Positieve Intelligentie: hoe kan je jezelf een positieve mindset aanleren

Positieve Intelligentie, PQ (net als IQ en EQ) bepaalt de mate waarin jij op een positieve en oplossingsgerichte manier kunt omgaan met uitdagingen in het leven, of ze nu groot of klein zijn. En dat kun je trainen! Dit boek, geschreven door Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts uit Belgie, laat zien hoe PQ in elkaar zit en ook hoe je jouw eigen positieve intelligentie kan ontwikkelen. In het begin van het boek staat een QR-code naar een test, om te meten wat je PQ is. Daarmee heb je gelijk een mooi vertrekpunt voor de rest van het boek. Mijn PQ is 73%. Mooi, maar dus nog genoeg ruimte voor groei!

Achtergrond

Het boek begint met de opbouw van kennis over de verschillende vormen van intelligentie. Eerst werd de IQ test ontwikkeld. Jaren later pas kwam er aandacht voor de emotionele intelligenties, waarbij het vooral gaat om expressie, zelfkennis en empathisch vermogen. De toevoeging van Positieve Intelligentie gaat over de vaardigheden die bepalen hoe goed je kunt omgaan met tegenslagen en hoe oplossingsgericht je bent. Die combinatie zorgt voor een grotere kans op geluk en succes. In het boek hebben de schrijfsters een stappenplan ABCD ontwikkeld waardoor je jouw Positieve Intelligentie ontwikkelt.

A van het Positieve Intelligentie stappenplan

De A staat voor een paar kernbegrippen die belangrijk zijn in de ontwikkeling van Positieve Intelligentie: Autonomie, aanvaarden en ademen. Autonomie staat voor zelfstandigheid, zelf de regie hebben over je eigen leven. Soms niet zo eenvoudig, om te weten wat je zelf wilt. Vaak spelen verwachtingen, of wat je denkt dat mensen van je verwachten door je eigen mening en acties heen. Aanvaarden gaat over het accepteren dat situaties zijn zoals ze zijn, of dat er bepaalde moeilijke dingen zijn gebeurd. Maar het gaat ook over piekeren, het steeds opnieuw (kritisch) herbeleven over hoe iets had moeten gaan, wat je had moeten zeggen of doen. Autonoom zijn en het leven aanvaarden zijn soms pittige processen of veranderingen, die tot onrust leiden in jezelf. Ademen, ademhalingsoefeningen kunnen hierin rust brengen. Het geeft ontspanning en helpt om je eigen batterij weer op te laden.

Positieve Intelligentie

B van het Positieve Intelligentie stappenplan

Verder met het uitgebreide hoofdstuk over de B: breinkennis, bewust positief zijn, betrokkenheid, beleving en beweging. De werking van het brein wordt bondig toegelicht, waarbij het voor de Positieve Intelligentie vooral van belang is vanuit welk brein (reptiel-, zoogdier- of mensenbrein) je reageert, en ook dat je je hersens hierop kan trainen. Als je reageert vanuit een overlevingsstand, vanuit stress, gaat je reptiel- of zoogdierenbrein aan). Vanuit je mensenbrein oftewel sereen brein kun je rustig reageren, oplossingen overzien en dan kiezen. Daardoor kun je je saboteur die vanuit die overlevingsstand reageert een stapje voor zijn, en je acties aanpassen.

Met meer kennis van het brein, kun je ook bewuster kiezen om positief te zijn. Bij jezelf te voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Betrokkenheid, in de vorm van contacten met mensen en beleving of zingeving is ook een belangrijk aspect in het positieve gevoel. En de laatste B, beweging, zorgt door de verschillende stofjes die je aanmaakt ook voor meer positiviteit en geluksgevoel.

Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts

C van het Positieve Intelligentie stappenplan

Curieus (nieuwsgierig zijn, competentie en communicatie vormen de C in het stappenplan. Nieuwsgierig zijn versterkt de positieve intelligentie. Je voedt je brein met nieuwe kennis of ervaringen. Competentie is het gevolg van curieus zijn: je leert nieuwe vaardigheden. En zeker als je deze vaardigheden goed kunt inzetten tijdens je werk, of privé, stijgt de PQ. Communicatie is van belang: als je goed kunt communiceren kun je helder aangeven wat je wilt of belangrijk vindt. En ben je in staat om daar een gesprek over te voeren en ook de ander te horen. Dan ontstaat en begrip en verbinding.

Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts

D van het Positieve Intelligentie stappenplan

Alle bovenstaande aspecten van Positieve Intelligentie komen samen in de D: Doelen stellen en dankbaarheid. Door doelen te stellen creëer je richting en dat zet je in beweging. Stap voor stap komt je doel dichterbij, en het bereiken geeft natuurlijk ook veel vervulling. Dankbaarheid zien de schrijfsters vooral als een state of mind, die je echt kunt oefenen als niet alles goed gaat. Door toch te kijken waar je dankbaar voor bent, leer je ook beter met tegenslagen om te gaan.

Oefenen, oefenen, oefenen

Dit boek over Positieve Intelligentie geeft veel informatie (het is een lange blog geworden!). Maar er staan ook verschillende oefeningen in waardoor je zelf kunt reflecteren en kijken waar jouw groeikansen liggen. Dat maakt het een informatief en werkboek in 1. In combinatie met de mooie foto’s en vormgeving, is het ook een positief boek om te lezen. Ik ga ermee aan de slag, zeker met de B’s uit het stappenplan.


Specificaties Positieve Intelligentie

Auteur: Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts | Uitgever: Pelckmans | Oktober 2021 | 9789464013474 | 188 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.