Sterren in de duisternis, een ontroerend verhaal van Clara Benson

Het is dat het onmogelijk is maar het liefste lees ik alle boeken die als onderwerp ‘’Tweede Wereldoorlog’’ hebben. Zowel verhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde feiten, (onlangs las ik nog het boek ‘De Stamhouder’), geromantiseerde versies en daadwerkelijke geschiedenisboeken. Is het bovenmatige interesse of is het een obsessie? Ikzelf noem het een prettig gestoorde leesafwijking, want ik lees ook graag thrillers, klassieke romans, fictie of non-fictie. Toen het boek ‘Sterren in de duisternis’, in de lijst nieuw te verschijnen boeken voorbij kwam, werd ik meteen enthousiast.

‘’Een grote opoffering
Een zwaar afscheid
Een eeuwige liefde’’

hoofd Sterren in de duisternis

Synopsis van Sterren in de duisternis

1941. Frankrijk. Maggie Brouillard sluit zich aan bij het verzet in Parijs en helpt Joden de steeds onveilig wordende stad te ontvluchten. Terwijl ze haar dagen vult met het vervalsen van paspoorten en het organiseren van nachtelijke ontsnappingen denkt ze steeds aan haar verloofde, van wie Maggie gedwongen afscheid moest nemen. Ze hoopt dat haar geliefde veilig is en stuurt gecodeerde berichten naar haar zus Cécilia in Zuid-Frankrijk.

1949. Engeland. Secretaresse Harriet Conway arriveert bij Caffingham House, sinds enkel jaren de thuishaven van de familie Brouillard. Maar ze merkt al snel dat er geheimen in de familie spelen. Cécilia zit door een mysterieus ongeluk in een rolstoel. Daarnaast mag niemand over Maggie praten. De familie wordt duidelijk achtervolgd door een duister verleden… Lees het in Sterren in de duisternis.

‘’In het midden van de kamer stond een tafel met één enkele houten stoel. Er lagen één of twee scharen op, een stel pennen en een pot lijm, met daaromheen stapels en stapels kranten’’

Schrijfster Clara Benson

Clara Benson, voorheen vertaalster, heeft al verschillende traditionele Engelse whodunits geschreven. Haar verhalen spelen zich af in de jaren ’20 en ’30. Het boek Sterren in de duisternis is haar eerste Nederlandse vertaling. De schrijfster heeft als grootste wens om op een dag, gekleed in een glitterjurk met avondhandschoenen en al nippend aan een cocktail, zelf mysteries op te lossen. Tot die tijd heeft ze zich toegelegd op het schrijverschap. Ze woont met haar echtgenoot en kinderen in het noorden van Engeland.

Sterren in de duisternis

Goede dialoog maakt herkenbare personages

Clara Benson heeft een vlotte schrijfstijl en weet dialogen goed weer te geven. Hierdoor komen de personages echt tot leven en krijgt het verhaal meer diepgang. De karakters krijgen herkenbare emoties mee. Wel vind ik de personages erg stereotype: de goede, de slechte en de slachtofferrol. Maar over het algemeen werkt dat voor dit soort verhalen heel goed, zo ook bij het boek ‘Sterren in de duisternis’.
Dat geld ook voor de twee verhaallijnen, wederom een bekend en goed werkend fenomeen.

Bijzonder in het boek ‘Sterren in de duisternis’ is dat het verschil in tijd slechts negen jaar is. Meestal gaat het over periodes van tientallen jaren. Dat het maar kortgeleden is geeft een soort van spanning aan het verhaal. De twee verhaallijnen blijven goed langs en door elkaar heen lopen. Soms zijn ze wel wat langdradig en daardoor raakte ik soms de concentratie en de interesse kwijt.

Sterren in de duisternis

Het oorlogsverhaal is ondermijnd

Wat ik echter ook miste in Sterren in de duisternis was het daadwerkelijke verhaal. Op de achterflap van het boek wordt een voorstelling gegeven van het verzet, die hun dagen vullen met bezigheden rondom het helpen vluchten van Joden vanuit het bezette Parijs. Maggie, een van de twee zussen, loopt daarbij gevaar. Althans zo kwam het op mij over. Het daadwerkelijke verhaal gaat meer over de onderlinge stroeve verhoudingen tussen de zussen, broer en moeder. Deze spanning heeft niet alleen met het verzetswerk van Maggie te maken. Sommige gebeurtenissen zijn al van ver daarvoor. Hierdoor raakte het oorlogsverhaal ondermijnd. Ook ergerde ik mij mateloos aan Sébastian, de broer en zijn eeuwige zelfmedelijden. Maar dat is uiteraard persoonlijk.

Sterren in de duisternis is geen slecht verhaal en zeker ook niet slecht geschreven. Maar het is meer een emotioneel relaas geworden over een disfunctionele familie ten tijde van de oorlog. De familie lijdt meer onder beroemde naam van vader en het juk van de moeder. Vanuit dat oogpunt, en met die insteek, had het een veel hogere erkenning van mij gekregen. Nu valt het voor mij, als oorlogsroman, wat tegen. Neemt niet weg dat het zomaar een verhaal, van een willekeurige familie, in die tijd geweest kan zijn. En dat het een treurige geschiedenis beschrijft, door middel van een prettige schrijfstijl.

‘’Ik heb schoon genoeg van nadenken. Het leven is kort. Je kunt er maar beter het beste van maken.’’

Een leuke tip achterin het boek staat een persoonlijke brief van Clara Benson gericht aan de lezer. Daarin staat ook de volgende link www.bookoutoure.com/clara-benson
Via deze link kun je je e-mailadres opgeven en zal je op de hoogte worden gehouden van de allernieuwste publicaties.

een brief van clara benson

Specificaties Sterren in de duisternis

Auteur: Clara Benson | Uitgeverij: The House of Books | Vertaling: Marjet Schumacher | Eerste uitgave: 2020 (Engeland) | Juli 2021 NL | Originele titel: In Darkness, look for stars | ISBN 9789044361049 | ISBN e-book 9789044361056 | 432 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.