Survivalgidsen voor ADHD, hoogsensitief en hoogbegaafd. Een doeboek voor kinderen

In deze blog neem ik jouw graag mee in 3 verschillende survivalgidsen: Survivalgidsen voor ADHD, hoogsensitief en hoogbegaafd. Een doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen. Die ze samen of alleen kunnen lezen en doen! Want er staan ook een hoop leuke opdrachten in. Selena schreef al een blog over de survivalgidsen voor faalangst en autisme. Vandaag neem ik je mee in de wereld van ADHD, hoogbegaafd en hoogsensitief.

Survivalgidsen voor ADHD, hoogsensitief en hoogbegaafd

Allerlei soorten kinderen

Als leerkracht kom je met allerlei soorten kinderen in aanraking. Gevoelige kinderen, slimme kinderen, dromerige kinderen, drukke kinderen, stoere kinderen, angstige kinderen, lieve kinderen, stoute kinderen en ga zo nog maar even door. Bij sommige van die kinderen wordt na allerlei onderzoeken een diagnose gesteld. En bij andere kinderen gebeurd dat niet omdat een van de ouders dit niet nodig acht, of omdat een kind thuis of op school niet opvalt door aanpassingsgedrag.

Veel van de pittige kinderen hebben kenmerken uit verschillende te stellen diagnoses en dat maakt het soms voor orthopedagogen die de onderzoeken afnemen tot een flinke kluif.
Maar ook als ouder kan de ene ouder zich wel stellen in een problematiek, waar de ander het gewoon een kronkel noemt. Ouderschap is niet gemakkelijk en iedereen heeft weer zijn eigen rugzakken meegenomen uit de jeugd of heeft wel of niet gedegen onderzoek gedaan.

Deze survivalgidsen voor ADHD, hoogsensitief en hoogbegaafd zijn er dan eigenlijk ook niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders of leerkrachten of bso medewerkers, of opa en oma of wie dan ook die op een laagdrempelige manier meer wil weten over ADHD, hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit.

Doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen

Survivalgids voor ADHD, hoogensitief en hoogbegaafd

In deze blog neem ik je zoals ik aangaf mee in 3 survivalgidsen. Wat als je ADHD hebt, wat als je hoogbegaafd (HB) bent en wat als je hoogsensitief (HSP) bent. Wie goed leest ziet al een klein nuanceverschil. ADHD heb je, en hoogbegaafd en hoogsensitief ben je. Zelf heb ik ADHD en ben ik HSP en mogelijk ook HB, maar dat laatste heb ik nooit officeel laten testen. Dat het erfelijk belast is, is een feit en dat ik mijn dochter het een en ander heb meegegeven in haar genenpool ook. Vandaar dat ik deze boeken had aangevraagd.

Doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen

Survivalgidsen

Dat deze survivalgidsen naast informatieve boeken voor kinderen ook doeboeken zijn valt al direct op door de eerste pagina. Hier staat een monstertje Zwork bij ADHD en Loekie bij HB en HSP. Je mag je naam erin schrijven en het boek een eigen verzonnen naam geven. Dat kan natuurlijk dagboek zijn, maar ook iets totaal anders.
Daarna volgt een soort van vriendenboekje pagina. Je mag wat over jezelf schrijven of aangeven wie jou kan helpen invullen van het boek.
Als het monstertje te voorschijn komt in een van deze doeboeken voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen dan zijn er opdrachten te doen.

Doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen

Wat als je ADHD hebt?

Het boek begint heel duidelijk met ADHD aan de binnenkant en aan de buitenkant. Je kan kijken naar je kwaliteiten en naar je valkuilen. Iets wat ik zelf bijvoorbeeld heel fijn vind aan een ADHD’er zijn, is dat ik enthousiast, snel, creatief en nieuwsgierig ( in de zin van leergierig) ben. Maar de valkuilen zijn ook dat ik impulsief ben, heel kwetsbaar, ongeduldig en soms wat chaotisch ben. Tal van opdrachten volgen om kinderen zichzelf goed te leren begrijpen.

Daarna worden de drie vormen van ADHD duidelijk uitgelegd. De overwegend hyperactieve – impulsieve vorm, de overwegend onoplettende vom (ADD) en de gecombineerde vorm.
Een leuke test voor kinderen volgt aan de hand van thermometers die leeg, een beetje leeg en heel vol zijn. 7 vragen later zien ze dan zelf in of ze ADHD hebben of niet. Maar concentreren kun je ook leren! Het is echt niet zo dat ADHD’ers nooit een studie afmaken. Neem mij maar als voorbeeld ik ben al mijn zoveelste omscholingstraject aan het doen.
Zo ben ik vaak aan het droedelen tijdens een uitleg. En die staat dus ook als tip in dit doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen.

Tips voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen

Er staan nog veel meer tips in dit boek en allerlei leuke quizen en voor mij als ADHD’er heel herkenbaar ook! Een gedeelte uit deze survivalgids voor ADHD is gereserveerd voor wat als je de diagnose hebt gekregen. Waar kan je hulp vinden? welke aanpassingen op school zijn er nodig? Heb je medicijnen nodig en 11 tips voor een prettiger leven! En hopelijk ziet jouw kind dan ook de vele voordelen van ADHD en zijn/haar omgeving ook!

Doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen

Wat als je hoogsensitief bent

Het tweede doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen is voor HSP kinderen. Hier helpt het monsterte Loekie de kinderen bij het invullen van allerlei vragen.
Het boek begint met goed kijken naar jezelf. Wie ben jij eigenlijk en hoe zie jij eruit? Wat doe jij graag?
Dat vind ik heel sterk van dit boek, want als HSP’er ben je snel geneigd met anderen bezig te zijn en jezelf weg te cijferen. Dit doeboek helpt kinderen om te laten zien dat niet iedereen even gevoelig is.

Dit boek geeft je zelfvertrouwen en laat je zien dat HSP eigenlijk een superkracht is. Je kan zo goed voelen wat er bij andere mensen scheelt, dat ze het soms zelfs niet doorhebben.

De survivalgids wat als je hoogsensitief bent geeft kinderen een handreiking hoe ze om moeten gaan met hun gedachten, hoe ze zichzelf kunnen motiveren en er staan handige krachtkaartjes in.
Het laatste hoofdstuk 7, met tips voor een leuker leven is ook erg leuk om samen met het gezin te lezen. Tijd voor een echte gezinsvergadering. Wij zijn hier in huis ook mee begonnen. De eerste keer verliep heel stroef, maar de tweede keer ging het al sneller.

Doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen

Wat als je hoogbegaafd bent?

Ja wat als je hoogbegaafd bent? En wanneer ben je nu eigenlijk hoogbegaafd? Die discussies lopen hier in huis soms hoog op. Ik gaf al aan dat ik deze survivalgidsen voor ADHD hoogsensitief en hoogbegaafd had aangevraagd vanwege onze eigen thuissituatie. Ik heb dochterlief het een en ander meegegeven uit mijn genenpool en dat maakt het soms niet makkelijk. We hebben haar laten testen op haar IQ en of ze mogelijk ADHD heeft. Dat laatste is gelukkig uitgesloten. Haar onrust soms, alertheid en creativiteit komen ergens anders vandaan. Ze heeft een IQ tussen de 120 – 129 en tikt in het zijnskenmerk keurig alle vakjes aan. Maar ja ben je dan hoogbegaafd? Officieel niet nee, want hoogbegaafdheid begint bij 131. Maar wat ben je dan wel?

Laten we voorop stellen dat ik niet zo van hokjes denken hou, maar soms is het wel handig om ergens een hokje te hebben om daar de gebruiksaanwijzing bij te krijgen. Een van de hoofdredenen waarom we dochterlief lieten testen. Want wat gaat er nu werkelijk allemaal om in dat koppie van haar?

Hoogbegaafdheid = gewoon heel slim?

Eigenlijk betekend hoogbegaafdheid gewoon heel slim. Maar het is veel meer dan dat. Hoogbegaafdheid bestaat uit twee luiken. Het BREIN en het ZIJN. Je IQ zegt iets over je leerhonger. Met het zijn leg je de lat hoog, ben je gevoelig, heb je een kritische instelling, een groot rechtvaardigheidsgevoel en voel je je anders.

Dochterlief heeft bijvoorbeeld een sterk rechtvaardigheidsgevoel, is heel erg bang om fouten te maken, legt de lat voor zichzelf dus onnodig hoog, last van faalangst, is heel gevoelig en daarnaast dus temperamentvol. Alles in huis hier wordt ter discussie gesteld, en geloof me dat is soms heel vermoeiend! Als je denkt dat de waarom fase met driejarige leeftijd voor alle kinderen is afgelopen dan heb je het goed mis. En zijn bijvoorbeeld deze survivalgidsen voor ADHD hoogsensitief en hoogbegaafd erg fijn en behulpzaam!

Leerzaam en leuk boek

Mijn dochter noemt deze survivalgids dan ook een leerzaam en leuk boek. Ze vindt het leuk dat ze er in mag schrijven en tekenen. Ook vindt ze de tips voor op school heel fijn, al zegt ze zelf dat ze niet goed durft, maar dat de briefjes haar wel zullen gaan helpen. Ze begint haar valkuilen een beetje te snappen, als is dat nog best wel lastig om te ervaren. Het leren leren is voornamelijk een grote uitdaging. Dat kan ik toch niet, ik doe het toch verkeerd zijn veel gehoorde zinnen. De pagina met de growth mindset is ook al onder het kopieerapparaat gegaan en krijgt een plekje in het toilet of op haar kamer. Net wat zij wil.

Doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen

We zijn dan ook met dit doeboek voor temperamentvolle gevoelige slimme kinderen begonnen waarbij ik haar uitleg dat ze officieel niet hoogbegaafd is, maar wel heel erg slim en waarschijnlijk heel veel informatie uit dit boekje kan halen. Ze geniet van de vragenlijstjes, stagneert bij de teken verder opdrachten ( want dat is toch veel te moeilijk), moet heel hard lachen om de plaatjes en wil dat ik de briefjes voor de juf 30 keer kopieer en in haar rugzak stop.

hoofd Survivalgidsen voor ADHD hoogsensitief en hoogbegaafd

Survivalgids voor kinderen

Selena met haar boeken over faalangst en autisme, en ik met de boeken over ADHD, hoogbegaafdheid en hoogsensitief zijn heel erg blij met deze survivalgidsen.

Heb jij het vermoeden dat je kind anders dan andere kinderen kan zijn, wil je nog niet direct een diagnose stellen, of onderzoeken laten doen, maar wel kijken of je hier wat mee kan dan raad ik deze boeken zeker aan.
Ook heel fijn voor leerkrachten, om hier op een laagdrempelige manier meer over te lezen, en zo wat te kunnen betekenen voor de kinderen in de klas. Echt deze boeken staan bomvol tips waar kinderen, maar ook volwassenen wat aan hebben.

Voor kinderen vanaf 7 a 8 jaar zijn deze boeken geschikt om samen met een volwassene te lezen en in te vullen.

Heb jij wel eens bij je kind gedacht dat het anders is dan gemiddeld? Hoe voelde jij je daarbij?

Specificaties Survivalgidsen voor ADHD, hoogsensitief en hoogbegaafd

Wat als je ADHD hebt: januari 2020 | 100 pagina’s | 9789462346932 | Uitgever Pelckmans | Séverine Van De Voorde , Annelies Nys | centrum zit stil | meer informatie vind je hier

Lees ook: Wat als je hoogsensitief bent : augustus 2020 | 132 pagina’s | 9789462346987  | Uitgever Pelckmans | An Michiels | vzw Sensitief | meer informatie vind je hier

Wat als je hoogbegaafd bent: december 2020 132 pagina’s | 9789462347144  | Uitgeverij Pelckmans | Tessa Kieboom en Annelies Nys | Exentra vzw | meer informatie vind je hier

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen oprichter van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.