Schemerwoud – een lief boek over dieren
Als ik Schemerwoud eens goed bekijk word ik direct enthousiast. Het boek heeft namelijk een prachtige omslag. Glimmend, mooi van kleur en een aantrekkelijke titel. Want wat heeft dit boek voor ons in petto? Als ik het boek doorblader zie ik dezelfde leuke illustraties terugkomen. Mijn kinderen, maar dus ook ik als volwassene, staan meteen ‘aan’. Dit boek willen we lezen!
Schemerwoud samenvatting
Als de avond valt, komt Schemerwoud tot leven….
Tien dromerige verhalen vol mijmeringen en onverwachte gedachten. Over dieren die leven tussen de schemering van de vallende avond en het duister van de nacht.
De torenvalk voelt zich zo schuldig dat ze niet meer wil vliegen, een eland durft niet voorbij de rand van het bos te gaan. De wolf wordt verblind door het licht van de maan.
Dromerige verhalen
Wat mij betreft is Schemerwoud een ideaal boek om (voor) te lezen in de avond. Het gaat over de dieren in het woud die juist in de avond en de nacht tot leven komen. De zinnen die Kaisa Happonen, auteur van het boek, heeft gekozen zijn heel zacht en dromerig. Best filosofisch ook. Jonge kinderen zullen ze echt niet allemaal kunnen begrijpen, maar dat hoeft ook niet. De cadans van het verhaal is fijn en dat is erg knap gedaan door vertaler Sophie Kuiper die de tekst vanuit het Fins heeft vertaald.
Zelf merk ik ook dat er rust uitgaat van de verhalen. Ze zijn kort, er is genoeg te zien en er zitten geen grote schrikeffecten of spannende stukjes in. Juist de verwondering over het kleine in de natuur komt naar voren. Daarbij heb ik echt heel erg genoten van de illustraties van Anne Vasko. Mooi ook hoe kleurrijk dit boek is. Ook al gaat het over de avond en de nacht, er is niet gekozen voor een donkere bladspiegel in Schemerwoud. Dat maakt het boek naast filosofisch ook echt heel luchtig.
In Schemerwoud zitten herkenbare emoties
Op een rustige, luchtige manier worden er herkenbare emoties besproken in Schemerwoud. Bang zijn voor iets, geduld hebben, jaloezie, teleurstelling. De dieren vertalen de emoties die kinderen voelen en maken het ook op een fijne manier bespreekbaar.
De verhalen zijn overzichtelijk, maar wel diepgaand. Er is niet veel tekst nodig om toch tot de kern te komen. Dat maakt het boek krachtig. Ik vind het ook heel leuk dat er is gekozen voor dieren die niet in alle boeken terugkomen. Zoals de eland, poolvos, bisamrat en de mus. Een mooie insteek.
Schemerwoud is eigenlijk voor alle leeftijden. De ondergrens lijkt mij ongeveer bij 5 a 6 jaar te liggen, maar ‘plaatjes kijken’ en ‘meeluisteren met je grote zus’ kan altijd!
Specificaties Schemerwoud
Auteur: Kaisa Happonen | Illustraties: Anne Vasko | Vertaling: Sophie Kuiper | Uitgever: De Eenhoorn | september 2023 | 176 pagina’s | hardcover | 9789462917347 | meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever Eenhoorn of bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024