Stress is een keuze, een verandering voor jezelf

Stress is een Keuze is geschreven door Hilbrand Bos, van oorsprong financieel manager. Hij was jarenlang ongelukkig, te dik en had allerlei kwaaltjes. En daarmee dus ook allerlei medicijnen en therapieën. Uiteindelijk belandde hij in een burn-out en zat hij zonder plan op zijn balkon. Te rusten, te mijmeren, na te denken. En langzamerhand kwamen daar de eerste inzichten en ingevingen. Zijn klachten werden veroorzaakt door stress. Maar waar werd de stress zelf dan door veroorzaakt? Hij schreef er een boek over ‘Stress is een keuze’, en coacht inmiddels andere mensen met stress klachten.

Stress is een keuze

Stress onderzoeken

Stress is nou echt een onderwerp waar je boeken over vol kunt schrijven. Er is veel over te vertellen en er is veel onderzoek naar gedaan. Schrijver Hilbrand Bos heeft voor zich zelf onderzoek gedaan om uit de burn-out te komen. In dit boek schrijft hij zijn eigen ervaringen, maar wel op een beschouwende manier. Dus je gaat wel mee in zijn proces, maar het is geen persoonlijk dagboek in letterlijke zin.

Aan het eind van elk hoofdstuk van Stress is een Keuze volgen vragen voor de lezer (er vanuit gaande dat dat degene is met stressklachten is), en vragen voor de manager. Daarmee kun je het boek dus op 2 manieren lezen: hoe kom ik zelf uit de stress, en hoe herken ik stress bij mijn medewerkers en kan ik daar beter op reageren. Een extra uitnodiging dus om bij jezelf na te gaan in hoeverre je zelf stress ervaart in het leven.

Stress bij jezelf onderzoeken

Achter de stress en jouw keuzes

Mensen denken misschien vaak dat (werk)stress komt door een veeleisende manager, een deadline op het werk of andere drukte. Soms is dat ook zo, maar daarbij leg je het probleem buiten jezelf. In ‘Stress is een Keuze’ wordt helemaal uitgepluisd wat er achter die stress kan zitten. Hoe ben je opgevoed, welke overtuigingen over jezelf heb je daaruit (onbewust) meegenomen? Hoe reageer je op emoties, wat zijn jouw angsten en op welke manier kan jouw ego in de weg zitten? En aan welke verwachtingen (en van wie?) probeer je eigenlijk te voldoen.

Het erkennen van deze onderliggende issues zorgen er voor dat je je eigen reacties beter kan zien, beter kan plaatsen. En wanneer je herkent wat je zelf doet, wordt de stap naar een andere manier van reageren weer wat kleiner. Dit ‘afpellen van de ui’ kost wel tijd en zelfonderzoek. Al lezend ben ik op sommige punten benieuwd naar de voorbeelden of ontdekkingen die de schrijver bij zichzelf doet. Dat mag nog wel wat concreter hier en daar. Aan de andere kant is zijn doel juist, denk ik, dat je zelf aan de slag gaat. En wil hij vooral dat aanzetten bij de lezer, wat in mijn geval ook zeker gelukt is.

Onderzoek stress bij jezelf

Tips om af te rekenen met stress

Het boek ‘Stress is een keuze’ eindigt met een hoofdstuk vol tips, en met wat testen aan het eind. Daarmee heb je denk ik een boek in handen met veel aanknopingspunten voor je eigen situatie. Want na het lezen van dit boek, of tijdens het lezen, begint je eigen proces: waar zit mijn stress en waardoor wordt dit veroorzaakt? En hoe kan ik daarin veranderen? Ik denk dat je met Stress is een keuze tot mooie inzichten kan komen.

Dat kan natuurlijk ook pijnlijk zijn. Het boek leest zeker niet zwaar, maar het is natuurlijk niet alleen een vrolijke verkenning. En inderdaad, ook voor leidinggevenden is het een mooie ingang om hun eigen onderzoek te doen, en goed te signaleren bij medewerkers wanneer zij in de knel komen. Om hen vervolgens dit boek cadeau te doen, want het gaat echt om je eigen inzichten en proces. Dat kan niemand anders voor je doen.

Specificaties Stress is een keuze

Auteur: Hilbrand Bos | Uitgeverij: Haystack | 9789461264480 | Mei 2021 | 238 pagina’s | Meer informatie vind bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5



Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.