Stad vol geesten, een eerste deel van Cassidy Blake van Schwab
De ene na de andere mooie editie van de boeken van V.E. Schwab weten hun weg te vinden in mijn huis. In rap tempo heb ik opeens meerdere boeken van deze auteur. Maar ik heb nog nooit wat gelezen van deze Amerikaanse schrijfster. Ik hoor vele enthousiaste lezers en zie vele mooie boeken. Hoog tijd om kennis te gaan maken. Stad vol geesten heb ik in een prachtige limited edition en het is het eerste deel uit de Cassidy Blake boekenserie. Het is voor jongeren geschreven. Het gaat over Cassidy, haar beste vriend Jakob en spoken… heel veel spoken!
Synopsis Stad vol geesten
Cassidy Blakes ouders zijn The Inspecters / De Inspookteurs, een (best wel amateuristisch) team spokenjagers. In tegenstelling tot haar ouders die in het duister tasten, kan Cassidy zelf wél geesten zien. Sterker nog, haar beste vriend Jacob is een geest.
Als De Inspookteurs besluiten om het behekste Edinburgh in Schotland te bezoeken voor hun nieuwe tv-show, moeten Cassidy – en Jacob – mee. In Schotland is Cassidy omgeven door geesten, die niet allemaal even onschuldig zijn. En als ze Lara ontmoet die ook geesten kan zien leert Cassidy dat ze een tussenin’er is. Blijkbaar is het haar taak om ervoor te zorgen dat geesten voor eens en voor altijd achter de Sluier blijven die de wereld van de doden scheidt van die van de levenden.
Cassidy weet nog niet zeker of ze deze nieuwe missie wil aangaan. Maar ze weet wel dat de sinistere Rode Raaf die in de stad rondspookt niet in haar wereld thuishoort. Door haar krachten komt Cassidy in een episch gevecht terecht dat door de wereld van de levenden en de doden trekt. Ze zal alles op alles moeten zetten om heelhuids terug te keren en haar dierbaren te redden.
Voor de lezers van Nevermoor* van Jessica Townsend, Neil Gaiman, J.K. Rowling en alle lezers van Gallant*.
Auteur V.E. Schwab
Stad vol geesten is mijn eerste kennismaking met Schwab. Vele mensen om mij heen zijn zeer enthousiast over deze auteur. Wat zeg ik, de hele wereld lijkt wel in de ban van Schwab! Veel auteurs verwijzen in hun boeken ook naar werk van haar. En fandagen zijn altijd druk bezocht. Dat kan motiverend werken maar ook juist remmend. Want op een gegeven moment ben ik alleen maar bang dat het dan zal tegenvallen. Toch worden er prachtige limited editions uitgebracht die ik niet kan laten liggen.
Victoria, ofwel V.E. Schwab (1987) is een Amerikaanse nummer 1 New York Times-bestsellerauteur. Het eerste deel van de Schemering-trilogie* werd door The Guardian en Waterstones uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar. Vervolgens werden de filmrechten al snel verkocht. Schwabs werk wordt in meer dan 24 talen vertaald en Het onzichtbare leven van Addie LaRue* stond wereldwijd weken achter elkaar in de bestsellerlijsten. Schwab woont afwisselend in Amerika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Ik voeg graag een lijst toe met alle boeken, maar dat zijn er zo veel zie ik. Dat wordt ooit een losse boekenblog met alle boeken van haar. Tot die tijd gaan wij mooi recensies opbouwen op StoerLeesVoer.
Inspookteurs
In eerste instantie had ik niet helemaal door dat dit een kinderboek was. Ik kijk vooral naar covers, auteurs en lees vluchtig een synopsis. Ik wil het liefste zo neutraal mogelijk een boek instappen voor een recensie. Maar met op het schutblad een mooie illustratie van de karakters van dit boek, kreeg ik direct al een vermoeden dat het beoogde publiek “kind” zou zijn. Normaal ben ik niet zo van de fanart bij fantasyboeken, maar deze intrigeert me. Waarom zit er een waas over? Stad vol geesten volgt vervolgens met een kaart en start met deel 1: De Inspookteurs. Het boek is dus in delen gedeeld. Hoofdstuk 1 begint weer met een illustratie.
Een kinderboek dus, maar vanaf het eerste woord houdt Schwab me gevangen in haar verhaal. Wat is dit goed geschreven! Het doet me erg denken aan Neil Gaiman zijn kinderverhalen. Verre van kinderlijk en zo rijk met van alles. Boeiende personages, herkenning maar nergens een kopie, een geheel eigen wereld en verhaal. Wat is Stad vol geesten gaaf. Een eigen wereld is niet een epische fantasiewereld overigens. Het ligt heel dicht tegen onze wereld aan. Cassidy is een meid wiens ouders bekende “Inspookteurs” zijn. Ze schrijven veel over paranormale zaken. Het enige is dat haar ouders nog nooit een echt spook hebben gezien. En laat Cassidy haar beste vriend Jakob nou net een spook zijn…
Samen kunnen ze de Sluier door zoals ze het noemen, de grens van onze wereld en de wereld van spoken. Er valt veel te leren over haar gave, hoe ze zo geworden is, wat haar connectie is met Jakob en wat de regels zijn. Cassidy en Jakob delen veel vriendschapsregels maar de Sluier hanteert ook eigen regels.
