het lief en leed. Zelfs bij families onderling. Het is voor mij onbegrijpelijk. Althans dat was het. Want nu ik het verbijsterende verhaal gelezen heb, begrijp ik meer. Al keur ik het, van beide kanten, nog steeds niet goed. Ik ben ook het, door Israël, ondergesneeuwde verhaal van Palestina beter gaan begrijpen.

Ochtend in Jenin

Abulhawa schrijft met respect voor mensen

De schrijfstijl van Susan Abulhawa is niet literair maar wel beeldend en met veel emotie. Wellicht dat het verhaal daarom ook zo binnenkomt. Het zou je eigen familie kunnen zijn of dat van bekenden. Ze beschrijft een moeilijk uit te leggen stuk geschiedenis zonder te vervallen in overdreven tragedie. Daarnaast kiest ze ook niet per se een kant. Ze schrijft vooral met respect voor mensen. Al zal ‘Ochtend in Jenin’ zeer waarschijnlijk geen Nobelprijs winnen, ik denk niet eens een literaire, gezien het onderwerp. Voor mij was dit een winnend verhaal. Het gaf me inzicht en begrip en heeft een groot stuk duistere geschiedenis helder weten te verwoorden.

Ochtend in Jenin
Stamboom

Het is goed als een verhaal, na het lezen ervan, je nog een tijdje bezighoudt. Je aanzet tot nadenken. Ik raad iedereen aan om dit boek te gaan lezen, ook als je wel de onderlinge strijd tussen Israël en Palestina begrijpt. Het is het menselijke aspect wat zo een indruk maakt. Na het lezen van ‘Ochtend in Jenin zal ik wellicht niet de enige zijn die zijn mening bijstelt. Wat dat aangaat is dat wat het hoofdpersonage mee wil geven aan haar dochter in ieder geval overgekomen bij mij als lezer: ‘’Haat lost niets op.’’.
‘Ochtend in Jenin’ is een onthullend, schokkend, verbijsterend maar tevens een liefdevol verhaal over de Israëlische-Palestijnse kwestie. En maakt helaas ook duidelijk dat dit conflict een eeuwigheid zal voortduren.

Ochtend in Jenin

Wil je meer oorlogsromans lezen, klik dan hier

Specificaties Ochtend in Jenin

Titel: Ochtend in Jenin | Oorspronkelijke titel: Mornings in Jenin | Eerder uitgebracht onder de titel: Het litteken van David (Scarf of David) | Auteur: Susan Abulhawa | Uitgeverij: de Geus | Vertaling: Marianne Gaasbeek | Eerste uitgave: 2007 | Gelezen uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 415 | ISBN 9789044550665 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij De Geus, klik hier voor Bol of kijk bij bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.