Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda

Soms heb je van die pareltjes in handen die je niet weg kunt leggen. Oever is daar een voorbeeld van! Ludwig Volbeda heeft een prachtig boek geschreven over identiteit en de zoektocht naar jezelf. Een dagboek van een tiener, aan de hand van de opdracht ’teken een zelfportret’. Die opdracht maakte namelijk heel veel los bij Jip. Dit debuut is een boek met een literair gehalte. Niet voor ‘zomaar even tussendoor’. Maar wel om echt voor te gaan zitten.

Oever

Oever samenvatting

Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, het feest komende vrijdag en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever.

Een literair jeugdboek

Kinder- en jeugdboeken heb je in vele soorten maten. Dit is letterlijk, ik kreeg een enorm groot boek binnen, maar vooral figuurlijk bedoeld. Je kunt de verschillen bijvoorbeeld terugvinden als je de boeken die genomineerd worden voor de kinderjury vergelijkt met de boeken die een Griffel krijgen. Oever hoort wat mij betreft duidelijk in dit laatste deel. Ik vind dat een groot compliment, omdat ik echt gek ben op literaire jeugdboeken. EN… laat je vooral niet van de wijs brengen, iedereen kan dit lezen!

Dat zeg ik best stellig he, iedereen kan dit lezen. Sommige mensen zullen het niet met mij eens zijn. Ik hoor regelmatig “In mijn klas willen ze echt alleen maar Dog Man“. Ik ben ervan overtuigd dat je hier als leerkracht een grote rol in hebt. Je kunt namelijk een boek als Oever voorlezen, er over spreken met kinderen en er lessen aan verbinden die ervoor zorgen dat ze toegankelijker worden.

Zo tot zover mijn pleidooi voor het introduceren van steengoed geschreven boeken bij kinderen, nu door naar de inhoudelijke bespreking van Oever!

Illustrator en auteur proloog dagen

Oever is mysterieus

Ik vind Oever een mysterieus boek om te lezen. Mijn man las het ook, voor een boekenclub van zijn team op de pabo waar hij werkt. Regelmatig heb ik hem dan ook gevraagd hoe hij bepaalde delen vond en wanneer hij erachter kwam of Jip een jongen of een meisje is. Dat laatste is namelijk één van de mysterieuze zaken in het boek. Gaandeweg het lezen kom je hier steeds meer achter, maar mensen die mij kennen weten dat geduld niet in mijn rijtje eigenschappen staat.

Naast mysterieus vind ik Oever ook zeer mooie taal bevatten. Ludwig Volbeda weet het verhaal ‘klein’ te houden, terwijl de thematiek enorm is. Een kunst vind ik dat en daarvoor heb je goede taal nodig. Een voorbeeld:

Door de levendigheid van de schrijfstijl zie ik het helemaal voor mij. Ik kijk zelfs sinds deze zin anders naar een veiligheidsspeld, steeds vaker zie ik er een krokodil in. Dit geldt vanzelfsprekend niet alleen voor deze zin. Volbeda gebruikt korte zinnen, waar ik even aan moet wennen. Maar al gauw brengt het mij in een bepaalde cadans tijdens het lezen die mij juist aangrijpt. De heftigheid in de zoektocht versus de efficiëntie in de taal vind ik erg mooi in balans.

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een persoon bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind/jongere dat ik vind passen bij een boek.

De vraag is eerst welke leeftijdsgroep passend is bij Oever. Een zoektocht op internet geeft verschillende leeftijdsadviezen aan. 12+ en 14+ kom ik tegen. Ik vind beide te verdedigen en mijn pleidooi om kinderen en jongeren al vroeg kennis te laten maken met rijke taaluitingen maakt dat ik 12+ aanhoud. Ik denk dan ook aan een meisje van 13 dat op dit moment erg zoekende is naar zichzelf. Welke kledingsstijl past bij mij? Wie ben ik eigenlijk? Val ik op jongens of op meiden? In hoeverre pas ik bij de groep en wanneer mag ik afwijken van wat zij doen? Deze tiener houdt erg van lezen én tekenen, een perfecte combinatie voor dit boek.

Ludwig Volbeda hoofdstuk 1 regenboogboek

Oever is het Regenboogboek van 2024

In juli werd door Hebban en queer-tijdschrift Winq de prijs ‘Regenboogboek van het jaar’ uitgereikt. Dit is een publieksprijs voor het beste LHBTIQ+boek van het afgelopen jaar. Er kon gekozen worden uit een shortlist van 8 boeken, maar ook een eigen keuze aangegeven worden. Ludwig Volbeda won met Oever deze prijs. Andere genomineerden waren onder andere:

Valentijn Hoogenkamp schreef het regenbooggedicht:

Ludwig Volbeda

Ludwig Volbeda (1990) studeerde illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. Momenteel woont en werkt hij in Amsterdam, waar hij werkt aan kinderboeken en autonoom werk. In 2018 won hij de Gouden Penseel voor het boek Fabeldieren, geschreven door Floortje Zwigtman. In 2021 won hij de Gouden Penseel voor Hele verhalen voor een halve soldaat, geschreven door Benny Lindelauf. Ludwig heeft een fascinatie voor alles dat klein is, zoals knoopjes en kevers, iets wat natuurlijk goed zichtbaar is in Oever.

Specificaties Oever

Auteur en illustrator: Ludwig Volbeda | Uitgever: Querido | maart 2024 | 232 pagina’s | 9789045129990 | meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van uitgeverij Querido, via bol of bruna.nl

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.