Vriendschap en ouders
Cassidy woont in New York City en ze zit op school waar ze niet bij de populaire kinderen hoort. Maar dat wil ze ook helemaal niet. Haar ouders krijgen een eigen tv-programma waarvoor ze de wereld gaan over reizen. Cassidy en hun kat mogen mee. En Jakob natuurlijk ook. Cassidy is een heerlijk eigen, nieuwsgierig en wijs meisje. Ze leert met vallen en opstaan en maakt regelmatig inschattingsfoutjes. Heerlijk herkenbaar en echt voor mij. Haar band met Jakob voelt heel hecht en echt, maar er zijn wat duistere barstjes die komen. Schwab neemt ons mee in het verhaal van Stad vol geesten maar zet hier en daar al andere verhaallijnen en vraagtekens uit. Zonder dat dit het hoofdverhaal stoort. Ze neemt je gewoon mee in haar wereld om je na de laatste bladzijde weer netjes thuis te brengen. Maar wel met een enorme honger naar meer. Veel meer.
Stad vol geesten is een boek over spoken, goede en droevige spoken. Maar ook boze en enge geesten. Het is echt wel spannend en ik heb vaak geen idee wat ze mij als lezer gaat aandoen. Zo goed ken ik Schwab nog niet. Het verhaal is ook niet voorspelbaar doordat het zo authentiek is. Vriendschap speelt een grote rol, voornamelijk tussen Cassidy en Jakob. Maar ook met een nieuwkomer Lara. Een heerlijk eigenzinnig karakter. De band tussen Cassidy en haar ouders vind ik zo fijn. Ze heeft namelijk een goede band met hen. Ja er zijn wrijvingen zoals er zijn tussen opgroeiende tieners en hun ouders. Maar het is bovenal warm en goed.
Is Stad vol geesten een goed boek?
De beste kinderboeken zijn eigenlijk leeftijdsloos. En dat is precies wat ik ervaar met Stad vol geesten. En dat heb ik lang niet gevoeld met nieuwere jeugdboeken. Ik heb dat met klassiekers als Het oneindige verhaal, Coraline en De brief voor de koning. Dat zijn kinderboeken maar ze lezen niet als dusdanig voormij. Coraline is denk ik het laatste kinderboek waarvan ik als volwassene nachtmerries van had. Schwab schrijft heerlijk duidelijk, met humor en zoveel rijkdom. Rijkdom in haar karakters, in de verhaallijn en in de belevenissen. Humor gaat hand in hand met spanning. Er worden toffe referenties gemaakt naar hedendaagse dingen maar ook naar klassiekers. Haar zinnen zijn duidelijk maar spreken toch mijn verbeelding ook aan. Er zit een aangename balans tussen dromen, fantasie en rauwe werkelijkheid.
En ook een applausje naar de vertaling. Deze is heel goed gedaan door Sandra van de Ven. Waarom? Eigenlijk specifiek door 1 woord. In Stad vol geesten komt een opmerking voor dat Cassidy en Jakob ‘on de Force’ zijn. Dit is natuurlijk een Star Wars referentie, en prima zo in het Engels. Het is gelukkig niet vertaald en opgepikt door de vertaler. Verder loopt het verhaal ook lekker.
Vanaf welke leeftijd is Stad vol geesten?
De illustraties, opmaak en ademruimte tussen de woorden laat echt zien dat dit een kinderboek is. Geschikt vanaf ongeveer 10 jaar. Voor mij hadden die illustraties niet per se gehoeven bij elk hoofdstuk. Net zoals het schutblad kan ik de illustraties ook niet direct plaatsen. Aan het einde van Stad vol geesten snap ik de illustraties helemaal. Het is zeker een charmante toevoeging en passend bij de doelgroep. Maar laat je als volwassene niet daardoor afschrikken. Het verhaal leest echt voor elke leeftijd, denk ik, heerlijk.
Er komen zaken aan bod die spelen bij tieners. Zoals opgroeien, je plekje vinden en je eigen identiteit. Maar ook de volwassenen en hun belevingswereld komen een beetje aan bod. Ik dacht dat Stad vol geesten veel overeenkomsten zou hebben met Lockwood & Co maar dat is totaal niet zo. Dat boek kan ik zeker aanraden als je houdt van jeugdboeken over spoken.
Ik heb echt onwijs genoten van mijn kennismaking met Schwab. In het Engels zie ik dat er nog twee delen zijn. Ik kan alleen maar hopen dat de Nederlandse vertaling snel zullen volgen want ik wil meer, veel meer van Cassidy & Jakob. Maar zeker ook van Schwab!
- Meer Schwab: De kleuren van magie, een fantastische start van Schemering 1 boekenserie
- Deel 2: Tunnel van botten, een Cassidy Blake 2 avontuur van Schwab
Specificaties Stad vol geesten
Auter: V.E. Schwab | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Sandra van de Ven | Oorspronkelijke titel: City of Ghosts | Engelse uitgave 2018 / Nederlandse 2023 | 9789022599501 | Cassidy Blake 1 | 272 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek