Rimpelingen in het hoofd van ouderen, een psychiater spreekt

Mathieu Vandenbulcke is ouderenpsychiater en professor aan het departement Neurowetenschappen van de KU Leuven. Hij schrijft in Rimpelingen in het hoofd van ouderen over psychische problemen, het brein en het leven. Zo krijg je een inkijk in het hoofd van ouderen en wat er eventueel mis kan gaan. Want wanneer is iets eigenlijk normale veroudering en wanneer niet meer? Dit boek is een verkenningstocht. 

Ik hoop dat u door het lezen van dit boek de knopen in het hoofd van ouderen beter begrijpt en dat u hen met een zekere mildheid benadert.

Dr. Mathieu Vandenbulcke

Passie voor ouderenpsychiatrie

Vandenbulcke heeft een passie voor ouderenpsychiatrie, dat zich bevindt op het kruispunt tussen psychiatrie, neurologie, geriatrie, psychologie, filosofie en de moderne neurowetenschappen. Aan de hand van jarenlange expertise en meeslepende verhalen brengt Rimpelingen in het hoofd van ouderen de wetenschap over geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen tot leven. Het is een verhaal over de uitdagingen die gepaard gaan met het ouder worden en biedt een weg voorbij de vooroordelen die er bestaan. Zo kan iemand met dementie bijvoorbeeld nog steeds zingeving vinden in het leven. En lang niet alle ouderen zijn eenzaam.

Over dementie en meer

Er zijn verschillende dingen die kunnen mislopen bij het ouder worden. Dat kan al zijn bij het binnenkomen van prikkels via de zintuigen. Of daarna bij het verwerken van en betekenis geven aan die prikkels. Of nog later bij het gevoel en het gedrag dat er volgt op die informatieverwerking. Enkele voorbeelden van wat aan bod komt in Rimpelingen in het hoofd van ouderen zijn hallucinaties, geheugenverlies, verwardheid, angst en somberheid. Soms spelen er ook meerdere problemen tegelijk en per probleem zijn er ook nog eens vele variaties. In Rimpelingen in het hoofd van ouderen wordt duidelijk hoe dat eruit kan zien, hoe het kan ontstaan en wat helpend is. Daarbij wordt de rol van leeftijd en de generatie mee genomen. Want wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen een psychose bij jongeren en bij ouderen? Verder is er oog voor het sociaal netwerk. 

Dementie vergt een continu aanpassing binnen een netwerk dat bestaat uit familie, vrienden, kennissen en zorgverleners. Maar hoezeer het netwerk zijn best doet om de ziekte mee op te vangen, op een bepaald moment wordt het te veel voor de meest nabij betrokkenen.

Rimpelingen in het hoofd van ouderen is zonder oordeel

Rimpelingen in het hoofd van ouderen leest heel makkelijk, mede door de afwisseling steeds tussen theorie en verhalen over mensen. Het is met nuance geschreven en niet oordelend of zwart-wit. Het is ook hoopvol. Het boek zorgt voor meer begrip en zet je aan het denken. Het vergroot je kennis over de psyche van ouderen. Wist je bijvoorbeeld dat 10 tot 20 procent van de ouderen serieuze valangst heeft zonder ooit gevallen te zijn? En bij ´spiegelteken´ herkent iemand zichzelf niet meer in de spiegel, maar ziet een vreemde indringer in huis. Ik heb ook nog een leuk woord voor je voor woordspelletjes: persoonsmisidentificatiesyndromen (dan maakt het brein een voorspellingsfout).

Rimpelingen in het hoofd van ouder worden

We kennen allemaal ouderen

Rimpelingen in het hoofd van ouderen is een informatief verhaal over de realiteit van ouder worden, over de kracht van medische vooruitgang en de schoonheid van ons brein. Ik was gebloeid tijdens het lezen en heb veel nieuwe dingen geleerd. Voor mij als psycholoog in wording is alle mensenkennis überhaupt welkom. Het menselijk brein fascineert me iedere keer opnieuw en je raakt nooit uitgeleerd daarover. Ik kan het boek aan iedereen aanraden. Zeker als je met ouderen werkt of mantelzorger bent. Maar ook gewoon, als je zelf nog jong bent. Iedereen kent wel mensen die oud zijn. Bijvoorbeeld je oma en opa. En zelf wordt je ooit ook oud. Hopelijk zonder psychische problemen. 

Specificaties Rimpelingen in het hoofd van ouderen

Auteur: Mathieu Vandenbulcke | Uitgeverij: Lannoo Campus | 9789401487405 | november 2022 | 264 blz | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.