Regeneratie, een roadnovel van Eva Coolen
Ik heb zelf geen rijbewijs en dus geen mogelijkheid tot ‘even wegrijden’. Voor mij heeft het bezitten van een rijbewijs en een auto een grote waarde van vrijheid. Ik zou als ik dat zou bezitten heel erg uitkijken naar roadtrips. Lekker eropuit met de auto en wel zien waar je terecht komt. Ik vond dit vroeger al heerlijk met vrienden op pad als er een auto was. We maakten dan een pot met briefjes waar richtingen op stonden. Dan trokken we een lootje en die kant ging onze reis op. Regeneratie, een tweede boek van Eva Coolen beloofd een roadmovie-achtige novel en setting te hebben. Ik heb er zin in.
Regeneratie
Twee tienermeisjes leren elkaar tijdens een zinderend hete zomer kennen achter de kassa van een supermarkt. Ze worden al snel onafscheidelijk en vinden elkaar in het verlangen naar een andere wereld dan die waar ze vandaan komen. Tijdens de eindeloze dromerige zomerdagen dient het vertrek zich halsoverkop aan. Met een doos geld en hun geweten op de achterbank slaan ze op de vlucht. ‘Alles wat we in films en op internet hadden gezien was misschien wel belangrijker voor ons geweest dan alles wat ze ons op school hadden geleerd.’ Regeneratie is een roadnovel over vluchten, over de kloof tussen dromen en de realiteit. De (on)mogelijkheid om te ontsnappen aan waar je vandaan komt. En hoe de kleinste (mis)stap je leven voorgoed van spoor kan laten verwisselen.
Filmisch
De omslag, covertekst en omschrijving van Regeneratie hebben mij een gevoel gegeven van dat ik in een flitsende roadnovel zou terechtkomen. Allereerst is de vormgeving echt top gedaan. Uitgeverij Das Mag valt op door het gebruik van hun kaften. De vormgeving is uitnodigend, bijna comic-achtig. Dat in combinatie met de teksten op de cover en in het boek, hebben mij een bepaald gevoel gegeven. Een gevoel wat helaas voor mij niet werd waargemaakt.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb met plezier dit boek van Eva Coolen gelezen. Ik had alleen andere verwachtingen. En daar moet ik dan even doorheen, het een nieuw plekje geven en het boek even laten landen. Heel vaak maakt een boek mijn verwachtingen waar, of overtreft het zelfs, en in die enthousiaste emotie ga ik dan een review schrijven. Bij regeneratie heb ik het eerst moeten laten bezinken. Daar was een ander leeservaringsproces gaande.
Regeneratie
Ik duik eerst eens de titel in. Het heeft dus te maken met beschadigde delen die weer volledig hersteld kunnen worden. In het boek Regeneratie is er veel sprake van beschadiging. Allereerst door beide hoofdpersonages en hun families. Het is allemaal niet heel shocking maar een vorm van beschadiging vind er wel plaats. En door die beschadiging ontstaat er onvrede. In de onvrede en beschadiging ontmoeten beide meisjes elkaar en vinden ze elkaar ook in een vriendschap. Als ze dan ook nog eens een goedbetaald baantje samen mogen doen, iemand verzorgen met een dwarslaesie, is de beschadiging nog tastbaarder in het boek.
Het herstellen gaat niet vanzelf bij de personages in het boek. Allen proberen ze iets te grijpen waardoor de regeneratie kan starten. In liefde, vriendschap, plezier of zelfs van het vluchten in het leven waarin je niet kan herstellen. Sta je sterker alleen of juist samen? Wat als je die onvrede kan delen maar tegelijk ook juist een katalysator wordt van elkaar? Ik zal nooit precies mijn vinger erop kunnen leggen denk ik in dit boek. Ik miste een klik met de hoofdpersonages. Niet omdat ze niet leuk zijn, of goed omschreven zijn. Nee het was gewoon geen match.
Regeneratie is het biologische verschijnsel waarbij beschadigde delen van een dierlijk organisme volledig worden hersteld.
Bron: Wikipedia
Generatiekloof?
Ik vind mezelf vrij ruim denkend en kan bij elke generatie wel meekomen, maar met deze twee meiden van Eva had ik gewoon geen klik. Niet in hun voorkeuren qua muziek en uiterlijkheden, niet in hun manier van denken en niet in hun manier van dingen aanpakken. Ik heb geen hekel aan de meiden maar de connectie was er gewoon niet. Eva schrijft wel heel lekker in Regeneratie. Ik ben het boek heerlijk doorgerold. Maar elke keer hoopte ik op iets wat me zou wakkerschudden, een stukje rauwheid of een stukje -wow- gevoel. En dat kwam voor mij niet.
Ook vraag ik me iets af, één hoofdpersonage heet Ruth en de ander… geen idee! Is dit bewust gedaan? Of heb ik hier echt overheen gelezen? Het is wel een leuk extra laagje moet ik zeggen. Ook zet Regeneratie mij achteraf aan het denken over de titel en mijn leeservaring. En dat is altijd goed. Ondanks dat het boek mij niet echt raakt, roert het zeker wel iets bij mij.
Ik heb tanning oil. Niet je hele school hoeft straks te weten dat jullie geen geld hadden om op vakantie te gaan.
Blz 59
Opgroeien en beschadiging
Bovenal is Regeneratie een boek over twee meiden die opgroeien in het nu en die een vorm van beschadiging door het leven hebben. Je volgt hun reis in een zomer over hoe ze hiermee omgaan en hoe ze elkaar gevonden hebben. Je leest mee met de roadtrip en hoe dit tot stand is gekomen. Daarnaast ga je terug in de tijd en krijg je nog meer informatie en inzicht in beide meiden. Er zitten mooie elementen in zoals met de bij. Of met hoe vriendschappen kunnen ontstaan en groeien.
Ook is het een interessant stukje gedachtegoed hoe mensen elkaar zien. Dat weet Eva ook goed te verwerken in haar boek. Toen ik een paar jaar geleden tot het besef kwam dat je voor iedereen een andere versie van “jezelf” bent, begon ik anders te kijken. Naar mezelf en anderen. Zo ook in dit boek Regeneratie. Voor de één zijn de meiden dochters, voor de ander personeel. Maar voor de baliemedewerker weer prostituees, of een vreemde vogel, vriendinnen, grote zus, verzorgende en zoveel meer. Op een bepaalde manier moeten ze hiermee zien te dealen en ze moeten bepaalde rollen vervullen die niet fijn voelen. Ik werd een beetje triest soms ook ervan. De drang tot plastische chirurgie bijvoorbeeld vanuit een vorm van onvrede door Social media. Het zo bezig zijn met die verwachtingen. En alleen elkaar hebben.
Jouw roadtrip?
Al met al heb ik het boek lekker vlot kunnen lezen en vond ik mijn roadtrip met de meiden interessant genoeg om het tot het einde uit te zitten. Eva heeft een fijne manier van schrijven, niet te ingewikkeld en is daardoor toegankelijk voor een groter publiek. Door de leeftijd van de hoofdpersonages is het ook voor die generatie denk ik heel leuk lezen. Ondanks dat ik niet een echte connectie met de karakters en het boek voelde is Regeneratie wel een boek om eens te lezen als het verhaal je aanspreekt. Ik ben benieuwd naar meer van Eva Coolen, haar debuut bijvoorbeeld van ‘Het zeemonster of de zee’.
Specificaties Regeneratie
Auteur: Eva Coolen | UItgever: Das Mag | Vormgeving: Frank August | Juni 2021 | 433 pagina’s | 9789493168602 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier