Opvoeden tot zelfvertrouwen, tips voor een betere weerbaarheid

Als ouder wil je een gelukkig kind dat lekker in zijn vel zit met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Maar dat is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Want je kind heeft misschien wel een laag zelfbeeld, wordt gepest of piekert veel. ‘Opvoeden tot zelfvertrouwen’ van uitgever Lannoo, geeft jou als ouder/verzorger concrete tools om samen met je kind aan meer zelfvertrouwen te bouwen. Stap voor stap leer je je kind, met respect voor de grenzen van anderen, opkomen voor zichzelf.

de basis potgrond

Wie zit er achter Opvoeden tot zelfvertrouwen?

Steven Gielis is lector orthopedagogie. Orthopedagogiek is een volwaardige autonome specialisatie binnen de pedagogiek die op een wetenschappelijke wijze het handelen bestudeert in problematische opvoedingssituaties. Ook is Steven de drijfkracht achter ZITDAZO. Dat is een community die ouders samenbrengt en daarnaast ook opleidingen en trainingen organiseert rond thema’s als pesten en weerbaarheid bijvoorbeeld, maar ook hoogsensitiviteit.

Wat is zelfvertrouwen?

In het eerste hoofdstuk van Opvoeden tot zelfvertrouwen gaat Steven in op de vraag: Wat is zelfvertrouwen? Het begint met een voorbeeld van een jong, actief meisje van twee dat volop alles aan het ontdekken is en zo zoent ze haar spiegelbeeld. Hoe kan het dan toch komen dat zoveel mensen zichzelf niet mooi vinden? ‘Je ontwikkelt geen stress omdat je niet perfect bent. Je ontwikkelt stress omdat je perfect wilt zijn.’ Daarna gaat hij in op de prestratiedruk in de drukke samenleving waarin alles beter en sneller moet. Kinderen moeten het goed doen op school en behalve dat ook nog goed zijn in sport en/of hobby’s. Je kind wil net zoveel likes als zijn klasgenootjes (want we vergelijken onszelf graag met een ander) in social media en scoren daarmee hun eigenwaarde op het aantal volgers en vind-ik-leuks.

Verder komt informatie over assertiviteit komt aan bod, met een oefening om erachter te komen of kinderen assertief of onzeker zijn. Ook de methodiek van het ‘rots en water’ programma van Freerk Ykema komt voorbij. En leren nee te zeggen. En de vraag of te veel of te weinig zelfvertrouwen kwaad kan en achtergrondinformatie over hoe zelfvertrouwen ontstaat en waarom het belangrijk is met opvoeden.

De boom op de voorkant van het boek Opvoeden tot zelfvertrouwen

In het hoofdstuk waarin Steven uitlegt wat de metafoor van de boom is, spreekt de volgende zin mij erg aan: ‘Als kinderen bomen zijn, dan kun je de rol van ouders en opvoeders vergelijken met die van de tuinman. Je kunt ervoor helpen zorgen dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn, waardoor de groeikansen van de boom zo groot mogelijk zijn.’ Later gaat het over de basis, de potgrond, de voedingsstoffen en dat die belangrijk zijn om goed te kunnen wortelen. Hij laat de lezer kennismaken met verschillende manieren om erachter te komen hoe de stand van zaken met betrekking tot zelfvertrouwen is in het opvoeden van jouw kind.

Bij het opgroeien hebben bomen ook behoefte aan een sterke stam. Zoals jouw kindje ook deze veiligheid en stevigheid nodig heeft. Geef deze stam de tijd om aan te sterken. Dit hoofdstuk geeft tips over erkennen van gevoelens, tips om goed te luisteren naar je kind en hoe en wanneer je complimenten geeft. En welke afspraken houvast bieden. Hoe je beschikbaar kunt zijn om je kind een gevoel van onvoorwaardelijke verbondenheid te geven en grenzen stellen (nee zeggen). Hoe je goed kunt zorgen voor lichaam en geest. En tenslotte hoe je kunt werken aan lichaamstaal. Dit hoofdstuk in Opvoeden tot zelfvertrouwen sluit af met tips voor ouders van gepeste kinderen.

Opvoeden tot zelfvertrouwen

Groene bladeren in Opvoeden tot zelfvertrouwen

‘Om een groen bladerdek en mooie vruchten te krijgen, moeten bomen niet alleen wortelen in goede grond en opgroeien onder de juiste omstandigheden. Ze moeten ook een leven lang de juiste voedingsstoffen meekrijgen, tot diep in de nerven van ieder blaadje.’ Dit betekent eigenlijk dat je boom zelfstandig kan groeien, maar dat je werk als ouder/opvoeder nooit echt af is. Zorg ervoor dat de boom kan blijven bloeien door je kind, bij bijvoorbeeld faalangst of wanneer het bang is om nieuwe mensen te leren kennen, te sturen in zijn gedachten, gevoelens en gedrag. En te focussen op het positieve.

assertiviteit

Het laatste hoofdstuk: Nestwarmte

Nestwarmte geven is misschien wel de moeilijkste taak als ouder. Dit omdat het lastig is om er regels en tips in te kunnen geven. Er zijn wel verschillende manieren die beschreven worden. Bied je kind genoeg tijd en ruimte om zich te ontspannen. En geef zelf het goede voorbeeld! En last but not least… loslaten. Als kinderen zelf op ontdekkingstocht mogen gaan, zullen ze er zelf achter komen wat wel en niet lukt. In deze manier van opvoeden zal het zelfvertrouwen van kinderen groeien (wanneer ze iets moeilijks zelf weten te doen).

Opvoeden tot zelfvertrouwen heeft mij aan het denken gezet over hoe ik het zelfvertrouwen bij mijn kind kan stimuleren. Mijn zoontje is nog geen vier jaar en ik vind het belangrijk om hem een gezonde assertiviteit mee te geven. Mede doordat hij is geboren met een afwijking in zijn gezicht. Dit praktische boek is toegankelijk en er staan fijne praktische tips in en handige oefeningen.

Specificaties Opvoeden tot zelfvertrouwen

Auteur: Steven Gielis | Illustraties: Erika Verhoeven | Uitgeverij: Lannoo | 9789401453851 | September 2018 | 142 pagina’s | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Opvoeden tot zelfvertrouwen
Delicia
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.