Over botjes, protjes en snotjes, een boek over je lichaam

Wat is een lichaam toch een magisch en wonderlijk iets. Je valt, hebt pijn, soms is er bloed en dan na een meestal korte tijd zorgt een lichaam er weer voor dat het zichzelf “maakt”. Voor kinderen is die wereld vaak lastig te begrijpen maar wel iets van alledag. Zeker na de grote coronapandemie. Ziek zijn, virussen en bacteriën zijn meer besproken dan ooit. Daarbij zijn de meeste kinderen ontdekkers en daar hoort nou eenmaal vallen en opstaan bij. Over botjes, protjes en snotjes is een vriendelijk en lief prentenboek met dieren die mee op ontdekking gaan binnen én buiten het lichaam. Reis je ook mee?

kader voorkant prentenboek lichaam thais vanderheyden Over botjes, protjes en snotjes

Synopsis Over botjes, protjes en snotjes

Dokter Mol je neemt je mee op tocht doorheen het menselijk lichaam, en hij gaat daarbij geen antistof of bacterie uit de weg. Mol vertelt je alles over het lichaam waar jij je hele leven in rondloopt. Het blijkt een fantastisch, bijzonder en verrassend kasteel. Een kasteel met geheime gangen, diepe kelders en stoffige zolders. Maar ook met machinekamers en wachtposten, vijanden en legers en zelfs een heus laboratorium! Thaïs Vanderheyden leert haar kleine lezertjes in Over botjes, protjes en snotjes over het menselijk lichaam. Dit dankzij een grappig, maar ook bijzonder leerrijk boek dat tot de verbeelding zal spreken van kinderen én ouders. Alles werd bovendien geattesteerd door de kinderarts Elisabeth Elst.

Vormgeving

We hebben in huis al menig boek over het menselijk lichaam gelezen. Het onderwerp is en blijft altijd actueel. De informatie daarentegen grotendeels ook. Maar toch leren we als mensen steeds weer bij. Over botjes, protjes en snotjes is in samenwerking met een kinderarts geschreven. Dat is fijn, want dan weet je dus dat de informatie gecheckt op waarheid is. Daarbij is het een actueel boek met daarin bijvoorbeeld het coronavirus opgenomen. Maar ook kanker wordt besproken. Iets wat ik heel fijn vindt omdat als onderdeel van een boek over het lichaam te zien in plaats van een apart boek geheel gewijd aan dat onderwerp. Kanker is helaas van invloed op vele levens. Dit onderwerp is duidelijk en beeldend uitgelegd over stouterikjes, kankercellen. En tanks en raketten, de chemotherapie.

Dat brengt me meteen bij een ander onderdeel van de vormgeving. De kleuren zijn helder en vrolijk. En dieren spreken tot de lezers van dit boek. Dat maakt het vriendelijk en toegankelijk. Het spreekt tot jonge kinderen waardoor ze nog beter de informatie snappen. Over botjes, protjes en snotjes is dan ook bij uitstek geschikt voor jonge lezers. Maar ook voor oudere kinderen is het een vriendelijke en toegankelijke manier. En ook voor ouders die soms zoekende zijn naar begrijpelijke uitleg en woorden.

Taal

De taal van Over botjes, protjes en snotjes kent zijn oorsprong in het Belgisch. Er wordt gebruik gemaakt van veel verkleinwoorden zoals stouterikjes, celletjes, legertjes, supersoldaatjes enzovoort. Soms vind ik de woorden goed gekozen zoals witte bloed ridders, witte bloed cellen. Ik zie ze al strijdend vertrekken in de bloedbanen. Poep wordt omschreven als kaka, tot grote hilariteit van mijn Nederlandse dochters. Soms vind ik het net wat te vriendelijk of niet helemaal goed gekozen. Toch is het niet slecht of fout, het spreekt namelijk de doelgroep wel heel erg aan en dat is belangrijk.

Snottebellen wel of niet eten?

Vrij recent las ik een boeiend artikel over snottebellen. Het ging over een onderzoek waarbij gekeken werd naar het effect van snottebellen eten. Volgens de uitkomst van dat onderzoek bleek het dus helemaal niet zo slecht te zijn. Maar juist een handig trucje van de natuur. Het is namelijk iets wat veel mensen doen en dat zou niet zomaar zijn. Door het eten van snottebellen zou je afweersysteem een boost krijgen. Maar er zijn ook net zoveel, al dan niet meer, tegengeluiden in deze bewering. In Over botjes, protjes en snotjes wordt dit overigens niet aangemoedigd.

Artikel in de Quest over de positieve functie van het eten van snottebellen

Op de eerste pagina van Over botjes, protjes en snotjes maken we kennis met dokter Mol. Dit karakter neemt ons mee in het prentenboek. Het plaatje ernaast zorgt voor wat hilarische verwarring bij mij en mijn dochters. Mijn oudste dochter zegt dat het een zwangere vrouw is, maar waar is de baby? Mijn jongste dochter zegt dat het een meneer is met een dikke buik en een piemel.. En ik? Ik heb echt even geen idee! Totdat ik het armpje zie. Oja, dit is natuurlijk een prentenboek met dieren. We kijken naar een mannetjes nijlpaard. Het is trouwens een plaatje waar mijn dochters fan van zijn. Er is een piemel te zien, plas, poep en organen.

Over botjes, protjes en snotjes prentenboek lichaam

Is Over botjes, protjes en snotjes een leuk boek?

Over botjes, protjes en snotjes is een heel eigen boek binnen dit onderwerp. Het is een weetjesboek over het lichaam geschikt voor jonge lezers. Thaïs Vanderheyden zet haar kenmerkende stempel duidelijk op het boek. Ik ken haar van de boekenserie Grote kunst voor kleine kenners. Daar tekent ze bekende kunstwerken maar dan met een twist. Een twist van veel vrolijke kleuren en door het gebruik van dieren. Datzelfde zie ik terug in dit boek. Het is vrolijk, fris, bevat humor en heel veel lieve dieren. Mijn dochters zijn gek op haar boeken en ik snap dat wel. Ook al spreekt het mij soms als volwassene misschien minder snel aan. In eerste instantie dan, de boeken groeien wel namelijk!

Uiteindelijk gaat het erom dat kinderen snappen wat ze zien en lezen, en dat gebeurd zeker met Over botjes, protjes en snotjes. Het bevat accurate informatie van deze tijd. Dit in combinatie met aangename beeldende verwoordingen en dat allemaal uitgebeeld door lieve dieren. Daarbij bevat het humor en leuke grapjes. Dit helpt ook goed bij het leesplezier van dit boek. En met leesplezier wordt de informatie weer goed opgenomen. Dus ja als ik zie hoe de informatie wordt geabsorbeerd door mijn dochters, 4 en 9 jaar, dan raad ik dit boek zeker aan! Heel fijn voor thuis maar ook voor in de klas en de opvang.

Over botjes, protjes en snotjes prentenboek lichaam

Seksuele voorlichting en meer

Er is ook een stukje seksuele voorlichting in Over botjes, protjes en snotjes. Deze richt zich op de zaadcellen (kikkervisjes) van een man, papa. En de eitjes van een mama die in een boompje zitten wat achter een tunnel in de vagina zit. Het is een prima omschrijving denk ik en heel goed beeldend in beeld gebracht. De versmelting doet me denken aan een yin- en yangsymbool, precies wat het ook is. Er is iets van twee dingen nodig die in evenwicht samen voor iets nieuws zorgen. Een prima beknopt en helder stukje wat zal spreken tot jonge kinderen.

Iets waarbij mijn dochters meer uitleg nodig hadden is het woord machinekamer. Dit wordt gebruikt bij de hersenen. Een logische keuze vind ik als volwassene, maar mijn kinderen konden dit niet helemaal meteen plaatsen. De vergelijking met een bibliotheek en hersenen daarentegen was meteen raak.

En zo gaan we lekker op reis door dit lieve informatieve boek. Het geeft de juiste en boeiende informatie, maakt kritisch en laat kinderen nadenken en vragen stellen. En het laat ons lachen. Mijn dochters zijn fan en pakken het er regelmatig bij. En als school een onderwerp heeft wat hierbij past willen ze het graag meenemen.

Leestips passend bij dit boek

Specificaties Over botjes, protjes en snotjes

Auteur en illustraties: Thaïs Vanderheyden | Uitgever: De Limonadefabriek | Maart 2022 | 56 pagina’s | 9789463889292 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.