Ravotten in het Dierenbos met onze vrienden uit de Fabeltjeskrant

In België is de tweede week van oktober naar aloude traditie de feestweek van het bos. Op 11 oktober trapt de Week van het Bos dit jaar af voor een week vol natuur- en spelplezier! Bossen zijn de ideale speelomgeving voor kinderen. Dus trek je oude kleren aan en ga met dit doe-boek Ravotten in het Dierenbos en snuif de geuren en kleuren van de herfst op. We gaan beukennootjes zoeken, nieuwe bomen planten en komen er eindelijk achter waarom de bladeren in de herfst van de bomen vallen. Én: hoe je kunt helpen om het bos netjes te houden!

Ravotten in het Dierenbos

Verhalen en weetjes in Ravotten in het Dierenbos

Spelen met vuur

In Ravotten in het Dierenbos staan vier verhalen. Met in de hoofdrol (wie kent ze niet?) onze bekende vrienden uit de Fabeltjeskrant. Het eerste verhaal heet Spelen met vuur. Meneer de Raaf ontdekt een grote vreemde doos midden in het bos. Maar wat zit erin? Het leek van een afstand op echte Dierenbossche kaas met pitjes, maar toen hij dichterbij kwam, zag hij dat het rare gele stokjes waren met een rood kopje. Lowieke de Vos begon er smakelijk van te eten. Maar Meneer de Raaf vond dit erg dom en ging direct hulp halen, want je moet natuurlijk nooit iets eten of drinken waarvan je niet weet wat het is. En terecht, want Bor de Wolf wist wat deze stokjes waren: lucifers! Gelukkig loopt het allemaal goed af, maar waarschuwt Meneer de Uil de lezende kinderen na het verhaaltje nog eens goed!

Goede opdracht en tips in Ravotten in het Dierenbos

Aansluitend aan het eerste verhaal volgt een nuttige opdracht. Lucifers horen namelijk helemaal niet thuis in de natuur en ook plastic en blikjes bijvoorbeeld niet. De eerste opdracht is een hele goeie: verzamel 10 dingen die niet thuis horen in het bos! Én gooi ze in de juiste afvalbak 😉 Daarna volgen een hoop wist-je-datjes over beestjes en tips waarmee je zelf dingen kunt maken van bruikbaar afval. Met een Y-vormige tak kun je bijvoorbeeld een katapult maken. Of speel takkenmikado met heel veel kleine takjes!

Operatie beukennootjes

In het tweede verhaal, Operatie beukennootjes, kan Lowieke de Vos zich wederom niet beheersen. Hij wilde maar al te graag de hamsters Myra en Martha van hun voorraad beukennootjes afhelpen en had de halve voorraad opgegeten! Stoffel de Schildpad kwam gelukkig met een mand vol beukkennootjes en Myra stopte ze gauw in de provisiekast. Maar later regende het enorm en was het huisje van de Gezusters Hamster helemaal overstroomd! Wat een pech. Maar dankzij hun vrienden zouden ze de winter wel door gaan komen. “En zo zie je hoe fijn het is, als je vriendjes hebt die je helpen als er iets vervelends is gebeurd!” concludeerde Meneer de Uil.

Wintervoorraad

Na het verhaal komt de lezer alles te weten over de boslekkernijen van de Gezusters Hamster: beukennootjes, hazelnoten, walnoten, tamme kastanjes (en het verschil met wilde), eikels. En lees hoe je een vetbol voor vogels kunt maken. Speel het spel “Schattenroof” dat beschreven wordt in Ravotten in het Dierenbos en maak een moddertaart versierd met bessen, blaadjes en mos.

Het raadsel van de vallende bladeren

Het derde verhaal was Het raadsel van de vallende bladeren. Mejuffrouw Ooievaar herinnerde zich dat hetzelfde onderwerp in de herfst van vorig jaar op tafel kwam en toen had Stoffel de Schildpad de oplossing gevonden. Maar hoe het ook alweer zat? De dieren probeerden het probleem gezamenlijk uit te praten, maar de dieren kwebbelden vooral door elkaar en er ontstonden zelfs ruzies. De één vond zich slimmer dan de ander. Het overleg duurde zo lang, dat de bomen besloten om het geruzie stop te zetten en gaven het antwoord.

Knutselen met bladeren in Ravotten in het Dierenbos

Verzamel verschillende kleuren bladeren en maak er een herfstregenboog mee. Of verstop jezelf (of iemand anders) onder een héle grote hoop met bladeren. Het spel “Een kleed van bladeren” wordt uitgelegd om met een groepje kinderen te spelen. En heb je wel eens vallende bladeren geprobeerd te vangen? Of op een blote voetenpad gelopen?

De omgevallen eik

De omgevallen eik is het laatste verhaal. Ook dit verhaal begint in de ik-vorm en hoor ik in gedachten de stem van Meneer de Uil. “De herfst maakt een oude uil, zoals ik, weleens een beetje nostalgisch,” begint hij. Tijdens een onstuimige herfst is de oude grote eik, waar Bor de Wolf altijd onder sliep, omgewaaid. In het Praathuis was dit toen onderwerp van de dag en de dieren uit het Dierenbos wilden een nieuwe eikenboom laten groeien. Ze vonden het namelijk zo zielig dat Bor de Wolf geen boom had om onder te slapen. In het verhaal wordt verteld hoe je een boom (ver)plant. En uiteindelijk ontstond er een heel bos vol met lievelingsbomen.

Ravotten in het Dierenbos

Zelf zaaien en planten

Mijn zoontje en ik hebben al eens een appelboom gezaaid en geplant. En wilgentakken die we overhadden na de Pasen. Maar in Ravotten in het Dierenbos lazen wij hoe we een kastanje kunnen laten kiemen. Ook willen wij zelf verf gaan maken, dat kan volgens dit boek: paarse verf van bramen of gele verf van berkenbladeren bijvoorbeeld.

Nog meer spelletjes

Maar voordat wij aan verven toekomen, gaan we het bos weer in. Er staan namelijk nog genoeg leuke spelletjes in Ravotten in het Dierenbos! De Grote Dierenhuis Herfstbingo bijvoorbeeld. En daarna mijn zoontje zijn favoriete bezigheid: dieren nadoen! En mama mag gelukkig meedoen. Zie jij jezelf al zigzaggen als een haas? En hoeveel keer kan jij met je armen wapperen in 10 seconden?

Specificaties Ravotten in het Dierenbos

Auteur: Fabeltjeskrant | Uitgever: Rubinstein | 9789047628378 | september 2020 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Ravotten in het Dierenbos
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.