Rekenen voor je leven, een boek met een geheim

“Dat verwacht je toch ook niet van meesters en juffen? Meesters en juffen hebben die boeken toch altijd in hun binnenzak? Ze praten toch ook in sommen, ‘s avonds, bij hun man en bij hun vrouw?” Zo begint het spannende boek met de misschien wel spannendste titel ooit: Rekenen voor je leven. Ik kan je vertellen: meester en juffen haten rekenen. En daarmee bedoel ik natuurlijk niet sommetjes maken, of het wisselgeld bij de kassa controleren. Nee ik bedoel de lessen in die vreselijke methodes uitvoeren. Waarin staat wat je moet doen, hoe je het moet doen en wanneer. Het is saai, niet uitdagend en ontzettend voorspelbaar. Het is alsof je een uitgekauwd stukje kauwgom krijgt aangeboden in een heel mooie verpakking. 

hoofd rekenen voor je leven

#bestkeptsecret in rekenen voor je leven

Tegen niemand zeggen, maar toen ik op Instagram zag dat dit boek, ‘Rekenen voor je leven’, uit zou komen, dacht ik alleen maar: wat kan ik er tegen doen?! Hoe kan ik verder gaan met lesgeven als het best bewaarde geheim niet meer geheim is? Rekenen werkt op de basisschool, als je het mij vraagt, in je voordeel als je er aanleg voor hebt. Net zoals met gymmen. Nu had ik als kind de pech dat ik niet goed was in rekenen en gymmen. Ik had gelukkig een hoop andere talenten: verhalen verzinnen, toneelstukjes spelen én knutselen. Helaas kregen we daar geen cijfers voor. Helaas geven we daar nu nog steeds geen cijfer voor. 

Kom in opstand

Wat dit boek ‘Rekenen voor je leven’ beter doet dan alle andere boeken die ik ken over klassen en scholen (de Club van de Lelijke Kinderen, Meester Jaap, het Ministerie van Oplossingen)?. Dat zijn de kleine details en de grote achtergrondverhalen van alle kinderen in de klas. Waarin ik bij de boeken van Meinderts, Vriens en Rooseboom het idee hebt dat 80% van de klas figurant is, hebben de kinderen in de klas van van de Vendel en Smeets allemaal hun eigen verhaal. Wat er ook voor mij zorgt dat je meer representatie hebt en meer herkenbaarheid. Het leukste kleinste detail vind ik de klassenfoto, maar dan dus ook de klassieke genummerde klassenfoto achterin het boek waar je alleen de contouren ziet. Heerlijk.

Nadat een van de leerlingen tijdens het nablijven de juf en meester hoort klagen over de rekenles, wordt het vuurtje verspreidt onder de leerlingen. Ze staan op: waarom moeten wij doen wat we niet willen als jullie het ook niet willen? De kinderen van de Rover Hoepsika-school komen in opstand in hoofdstuk 2 van ‘Rekenen voor je leven’. Ze zijn het zat om in het toneelstuk van hun juf en meester mee te spelen. 

klassenfoto

De helft van het rekenboek = doei.

Al snel maakt de klas met de leerkrachten een afspraak. Iedere vrijdag geven de juf en meester geen les uit het lesboek. Maar wel een les geïnspireerd op vragen van de leerlingen die op een of andere manier met rekenen te maken heeft. Hebben ze aan het einde van het schooljaar leerzaam genoeg gewerkt? Dan sluiten ze het jaar af met een rekenfeest. Nadat alle kinderen de afspraak hebben ondertekend gaat het boek van start.

Bij deze een waarschuwing vooraf: nadat je voorbij de afspraak ben, zorg dat je genoeg te eten en drinken hebt direct naast je. Zorg dat je nergens heen moet of niemand op je wacht. Want je kunt het boek ‘Rekenen voor je leven’ na dit hoofdstuk niet meer wegleggen. Geen paniek: meer dan de helft van het boek zijn tekeningen in stripvorm. Zeker 80% dat is zeg maar 4 van de 5 bladzijden (zó heb ik meteen ook jou even laten rekenen ;).

Schools don’t want you to know this secret. Spoiler alert.

Dit boek ‘Rekenen voor je leven’ geeft het geheim weg dat leraren soms ook geen zin hebben om les te geven. Niet omdat ze het niet leuk vinden: maar omdat ze het moeten doen op een manier die ze zelf niet zien zitten. Stel je voor dat je al hartstikke goed kan zwemmen maar je bij zwemles toch per se op één manier moet zwemmen om naar het volgende badje te gaan. Nou dat gevoel heeft jouw meester of juf ook.

Dus: wanneer je dit boek hebt gelezen, geef het door aan jouw saaie voorspelbare leraar. Plak een post-it op de achterkant: I KNOW YOUR SECRET. Met daaronder een smiley dat zegt: zou u deze les zelf willen hebben gekregen? Schrijf je naam er vooral niet onder! En hoop dat jullie ook kunnen gaan… Rekenen voor je leven!

Specificaties Rekenen voor je leven

Auteur: Edward van de Vendel & Ionica Smeets | Illustraties: Floor de Goede | Ontwerp coverillustratie: Floor de Goede | Uitgever: Nieuwezijds | 9789057125188 | Juli 2021 | 275 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Gastreviewer Geert

Mogen wij aan jullie voorstellen: Geert Vermeegen. Meester van groep 6 van @olbs010 #degoudengriffel ook op TikTok en Instagram

Wie is Geert? De meeste mensen in Rotterdam kennen mij als meester Geert. Ik geef al meer dan 8 jaar les in Rotterdam en de laatste twee jaar op een hele toffe basisschool in Rotterdam Zuid: de Gouden Griffel. Een fantastische school vernoemd naar een kinderboekenprijs. Op mijn school is ontzettend veel aandacht voor boeken en dat komt goed uit: want ik lees ieder beschikbaar moment van de dag. Lezen heeft mij door de moeilijkste momenten en de mooiste ogenblikken van mijn leven geholpen. En hopelijk kan ik je helpen het perfecte boek voor jou te vinden om jou ook een beetje te helpen op momenten dat je het nodig hebt of juist niet. 

geert
Footer1
Delen is enorm lief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.