Ssst! Dit is geen boek: een fantasievol prentenboek over boeken
Ga jij graag naar een bieb of boekenwinkel? Ik ervaar altijd een heerlijk gevoel van zowel rust als eindeloze mogelijkheden. Als ik langs de schappen met boeken loop hoor ik de verhalen fluisteren. Zie ik covers trillen van ongeduld om geopend te worden en kan ik niet wachten om vervolgens op reis te gaan in een leeswereld. Mensen zijn er vaak rustig en het zijn de boeken waar het om draait. Als kleine schatkistjes, sommigen bekend en anderen onbekend. Dat gegeven hebben kim Crabeels en Stephanie Dehennin in woord en beeld gevangen in hun prentenboek Ssst! Dit is geen boek.
Ssst! Dit is geen boek samenvatting
Op een duffe dag raakt Storia haar knuffel Beesje kwijt in de bib. Ze zoekt hem tussen metershoge rekken vol stoffige boeken. En niemand die haar helpt. Want… Ssst! Dit is de bib! Hier is het stil! En stom, denkt Storia. Tot ze hulp krijgt van de bibmeneer. Als Woordwachter opent hij boek na boek, poort na poort naar magische boekenwerelden. Al snel ontdekt Storia dat die allesbehalve stoffig en stom zijn!
Kan Storia haar Beesje vinden? En wil hij nog wel met haar naar de gewone wereld terug?
Een sprookjesachtig verhaal over de magie van boeken en de bib in jouw buurt.
Kim Crabeels, verhalenverteller pur sang, en Stephanie Dehennin, kinder- en wetenschapsillustrator, bundelen hun krachten voor een sfeervol voorleesverhaal over een magische plek: de bib.
Fantasievol prentenboek voorlezen
Voor onze Nederlandse lezers: nee ‘bib’ is geen schrijffout. Kim Crabeels is een Vlaamse auteur en daar zeggen ze ‘bib’ in plaats van ‘bieb’ zoals wij dat doen in Nederland. Helaas denken mijn dochters meteen dat ik ‘bips’ zeg en ‘bipsmeneer’ en liggen vervolgens het hele boek dubbel van het lachen. Niet erg overigens. Maar misschien een goede tip als je ook van die Nederlandse lolbroeken hebt aan wie je voorleest. Vervang bib meteen voor bieb en er zal je veel gegiechel bespaard blijven. (Of ga de uitdaging aan en kijk hoe er gereageerd wordt :)). Verder zijn we geen andere taal tegengekomen in Ssst! Dit is geen boek. En konden we na het gegiechel lekker in dit fantasievolle verhaal duiken.
Want dat is Ssst! Dit is geen boek absoluut! Het onderwerp trok mij dan ook direct aan. Crabeels gebruikt meer tekst dan bij een gemiddeld prentenboek. Ook zit er een bepaald soort rijmschema in. Ik moest even het ritme vinden maar eenmaal gevonden en de zinnen rollen er lekker uit.
Ook gebruikt Crabeels regelmatig een fonetische manier van schrijven. Van Swoesjjj naar Fwi-fwiiiii en Zzzzoefff eindigen we vaak een pagina om naar een nieuwe locatie in het verhaal te gaan. Ik had wel even nodig dus om een ritme te vinden qua voorlezen. Dit omdat fonetische uitspraken vaak een klein bommetje in mijn hoofd zijn. Dat ligt aan mij, ik denk teveel na over wat de auteur bedoelt. Soms is het gewoon een kwestie van hardop lezen in plaats van nadenken. Het advies wat je ook krijgt als je Haags wilt leren :).
Kracht van verhalen
Ssst! Dit is geen boek is prachtig in de boodschap die het uitdraagt. Elke wereld die een boek rijk is. Ik kan niks anders dan hier heel enthousiast van worden. Niet bij iedereen is dit vanzelfsprekend, fantasie is een kracht en niet bij iedereen even sterk aanwezig. Heel mooi dus dat er (prenten)boeken zijn die deze mooie boodschap in woord en beeld brengen. De illustraties van Stephanie Dehennin vallen op door de kleuren. Het zijn wat hardere volle warmere kleuren die heel sprekend zijn. Vooral het magenta, paars, emeraldgroen, warm oranje van de eerste schutbladen en eerste prenten vind ik heel tof. Later komen ook andere kleuren erbij, elke nieuwe locatie vraagt immers weer om andere kleuren.
De teksen van Kim Crabeels zijn fantasievol en begeleidend. Het is niet per se een open verhaal, of voor eigen interpretatie. Crabeels heeft echt een eigen fantasievolle reis bedacht en neemt de (voor)lezers mee op haar avontuur. Natuurlijk zal iedereen tussen en op de regels iets vinden wat bij die persoon past. Crabeels gebruikt mooie rijke woorden zoals excuses, pardon, plechtig, Woordwachter, prachtvacht en beteuterd.
Naast de fantasie vind ik het verhaal van het doorgeknuffelde Beesje ook erg lief. Kinderen en hun knuffels vertellen ook een verhaal an sich!
In het theater
Leuk weetje is dat het hoofdkarakter Storia heet. En toevallig of niet… Storia is Italiaans voor verhaal! Storia haar verhaal is zelfs uitgegroeid tot een theatervoorstelling. Geschikt vanaf 3+ en gaat vanaf het voorjaar van 2025 door Vlaamse en Nederlandse bibliotheken. Ik ga dit zeker in de gaten houden want ik ben benieuwd hoe dit rijke fantasievolle prentenboek op die manier tot leven zal komen.
Wij hebben genoten van de fantasievolle rijkdom van Ssst! Dit is geen boek. En ook het voorlezen gaat nu vloeiend bij mij. Dit boek is ook zeker een hele leuke tip als je voorleest aan een groep kinderen.
- Ode aan boeken: Een zee van papier, een ode aan boeken en verhalen
Specificaties Ssst! Dit is geen boek
Auteur: Kim Crabeels | Illustraties van Stephanie Dehennin | Uitgever: Pelckmans | November 2024 | 9789463835909 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Pelckmans of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek