Polder, een ode aan 35 bijzondere polderdieren
Als je in één van de velen polders van Nederland woont ben je vast nieuwsgierig welke dieren er in je ‘achtertuin’ leven? In Polder staan wel vijfendertig prachtige dieren die deze mooie natuur hun thuis noemen. Bekende en minder bekende polderdieren worden uitgebreid besproken.
Polder
Na haar verblijf in het Hoge Noorden, waar Marieke ten Berge haar inspiratie haalde voor haar prenten in Noord, trekt ze nu de polder in.
In haar unieke stijl en de prachtige kleuren uit de natuur portretteert ze 35 dieren, van de grutto en de laatvlieger tot de das, de ringslang en de wezel.
Eva Moraal geeft de dieren hun stem.
Wist je dat:
- In andere landen de kuikens van Lepelaars ’theelepeltjes’ worden genoemd?
- Grutto’s kunnen vliegen met een snelheid van 130 km/u?
- Bunzingen als ze zich bedreigd voelen een stinkende vloeistof kunnen spuiten? Hier komt de uitdrukking ‘stinken als een bunzing’ vandaan.
Ontdek dit – en nog veel meer – in Polder!
Bijzondere dieren
Na het wonderschone Noord komt Marieke ten Berge nu met Polder. Opnieuw een rijk geïllustreerd boek boordevol informatie. En minstens zo betoverend als zijn voorganger.
Geboeid luistert mijn zesjarige dochter naar de verhalen van de dieren. Eva Moraal heeft elk dier zijn eigen verhaal gegeven. Wie is dit dier? Hoe leeft hij of zij? En hoe ziet dit beest eruit? Leuke feitjes zijn verwerkt in de mooie verhalen. Hierdoor is Polder een zeer compleet en informatief boek. Een boek dat enthousiasmeert om bij ons volgende bezoek aan de polder op avontuur te gaan. Welke bijzondere dieren zouden we kunnen vinden?
Indrukwekkende illustraties
Het eerste wat opvalt aan Polder zijn de fantastische linosnede van Marieke ten Berge. Dit begint al bij de cover, want deze is namelijk in reliëf. Bij elk dier is er een pagina grote illustratie. Door de unieke stijl weet je direct dat je iets speciaals in handen hebt. En dit word pagina na pagina bewezen. Het is Marieke ten Berge gelukt om na Noord met Polder opnieuw een pareltje neer te zetten! En dat kan natuurlijk ook eigenlijk niet anders aangezien ze met Noord in 2022 een Zilveren Penseel won.
Wist jij dit over de dieren in de Polder?
Wat staat er enorm veel informatie en leuke weetjes in Polder. Wist je bijvoorbeeld dat de groot avondrood (vlinder) in het donker kleuren kan zien? Of dat een bunzing vier poten tegelijk gebruikt? En dat de kamsalamander ook wel waterdraak wordt genoemd?
Wat mij nog het meest verbaasd tijdens het lezen is dat ik van veel van deze dieren niet een wist dat ze in de Polder leven. Wat een enorm bijzondere natuur hebben we toch in Nederland. En daar ben ik eigenlijk best een beetje trots op.
Wat ik ook erg leuk vind is dat de verhalen geschreven zijn vanuit de dieren. Zij vertellen zelf wie ze zijn. Hierdoor voelt het alsof de dieren heel dichtbij staan. En maakt dat ik graag meer over ze wil weten.
De verhalen zijn door hun lengte eenvoudig even tussendoor te lezen. Hierdoor ook enorm leuk voor de in de klas. Bijvoorbeeld na het werken aan schoolopdrachten. Of gewoon gezellig tijdens de pauze.
Meer horen over Marieke ten Berge luister dan naar deze leuke Lemniscast.
Specificaties Polder
Auteur: Eva Moraal | Illustrator: Marieke ten Berge | Uitgever: Lemniscaat | 21 maart 2023 | 80 pagina’s | 9789047713821 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Versplinterd, een nieuw duister Wonderland - 20/11/2024
- De Woordenschat, een schat aan inspirerende woorden - 18/11/2024
- De kleinste kerstboom, een lief kerstprentenboek - 15/11/2024