Op jacht naar de liefde – Nancy Mitford. Een eigenzinnig liefdesverhaal
Op jacht naar de liefde werd al in 1945 geschreven door de Britse Nancy Mitford. Zij was de oudste van zes zussen uit een excentrieke en spraakmakende familie, zeker voor die tijd. In dit verhaal geeft ze een satirisch inkijkje in de Britse upper class en de ondergeschikte rol van veel vrouwen. Zou deze roman zelfs nu, na bijna 80 jaar, nog scherpe inzichten kunnen geven?
De familie Mitford
De geschiedenis van de steenrijke familie Mitford is op zichzelf al boeiend en op zijn zachtst gezegd behoorlijk excentriek. Nancy werd als oudste dochter geboren in 1904 en er volgden nog vijf zussen en een broer. Van hun verhaal is ook een boek verschenen, genaamd De zes Freules. Na het lezen van een artikel in flow werd in ieder geval mijn eigen interesse gewekt. En daar kwam bij de aankondiging dat Op jacht naar de liefde één van de meest vileine en geestige romans is over de liefde en volwassen worden.
Dus dat belooft veel goeds. Boeken lezen van sterke vrouwen die hun tijd ver vooruit zijn, zoals bijvoorbeeld ook Virginia Woolf, is altijd een goede tijdsbesteding. Want: leerzame lessen over emancipatie, waar we vandaan komen en wat er nog te doen is. Dus dat maakt zeker nieuwsgierig naar Nancy Mitford en haar boek Op jacht naar de liefde.
Opgroeien en op jacht naar liefde
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de jonge vrouw Fanny, in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Fanny wordt grootgebracht door haar tante Emily. Ze verblijft ook regelmatig bij familie op het landgoed Alconleigh. Daar woont haar andere tante Sadie met haar norse (ietwat gestoorde) man Matthew en hun bijzondere kinderschare. Waaronder nicht Linda, wiens liefdesleven grotendeels het onderwerp is van het verhaal waarover Fanny vertelt.
Mislukte huwelijken, een kind dat wordt afgestoten en een gebrek aan echte liefde. Dat is in een notendop het leven van de hoofdpersoon Linda uit deze Engelse adellijke familie. Nancy Mitford schrijft hier ogenschijnlijk luchtig over, maar tussen de regels proef je venijn en kritiek.
Intelligent en energiek, maar zonder uitlaatklep voor haar energie, ongelukkig in haar huwelijk, zonder belangstelling voor haar kind en gedeprimeerd door het besef dat zij een nutteloos leven leidde, was zij precies in de stemming om warm te lopen voor de goede zaak of zich in een liefdesverhouding te storten.
Hoofstuk 12
Geschiedenis en maatschappij
Op Jacht naar de liefde heeft een andere toon dan bijvoorbeeld Virginia Woolf, die vooral openlijk en uitgebreid kritiek uit op de maatschappij en de kracht van vrouwen voorop stelt. Deze roman is subtieler, maar ook grappiger. De kracht van hoofdpersoon Linda is dat ze op een aantal momenten in haar leven voor zichzelf durft te kiezen, tegen de conventies in. Maar echt sympathiek of romantisch wordt het niet. Alhoewel iets wat lijkt op echte liefde wel op haar pad lijkt te komen.
Welke kwaliteit een vrouw dan ook moest bezitten om de liefde en trouw van een man te kunnen behouden, zij bezat deze kwaliteit blijkbaar niet – en nu was zij gedoemd het eenzame opgejaagde leven te leiden van een mooie maar alleenstaande vrouw. En waar was nu die liefde die zou duren tot het graf, ja tot na de dood? Wat had zij met haar jeugd gedaan?
Hoofdstuk 16
Maar het is wel een boeiende maatschappelijke roman waarin allerlei verhoudingen, portretten en ontwikkelingen de revue passeren. Waar schrijfster Nancy Mitford met een subtiele humor en kritiek de vinger op de zere plek weet te leggen. Ook krijgen we een kijkje in een belangrijk stuk uit de Europese geschiedenis, in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Waaronder de opkomst van het fascisme, een grote stroom vluchtelingen uit Spanje en de eerste bombardementen die Londen treffen.
Op jacht naar de liefde is een roman over het verlangen naar liefde en de teleurstellingen van het leven, vanuit het perspectief van de stijve Engelse upper class. Over volwassen worden en het accepteren van je familie ondanks allerlei eigenaardigheden. Dat geeft een beklemmend beeld van een leven waaruit men moeilijk kan losbreken. De kleine bijrol van de biologische moeder van Fanny (de Uitbreekster genoemd), is wat dat betreft een welkome afwisseling. Daar schuilt nog veel meer humor, romantiek en zelfstandigheid!
- Lees ook de review van De Tweede Sekse van Simone de Beauvoir voor meer rondom emancipatie, geschiedenis en sociologie.
Specificaties Op jacht naar liefde
Auteur: Nancy Mitford | Herziene vertaling: Janine van der Kooij | Omslagontwerp: Sander Patelski | Uitgeverij: De Geus | 9789044546651 | juli 2022 | 256 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier bij Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek