Pasoppen! Een speels prentenboek over minder voorzichtig zijn

Als moeder roep je vaker dan je lief is: pas op dat je niet valt. Of kijk uit voor die plant. Maar doen we dat soms niet te veel? In het prentenboek Pasoppen wordt op een speelse en humoristische wijze uitgelegd dat te veel pas op zeggen echt niet goed is. Pas op met pasoppen! Een origineel, grappig en leerzaam boek. Misschien wel vooral voor ouders geschikt! Maar ook voor kinderen een heerlijk anders dan anders boek. Het is geschreven door de Belgische auteur Dimitri Leue. Lees verder voor alle waarschuwingen van én aan ouders, grootouders, juffen, meesters, buurmannen en agenten.

hoofd

Pasop met pasoppen!

We beginnen met een aantal waarschuwingen van de schrijvers vooraf. Bijvoorbeeld: dit boek is niet om op te eten. Ook niet om mee te kussen. Of om onder een tafelpoot te leggen. Een gewaarschuwd lezersoog is er twee waard. En denk eraan: dit boek is niet om niet te lezen, zelfs niet als je het al eens gelezen hebt!

Wat een grappige toon heeft dit boek! De volwassenen worden even duidelijk aangesproken op hun neiging om nogal vaak pas op te zeggen. Het eerste hoofdstuk is natuurlijk voor mama. Ze zegt gelukkig ook heel vaak dat je lief bent. Maar vooral momenten in de keuken en woonkamer gaan vaak gepaard met pasoppen.

Zo wordt het voor mij al bijzonder moeilijk om een bord uit de kast te nemen of van de zetel naar de tafel te wandelen zonder dat mijn moeder mij op alle gevaren wijst.

Het woord zetel is een aanwijzing dat het een boek is van een Belgische schrijver, Dimitri Leue. En we houden van de Belgische humor. Met een afwisseling van rijmpjes, korte verhalen en (gevaarlijke) ideetjes is het leuk en afwisselend lezen. Met een geweldige lay-out en kleurstelling. En de illustraties van Tom Schoonooghe zijn kleine pareltjes!

Maar bovenal heeft het boek best wel een belangrijke boodschap. Want door al dat pasoppen kunnen kinderen ook onzeker of bang worden. En is het zo erg als ze vallen of een fout maken? Daar leren ze juist van. Dus als ouder soms even je woorden inslikken, of de andere kant opkijken. Dat is de wijze les!

Van de meester tot de agent

Maar ook andere belangrijke personen in het leven van kinderen kunnen er wat van natuurlijk. Opa en oma in de speeltuin bijvoorbeeld. Oma die waarschuwt voor de schommel. Of voor viezigheid op de grond. En dat roept ze dan lekker hard. JE MOET NIET ZO ROEPEN OMA! IK BEN GEEN HOND! IK BEN GEEN OPA! Want opa hoort dus een tikkeltje minder goed.

Het is echt erg grappig geschreven, vanuit het kind. En in al die beschrijvingen van verschillende volwassenen herkent iedereen vast wel iets. Van de meester, de buurman, de juf tot de agent. We pasoppen en waarschuwen met elkaar een hoop af. In het verkeer, in de tuin, tijdens het sporten en aan tafel.

Maar ook de school komt natuurlijk aan bod. Stilzitten, geen s- en f- woorden zeggen. Met een GEVAARLIJK IDEETJE voor een boodschap aan de directrice. Iets met alle kinderen uit de school een luchtfoto maken met de letters S, H, I, T. En als ze niet kan lachen, dan laat je haar een foto zien met de letters grapje.

Iedereen krijgt een persoonlijke boodschap vanuit het kind beschreven. Voor de juf die zo mooi is wanneer ze niet boos doet en voor de meester die niet mag roken. En ook voor de buurman die het wordt gegund om de bloemetjes buiten te zetten met een lief iemand (zodat hij niet merkt dat er een kind in de tuin met een bal aan het spelen is).

Chatgevaar

Online uitkijken voor gevaar is tegenwoordig natuurlijk ook een ding. Spannend voor ouders omdat zij veel van wat zich online afspeelt niet zien. En er ook niet zo veel vanaf weten. Dus waarschuwen we wat af. Nu is een bord laten vallen iets minder ingrijpend dan een online foto zonder kleren. Dus kunnen we daar voorlopig nog even liever te veel dan te weinig pas op voor roepen? Pasop voor valse venten!

En die uitvinding van een ontploffende computer met onuitwisbare verf vinden wij een goed idee. Voor diegenen die slechte bedoelingen hebben. Zo is het een boek met een serieuze toon, maar tegelijk met grapjes en stoute meningen. En vooral een intelligente boodschap.

Het belang van spelen en ontdekken

Pasoppen! is een leuke aanrader voor de kinderen en ouders die wel houden van een beetje humor en ironie. Maar ondertussen ook die belangrijke boodschap willen begrijpen. Dat kinderen zich het beste ontwikkelen door zelf te spelen en ontdekken. Door fouten te maken en iets opnieuw te proberen. Met een indringend gedicht aan het eind van het boek over het gevaar van angst. Hoe angst kan belemmeren:

angstgevaar

Een boek waarin het perspectief van het kind mooi wordt verwoord. En waarin tegelijk ook de uitdagingen van het ouderschap aan bod komen. Over het vertrouwen hebben dat het goed komt.

Weet dat de mensheid zo ver is geraakt door mensen die niet pasopten!
Pas op op een manier dat je gelukkig bent!

Specificaties Pasoppen!

Auteur: Dimitri Leue | Illustrator: Tom Schoonooghe | Vormgeving: Peer de Maeyer | Uitgeverij Davidsfonds Infodok | 9789002273926 | augustus 2021 | 96 pagina’s | Leeftijd 7 – 12 jaar | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.