Stem op de okapi – een nieuw lievelingsdier
‘Wie dit boek leest heeft er een lievelingsdier bij!’ Dit staat op de voorkant van het boek Stem op de okapi. Dat belooft veel. Op de voorkant staat een dier wat lijkt op een zebra, een hert en een… tja, wat eigenlijk? Het is vast een okapi. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Mijn man daarentegen heeft het boek Stem op de okapi al gelezen en is inderdaad geswitcht van lievelingsdier. De okapi heeft hem, dankzij het boek, weten te boeien. Hij ging er zelfs actief naar op zoek in de dierentuin. Of hij ook teleurgesteld was dat deze okapi’s geen kniespatten op hun lepelvlekken hadden? Dat heeft hij goed weten te verbergen in ieder geval.
Kniespatten, lepelvlekken? Veel informatie over de okapi
‘Is de okapi nog niet jouw lievelingsdier?
Hoe kan dat?
O, je hebt het boek nog niet gelezen.
Komt goed’
Zo begint de flaptekst van het boek Stem op de okapi. Schrijver Edward van de Vendel en tekenaar Martijn van der Linden zijn grote okapi-fans. In dit boek vertellen ze je alles over dit lieve, schuwe dier. Over de zonnestrepen op zijn billen, bijvoorbeeld. En over Oni, het baby-okapietje. Over okapi-verzorger Rob. Maar ook over een raadselachtig okapi-geluid. Over het Okapi Museum.
Stem op de okapi is een boek vol met informatie, met verhalen, met interviews, met tekeningen, met schilderijen, met gedichten, met alles dus, over de okapi. Een boek zoals je nog nooit hebt gezien. Maar áls je het hebt gezien, is de okapi je nieuwe lievelingsdier, komt goed.
Een speels en informatief boek met rijke illustraties
Het boek Stem op de okapi heeft mijn aandacht niet eerder getrokken. Dit is best vreemd, want het is al in 2015 uitgebracht. Edward van de Vendel en Martijn van der Linden kregen in 2015 de Woutertje Pieterse Prijs en in 2016 een Zilveren Griffel. Daarnaast kregen zij een Vlag en Wimpel van de penseeljury in 2016. Bij het samenstellen van een boekenlijst voor het thema ‘wat is leven?’ van de basisschool waar ik werk kreeg ik van mijn man te horen dat ik nu toch echt dit boek moest toevoegen. Dat deed ik natuurlijk en wat een aanwinst voor onze schoolbibliotheek is dit!
Het bijzondere aan Stem op de okapi vind ik dat het niet goed in een hokje is te plaatsen. Het is namelijk informatief en verhalend tegelijk. Daarnaast nemen de illustraties een grote plaats in. Hierdoor heeft het boek eigenlijk het beste van veel werelden. Ik weet nu dat een okapi rozenblaadjes eet, dat hij een nachtlampje en wat muziek in zijn stal wil, wat een stamboomhouder is, dat een okapi kucht, dat praten tegen een okapi hem rustig maakt en nog veel meer. Het is dusdanig speels geschreven dat ik deze feitjes blijf onthouden. Ik heb zelfs de neiging om ze aan anderen te gaan vertellen.
Verschillende delen van het boek in Stem op de okapi
Stem op de okapi is ingedeeld in verschillende delen. Van de Vendel spreekt niet van hoofdstukken, maar van Deel een tot en met negen. Die werpen elk hun eigen blik op de okapi. Het doet mij denken aan een spreekbeurt. Die gemaakt is door een zeer enthousiaste volwassene, maar interessant voor kinderen van 4 tot 99. Het ene deel spreekt mij meer aan dan het andere deel. Met kop en schouders steekt voor mij deel zeven er bovenuit. In dit deel volgen we okapi-verzorger Rob. Op een zeer goede tweede plaats staat voor mij deel een. In dat deel wordt de okapi aan ons voorgesteld, van zijn tong tot zijn staartje.
De delen in de Stem op de okapi met voornamelijk illustraties vind ik mooi om te bekijken. Maar ik merk dat mijn kennishonger te groot was om er lang bij stil te staan. Gelukkig staat het in onze bibliotheek en kan ik het nog eens bekijken. Het enige deel waar ik eigenlijk niet zoveel mee kon waren de okapi-liedjes. Ik ben blijkbaar niet zo goed in het lezen van liedjes. Want ik houd kennelijk toch meer van het luisteren. Voor het okapi-museum (deel acht) hebben veel verschillende, zeer bekende, illustratoren een okapi getekend. Er staat kort wat informatie bij elke illustratie over de illustrator. Het is erg leuk om de verschillen en overeenkomsten te bekijken. In het boek staan vele okapi’s in alle kleuren van de regenboog, van natuurgetrouw tot kunstzinnig.
Wie o wie gaat dit lezen?
Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.
Stem op de okapi zou ik aanraden aan een jongen en een meisje bij ons op school. De jongen zit in groep 5 en houdt van dierenboeken. Hij weet veel van dieren, vooral van insecten overigens. En heeft een rijke fantasie. Ik verwacht dat hij getriggerd wordt door de verschillende invalshoeken van dit boek. Het meisje dat ik in gedachten heb zit in groep 7. Lezen is niet haar favoriete onderdeel van de dag. Ze heeft dyslexie en heeft veel frustratie opgedaan met lezen. Het is een leergierig meisje en houdt van grapjes en gekke weetjes. Ik verwacht dat de teksten voor haar overzichtelijk zijn van lengte en de afwisseling met illustraties haar interesse aanwakkert. Daarnaast bevat het boek wel heel veel rijke taal. Hierdoor doet ze ook extra woordkennis op en zal ze woordcombinaties moeten lezen die niet vaak voorkomen in schoolse teksten.
Kinderboekenweek en thema’s
Na de zomervakantie werken ook wij over het kinderboekenweek thema ‘gi ga groen’, maar dan breder gemaakt tot ‘wat is leven?’. Stem op de okapi is in de groepen 1 tot en met 8 bruikbaar binnen dit thema. Bij de kleuters is het interessant om de illustratie te ontleden, waar is de okapi familie van? Staat dit ook in het verhaal? In de middenbouwgroepen is het interessant om feitjes te checken. Kunnen we meer informatie vinden over de okapi? Als we die teksten naast elkaar leggen / na elkaar voorlezen, zijn er dan overeenkomsten en verschillen te ontdekken? In de bovenbouw is de taalkundige kant een interessant aspect om te behandelen. Er staan prachtige, poëtische, zinnen in dit boek.
En ik? Ik stem op de okapi! Mijn nieuwe lievelingsdier!
Specificaties Ik stem op de okapi
Auteur: Edward van de Vendel | Illustrator: Martijn van der Linden | Uitgever: Querido | Januari 2015 | 9789045117324 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024