Tel je zegeningen, een afsluitend deel van De Oversteek trilogie
Met deze review van ‘Tel je zegeningen” sluit ik het drieluik De Oversteek van auteur Susan Anne Mason af. Lees zeker mijn eerdere reviews van deel 1 ‘Met de beste bedoelingen’ en deel 2 “Boven alle verwachtingen’ voor een compleet beeld Voor wie Susan Anne Mason niet kent een korte introductie; deze Amerikaanse auteur staat bekend om haar romans over immigranten in Amerika en Canada aan het begin van de twintigste eeuw, waar ze vaak elementen van haar eigen familiegeschiedenis in verwerkt. Deze historische romans zijn heerlijk om te lezen tijdens deze ietwat herfstige lente!
Tel je zegeningen
Ook in ‘Tel je zegeningen’ spelen de gevolgen van WO I een grote rol. Quinten Aspinall ontdekt na terugkomst van het slagveld dat zijn moeder is verdwenen en niet meer kon zorgen voor zijn twee broertjes en zusje. Zij zijn beland in een weeshuis en onder het mom van een betere toekomst ter werk gesteld in Canada. Op het sterfbed van zijn vader heeft Quinten zijn vader de belofte gedaan dat hij het gezin bij elkaar zou houden. Er zit niets anders op dan zijn werkgever over zijn plannen te informeren om naar Canada te gaan om zijn familie te zoeken.
Zijn werkgever graaf Brentwood vraagt aan Quinten om, als hij dan toch in Canada is, op zoek te gaan naar zijn nichtje Julia die halsoverkop ervandoor is gegaan met een Canadese soldaat. Als het Quinn lukt om haar terug te brengen naar Engeland, wordt hem een boerderij en grond geschonken op het landgoed van zijn werkgever.
Julia
Julia heeft ondertussen niet haar droomleven opgebouwd in Toronto; zij heeft haar Canadese soldaat niet kunnen redden en moet alleen van een hongerloontje rondkomen. Zij schaamt zich enorm en durft niet terug te keren naar Engeland. Quinten redt haar uit een lastige situatie en als dank helpt zij hem zijn zusje te zoeken. Julia gaat erin geloven dat zij wellicht toch kan terugkeren naar Brentwood Manor. Totdat ze nieuws krijgt wat haar leven op de kop zet. Ondertussen staat Quinn voor een onmogelijke keuze; doorgaan met het samenbrengen van zijn familie en daarmee Julia verliezen? Of kiezen voor zijn eigen geluk en zijn belofte verbreken?
Vergeven, maar niet vergeten!
In ‘Tel je zegeningen’ vind ik de thema’s hoop en vergeving een mooie rol spelen. Julia, de moeder van Quinten en de bijpersonen in het boek maken niet de juiste keuzes, maar worden vergeven door hun omgeving. En dat betekent niet dat je het moet vergeten. Maar wel dat je er vrede mee kunt hebben en hoopt op een betere toekomst. In de verhaallijn van Quinten en pensionhoudster Miss Chamberlain is het waargebeurde verhaal verwerkt van de weeskinderen van dokter Barnardo in Canada. Ook hier speelt vergeven, maar niet vergeten een rol. Susan Anne Mason gaat daar in haar nawoord dieper op in. Ik vond het indrukkend om te lezen dat deze gebeurtenissen zoveel invloed hebben gehad generaties Canadezen, maar dat daar kennelijk jarenlang niet over is gesproken.
Verweven
Hoe leuk is het dat de karakters uit de vorige boeken zijn verweven in ‘Tel je zegeningen’. Grace uit ‘Met de beste bedoelingen’ en Emmaline en Jonathan uit ‘Boven alle verwachtingen’ bezoeken het pension van Miss Chamberlain. Het pension is de kern, waar de karakters naar terugkeren. Tot mijn tevredenheid stelen dominee Burke en miss Chamberlain met hun liefde voor elkaar de show in het boek. Eigenlijk zijn dit mijn favoriete karakters; je zou emigranten ook in deze tijd een dominee Burke en Miss Chamberlain gunnen. Fijn dat het ook een mooi afgerond verhaal is voor alle karakters in het laatste boek. Kortom; eind goed al goed…tel je zegeningen!
Het drieluik vormt één geheel qua lay-out; de hoofdstukken zijn ongeveer 10 pagina’s met een mooie bladspiegel én versiering in art deco-stijl die op de cover een op de hoofdstukpagina’s terugkomt. Zoals eerder gezegd; de covers vind ik minder geslaagd. Jammer dat de cover niet is gebruikt van de Engelse edities! Die spreekt zoveel meer aan. Klik hieronder door naar mijn eerdere reviews.
Meer lezen van Susan Anne Mason?
Zou ik na ‘Tel je zegeningen’ meer willen lezen? Jazeker! Haar schrijfstijl is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Lucinda Riley; een vlotte schrijfstijl dus. Op mijn wishlist staat de romanserie ‘Boerendochters’ van Susan Anne Mason over de Ierse immigrantenfamilie O’Leary die zich aan het begin van de twintigste eeuw vestigt op Long Island. Dit is de eerste boekenserie die Susan op basis van haar familiegeschiedenis heeft geschreven. Ik verheug me er al op!
Specificaties De oversteek deel drie: Tel je zegeningen
Auteur: Susan Anne Mason | Uitgever: KokBoekencentrum Uitgevers │ Vertaald door Daniëlle Visser | 9789029731072 │ maart 2021 │ 384 pagina’s │ Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Peters keizerin II: een majestieus vervolg - 27/04/2023
- George Michael: Een leven – een aangrijpende biografie - 15/03/2023
- Het geheim van Gent – een historische thriller - 31/10/2022