We leven in een veranderende wereld. Een wereld die ik er eerlijk gezegd niet altijd leuker op vind worden. Het is goed om aan kinderen te leren waar ze recht op hebben. En we hebben eigenlijk op heel veel dingen recht, zo merk je direct hoe goed we het eigenlijk hebben. Maar een wettekst lezen is niet van iedereen een hobby. Een wettekst uit 1948 is sowieso wat andere koek dan een wettekst uit 2022 bijvoorbeeld. Hoe gaan we dat kinderen uitleggen dan? Nou, gewoon met dit boek, De universele verklaring van de rechten van de mens voor kinderen. Als jurist ben ik blij verrast wat ik mocht lezen.

Rechten van de mens voor kinderen

Jurist worden om mensen te helpen

Ik heb altijd mensen willen helpen, maar buiten de zorg. Rechten leek mij echt fantastisch, advocaat worden. Mensen helpen om rechtvaardig behandeld te worden. Het heeft altijd mijn interesse gehad. Maar hoe maak je rechten nou leuk voor kinderen (en volwassenen). Want het kan soms heel belangrijk zijn goed te weten wat je rechten zijn. Helaas staat rechten niet bekend om de meest leuke en sprankelende studie. Ik heb het er dan ook eigenlijk nooit over met de kinderen. Toch vond ik het fantastisch. Toen ik het boek zag ‘De universele verklaring van de rechten van de mens voor kinderen’ was ik dan ook direct enthousiast. Hoe maken ze de rechten van de mens, ook wel het EVRM genoemd, begrijpelijk?

De universele verklaring van de rechten van de mens voor kinderen

De universele verklaring van de rechten van de mens voor kinderen wordt in het boek begrijpelijk uitgelegd voor kinderen (en voor volwassenen ook tof om eens in te duiken. In een tijd waarin er in Europa oorlog is en er heel veel vluchtelingen zijn is het goed om stil te staan bij de rechten van de mens. Waarom? Omdat we als mensen allemaal rechten hebben. Dezelfde rechten. Ongeacht welke huidskleur je hebt, waar je geboren bent of waar je naar toe wilt gaan.

Dat kan soms lastig zijn, zeker wanneer mensen het gevoel hebben dat ‘hun’ land vol is. Maar zo zwart/wit is het helemaal niet. Want in Europa hebben we bijvoorbeeld allemaal het recht te wonen waar we zelf willen. Wij als Nederlanders mogen bijvoorbeeld ook gaan wonen in Italië of Spanje. Daar hoeft niemand iets van te vinden. Net zoals andere mensen hier mogen komen wonen, zonder dat wij daar iets van hoeven te vinden.

Artikel 1

Het klinkt allemaal behoorlijk saai he?! In de universele verklaring van de rechten van de mens voor kinderen hebben de auteurs samen met Amnesty International, de artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens geformuleerd op een manier die kinderen kunnen begrijpen. En het boek zit vol voorbeelden: alle mensen zijn gelijk voor de wet, dus als de koning te hard rijdt, krijgt hij ook een boete van de politie (achterkant! En Iedereen is voor de wet gelijk, de ene persoon mag door die regels niet beter of slechter worden behandeld dan een ander (pagina 21). Of: mensen hebben recht op wat ze nodig hebben om te leven, elk land moet hierin zo goed mogelijk voorzien. Alle landen op aarde moeten samenwerken om te voorkomen dat mensen nood lijden (pagina 51).

Human Rights Tattoo

Toen ik aan de slag ging voor dit artikel werd ik geattendeerd op Human Rights Tattoo door Selena. Ze is zelf onderdeel hiervan en draagt de zevende letter van het eerste artikel. Dit is een levend en sprekend manifest voor de mensenrechten. Elke letter (6773 letters) van de declaratie van de mensenrechten wordt op mensen over heel de wereld getatoeëerd. En samen vormen zij het manifest van de rechten voor de mens. De bedenker van dit levend en sprekend manifest is een Tilburger. Super gaaf dit zo’n initiatief uit Nederland komt. Je kunt dit initiatief ook steunen (zonder dat je zelf een tattoo hoeft te nemen).

Artikel 15

De Universele verklaring van de rechten van de mens uit 1948

Wanneer je zoon of dochter in de bovenbouw komt, komt hij/zij ook in aanraking met geschiedenis. De geschiedenis met oorlogen, onderdrukking en slavernij. De geschiedenis is niet altijd even mooi. Het heeft wel geleidt tot dit verdrag met allemaal artikelen waarin de rechten van alle mensen worden weergegeven. In het boek worden de universele verklaring van de rechten van de mens voor kinderen opgeschreven. Begrijpelijk voor iedereen. Vertegenwoordigd door iedereen: meisjes en jongens, vaders en moeders, paren van hetzelfde geslacht, oud en jong, zwart en wit, mensen met en zonder beperking en transgenders. Iedereen hoort erbij. Iedereen heeft dezelfde rechten.

Artikel 23

Hoe zit het dan met artikel 3 mama?

Het is ook een boek dat soms wat lastige vragen op kan roepen. Vragen die, zelfs ik als jurist, niet altijd kan beantwoorden. Artikel 3 geeft aan dat iedereen vrij en veilig moet kunnen leven. Als uitleg staat er bij dat niemand voor zijn of haar leven moet vrezen. Niemand zal oorlog en geweld meemaken. Maar dat is juist wat onze kinderen nu op tv zien met de oorlog in Oekraïne. Het is juist wat al die mensen meemaken.

Waarom is dat dan zo mama? Ik heb er ook geen antwoord op, anders dan dat het ook een politiek spel is. Helaas worden daardoor de rechten van de mensen in Oekraïne niet goed gewaarborgd. Want zij moeten wel oorlog meemaken en vrezen voor hun leven wanneer er weer een aanval is. Het enige dat wij kunnen doen is de mensen die vluchten voor dit geweld opvangen (artikel 13). Ze een al dan niet tijdelijk thuis geven. En hopen dat de oorlog nu toch echt snel is afgelopen. Dat de mannen in pakken daar in Europa, de Verenigde Staten en alle andere laden het voor elkaar krijgen dat de oorlog stopt.

Rechten van de mens voor kinderen achterkant

Specificaties De universele verklaring van de rechten van de mens voor kinderen

Auteur: Cai Schmitz-Weicht | Illustraties: Ka Schmitz | vertaling: Mascha de Vries | Uitgeverij: Rubinstein | Eerste uitgave: 2021 | Originele titel: Die Allgemeine Erklärung der Menschenrechte für junge Menschen | ISBN 9789047630180 | 72 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.