Reis om de wereld in Infographics, een tof weetjesboek
Reis om de wereld in Infographics. Wat een mooi boek is dit. Een naslagwerk in een modern jasje. Het begint bij Emma en haar familie. Op basis van haar verhaal volgt informatie over religie, taal, huisdieren, noem het maar op. En dat allemaal door middel van infographics. Reis om de wereld in Infographics is een informatief boek dat op een leuke manier is vorm gegeven. Interessant voor jong en oud. Ook leuk om cadeau te geven.
Reis om de wereld in infographics samenvatting
Het boek Reis om de wereld in infographics is oorspronkelijk in het Spaans uitgegeven. Het is niet alleen vertaald in het Nederlands, de cijfers worden ook gepresenteerd met Nederland als basis. Dat is niet alleen zorgvuldig, dat maakt het boek veel interessanter om te lezen.
Informatie op een gestructureerde en interessante manier presenteren? Dan gebruik je tegenwoordig infographics. Dat gebeurt op een creatieve manier in Reis om de wereld in Infographics. Waar voorheen op mijn werk werd gesproken over ‘Jip en Janneke taal’ gaat het nu steeds meer over Factsheets en Infographics. Daarom vind ik dit boek wel een leuke vondst van de makers. Gegevens die wellicht als saai worden beschouwd worden op een leuke manier gepresenteerd. Dat maakt het niet alleen interessanter, het maakt het vaak ook makkelijker om gegevens te onthouden. Zeker als je visueel bent ingesteld. Omdat StoerleesVoer gericht is op lezen, maar ook gebruik maakt van social media besteed ik in deze review expliciet aandacht aan deze hoofdstukken uit Reis om de wereld in Infographics.
Reis om de wereld in Infographics, Hoofdstuk 15 Gebruik internet en sociale media
Reis om de wereld in Infographics laat zien dat 49% van de kinderen een eigen smarthpne gebruiken, 38% een gezinscomputer en 31% een eigen tablet. Het kijken naar Youtube staat op 1 (54%), op stip gevolgd door WhatsApp (45%). De minimale leeftijd waarop kinderen gebruik mogen maken van sociale media is 13 jaar. Schrik niet van het aantal uren dat kinderen gemiddeld per week achter een scherm zitten. Voor kinderen met een eigen smartphone én actief op social media is dat 39 uur. Voor kinderen zonder eigen smartphone is dat 27 uur. Tot slot is de dagelijkse tijdslimiet die door het merendeel van de ouders wordt ingesteld 1 tot 2 uur per week. Conclusie: volgens mij wordt er dan toch meer schermpjes gekeken dan de ouders eigenlijk hebben aangegeven. Wie weet is Reis om de wereld in Infographics een ideetje? Het is in feite een schermpje in boekvorm.
Hoofdstuk 16: Lezen
Reis om de wereld in Infographics besteedt gelukkig ook een hoofdstuk aan lezen. Het verhaal wordt nog steeds verteld door Emma, de hoofdpersoon: “Voor het slapengaan en vooral in het weekend heb ik tijd om te lezen. Op school krijgen we een lijst met boeken die we moeten lezen, maar in mijn vrije tijd lees ik liever iets anders. Harry Potter bijvoorbeeld. In sommige landen wordt meer gelezen dan in andere”. En in welk land wordt dan het meest gelezen? Dat is India met gemiddeld 10,4 uur per week. Helaas staat Nederland er in dit lijstje niet bij. Wel Duitsland met 5,4 uur per week. En welke boeken staan er wereldwijd in de Top 10? Dat is onder andere De Bijbel (1), Harry Potter ( 3) en in de ban van de Ring (4). Tot slot Het Achterhuis (10). Laatstgenoemd boek is in Nederland verplichte literatuur op school.
En verder. Wist je dat….?
Onderstaande informatie kwam ik allemaal tegen in Reis om de wereld in Infographics:
- Chinees de meest gesproken taal ter wereld is? (1.284 miljoen).
- Daarna volgt spaans met 437 miljoen.
- In 2016 er 67 miljoen kinderen niet naar school gingen?
- Dit gelukkig al veel minder is dan in 2000. Toen was het nog 100 miljoen.
- Kinderen in Portugal ontbijten met kikkererwtensoep, gegrilde sardientjes, gekookte aardappelen, tomatensalade en een appel?
- Klinkt heerlijk overigens, maar meer een avondmaaltijd in Nederland.
- Je blij mag zijn dat je in Nederland woont? Daar heb je 6,1 uur per week huiswerk. In Italië krijgen de kinderen het meeste huiswerk (8,7 uur per week).
- De meest beoefende sport ter wereld is zwemmen. Daarna komt voetbal. En als laatste, de sport die door mijn kinderen wordt beoefend: rugby met 2 miljoen.
- Tot slot mogen we toch niet klagen met de zon in ons land. Nederland heeeft 1.662 uren zon per jaar.
- En met de regen valt het ook wel mee. 778 mm per jaar. Dat is minder dan in Frankrijk (867 mm) en Portugal (854 mm).
Specificaties Reis om de wereld in infographics
Uitgeverij Volt | Auteur: Mireia Trius, Joana Casals | 9789021422039 | juni 2020 |64 pagina’s | Meer informatie vind je hier bij Bol of bezoek je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek