Peetje en Flieflo – een boek over de verdwaalde superstinker

Oke papa’s en mama’s…. houd je vast. Peetje en Flieflo nemen jou en je kind mee langs allerlei vieze woorden. Want dit boek gaat over scheten. Hele vieze, dikke scheten. Van de verdwaalde superstinker. Je snapt het al, dit is echt een boek voor beginnende lezers. Geweldig om voor te lezen én om zelf te lezen. Ik ben groot fan van Mathilde Stein en ik vind dat ze weer een tof boek heeft gemaakt. Een jubelrecensie dus! Dit keer niet alleen van mij, maar ook van groep 3 van Het Kompas!

Peetje en Flieflo

Peetje en Flieflo – samenvatting voor volwassenen

Op een dag vinden Peetje en Flieflo een eenzame wolk boven de bank in het park. Het is niet zomaar een wolk: het is een scheetwolk. Een geweldige, gigagrote scheetwolk, zo eentje die je niet zomaar zelf kunt produceren. Haar baasje is namelijk verdwenen en heeft haar achtergelaten, helemaal alleen. Bij wie zou ze horen?
Niet getreurd: met Peetje en Flieflo in de buurt is de eigenaar vast gauw gevonden. Het is tijd voor… het grote onderbroekenonderzoek!

Bovenstaande samenvatting gebruikt de uitgever om het boek te beschrijven. Daarnaast heeft Mathilde Stein ook een samenvatting gemaakt in de stijl van het boek. Speciaal voor de kinderen!

Samenvatting voor de kinderen

Peetje en Flieflo
vinden een wolk in het park.
Niet zomaar een wolk.
Een scheetwolk.
Een giga-grote scheetwolk.
Van wie zou ze zijn?
Peetje en Flieflo gaan op zoek.
Tijd voor het grote onderbroek-onderzoek!

Peetje en Flieflo – wat vind ik van het boek?

Ik heb zo genoten van Peetje en Flieflo. Ten eerste, hoe kom je erop! Er zijn heel wat boeken over poep, pies en scheten, maar dit verhaal bevat zoveel meer details dat ik er zelf hard om moest lachen. En die namen ook, geweldig. Bij het voorlezen struikel ik af en toe over Flieflo, tot hilariteit van mijn kinderen.

De boeken van Mathilde Stein zijn echt heel grote aanraders. Ze bevatten een unieke opmaak, die er voor zorgt dat kinderen het goed zelf kunnen lezen. Sterke lezers in groep 3 en lezers uit groep 4 bijvoorbeeld. De zinnen staan namelijk wat verder uit elkaar en ze zijn kort. Dat maakt het overzichtelijk en goed te behappen voor het nog groeiende werkgeheugen van kinderen. Daarnaast zijn de illustraties, in Peetje en Flieflo gemaakt door Will Hughes, echt super! Er valt dan ook zoveel in te ontdekken!

Het bijzondere aan de boeken van Mathilde Stein is dat ze ook goed voor te lezen zijn. Meestal raad ik dat echt af bij boeken voor beginnende lezers, maar deze zinsopbouw is zo goed gedaan, dat het ook lekker voorleest. Daarnaast bevatten de boeken genoeg om over door te praten en diepere lagen. Andere boeken waar ik het over heb zijn:

Rijk taalgebruik

Peetje en Flieflo is niet in te delen in een AVI-niveau. Hoera! Het bevat namelijk pittig taalgebruik, iets wat ik enorm toejuich. Kinderen leren van lezen zoveel meer dan alleen woorden maken. De wereld ontdekken, woorden die ze nog niet eerder tegenkwamen. Dit laatste noemen we rijk taalgebruik. De zinnen die je leest zijn anders dan die je hoort. Dat is de grote meerwaarde van lezen. Als je spreekt gebruik je minder rijk taalgebruik. Je gebruikt bijvoorbeeld weinig verwijswoorden. Deze zijn heel belangrijk voor het begrijpen van teksten. Een voorbeeld van rijk taalgebruik in Peetje en Flieflo:

‘Wát een knoeperd,’ zucht Peetje.
Hij klinkt een beetje jaloers.
‘Niet te geloven. Konden wij dat maar!’

Flieflo snapt dat soort dingen.
Hij kwispelt. En snuffelt aan de scheet.
Stank. Maar lékkere stank!

Waar zou die super-stinker vandaan komen?
Wie laat zo’n kanjer nou zomaar achter,
hier in het park?

Peetje en Flieflo en de verdwaalde superstinker , bladzijde 14

Wat vindt groep 3 van Peetje en Flieflo?

Net vóór de zomervakantie kreeg ik een bericht van juf Esther, de juf van Mees (mijn zoon). Juf Esther is leerkracht van groep 3 van Het Kompas. Zij is net als ik gek op de boeken van Mathilde Stein. Al eerder las ze de andere boeken voor. Ze wilde zo graag Peetje en Flieflo voorlezen! Zelfs al voordat ik de recensie kon schrijven, dus de kinderen wilden mij maar wat graag helpen! Hieronder een aantal opmerkingen van de kinderen uit groep 3.

  • Ik vond het leuk en grappig want het had met vieze woorden te maken (Liesbeth)
  • Het was best zielig dat ze eerst het baasje van Knoepie niet konden vinden, maar verder was het ook heel grappig (Boaz)
  • Een scheterig, gek en grappig boek! (Jonathan)
  • Ik vond het grappigst dat ze een spelletje deden wie met scheten de deken het hoogst kon laten komen. Als je de lamp raakte had je bingo! (Joas)
  • Ik vond het grappig dat ze allemaal hun billen omhoog deden en ook dat ze samen gingen werken om Knoepie om hoog te helpen (James)
  • We kennen nu heel veel verschillende woorden voor een scheet! (juf Esther)

Dankjewel groep 3!

Specificaties Peetje en Flieflo en de verdwaalde superstinker

Auteur: Mathilde Stein | Illustraties: Will Hughes | april 2024 | 80 bladzijden | 9789047714880 | meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.