The secret art of being a grown-up. Een lifehack!

Sommige dingen moet je zelf ervaren, waarna je lering trekt en wijsheid kan toevoegen aan je rugzak met levenservaring. Maar soms is het ook fijn om wat wijsheid van anderen te krijgen. Gelukkig is daar The secret art of being a grown-up.

We hoeven niet allemaal het wiel zelf uit te vinden toch?

Ik geloof dat niet iedere jongere maar moet worden losgelaten op een bepaalde leeftijd. iedereen ontwikkelt zich op eigen tempo en manier en heeft andere dingen nodig. Ik houd zelf bijvoorbeeld niet zo van in het diepe gegooid worden, want dan loop ik vast. En lopen in het diepe gaat nu eenmaal niet. 

Maar adviezen aannemen van een ander is ook niet altijd gemakkelijk. Zeker als je zoekend en onzeker bent, kan een wijsheid van een volwassen niet altijd fijn zijn. Want die volwassenen kennen zoveel van jouw binnenwereld niet en ze kunnen met goedbedoelde adviezen komen die werkten toen zij jong worden, lang geleden. Dan is het fijn dat internet bestaat, lekker actueel. Maar gelukkig hebben we ook nog boeken. Daaruit kan je zelf halen wat jou helpt of kan gaan helpen, zonder tussenkomst van een persoon. 

Bedenk dat je niet de enige bent in het universum die weet hoe iets moet. Volwassen zijn betekent niet goed-zijn-in-alles, het betekent mensen die iets geweldig goed doen dat ook láten doen.

Levenswijsheden en praktische tips 

In het young-adult-boek The secret art of being a grown-up vind je 60 wijsheden en adviezen van Bridget Watdon Payne. Of je nu 18, 28 of 38 bent, je hebt vast iets aan de lifehacks. Ze gaan over diverse levensgebieden, zoals praktische zaken die komen kijken bij het zelfstandig wonen. Denken aan koken en je financiën doen. Maar ook sociale en persoonlijke thema’s komen aan de orde. Hoe maak je bijvoorbeeld op een volwassen manier ruzie? Hoe kom je uit je hoofd en hoe kun je jezelf zijn? 

Soms is een lifehack meer praktisch en soms is het meer een algemene wijsheid. Zoals dat bijna alles grijs gebied is en niet zwart of wit is. En mocht je alle wijsheid al in pacht hebben, dan is het sowieso nog een grappig boekje om te lezen. Of het is gewoon weer even prikkelend. Zo kan het je uitdagen om dingen te doen waar je ´achterlijk blij´ van wordt, zoals ‘zes keer opnieuw het bad bijvullen met heet water om er als een pruim uit te komen,’ ‘trouwen’ of juist ‘niet trouwen.’ Voor ieder wat wils dus.

grijs

Wanneer ben je volwassen?

Ik ben 33 en nog steeds bezig met zwemmen en volwassen worden. Daarom las ik The secret art of being a grown-up. Volgens de definitie die ik vroeger had van volwassenheid, ben ik nu niet volwassen. Ik heb persoonlijke begeleiding, zit deels in een uitkering (Wajong), heb geen relatie en geen kinderen. En ik vind het dagelijks leven nog steeds een hele grote uitdaging en voel me sociaal gezien nog steeds die puber die zich drukt maakt om wat iedereen van haar vindt. Ik ben nogal wat vertraagd in mijn ontwikkeling doordat ik lang niet wist van mijn autisme en daardoor niet echt passend leefde.

Maar aan de andere kant ´voel´ ik me wel volwassen in de zin van krachtig en zelfstandig. Volwassen zijn is voor mij je eigen leven vormgeven, eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Dat allemaal naar eigen kunnen en wensen. Dan zijn er zoveel dingen die volwassen zijn. Ik accepteer mezelf meer, let beter op mijn grenzen, durf open te zijn, heb leren praten en nog meer. Daarnaast woon ik zelfstandig, werk ik 14 uur per week betaald (sinds juni 2021), heb ik een sociaal netwerk opgebouwd en <tromgeroffel> heb ik een hond. Dus ik heb al veel stappen gezet in het leven. En nog altijd zet ik stappen. Het leven is ook niet bedoeld om stil e staan.

Lees of geef The secret art of being a grown-up

Zo leer ik bijvoorbeeld nog om verder te kijken dan letterlijke taal. In eerste instantie lees ik in detail en dan loop ik wel eens vast. In The secret art of being a grown-up staat bijvoorbeeld dat het andere mensen niet ‘boeit’ wat jij voor kleding draagt. En dan denk ik: niet waar! Dat boeit mensen wel, hoor! Oké, lang niet iedereen, maar sommigen wel. En dan zoom ik even uit en probeer ik de boodschap te vinden achter de losse woorden. Dat is dan denk ik: draag wat je wil, los van wat anderen er mogelijk van vinden. Daar ben ik het wel mee eens. Tip: kijk vooral naar de boodschappen in het boekje.

Met een beetje steun en inspiratie af en toe van buiten, van boeken zoals The secret art of being a grown-up, komen we allemaal vooruit. Het idee is sowieso al fijn dat eigenlijk alle jongeren worstelen met volwassen worden. Als in een boek namelijk een tip staat hoe je ervoor kan zorgen dat je eten niet aan de pan blijft koeken, dan ben je vast niet de enige bij wie dat dus wel regelmatig (lees: altijd) gebeurt. Je ben niet niet alleen in deze. Dus je bent best wel normaal. What a relief!

Relativering

Voor de een is volwassen worden lastiger dan voor de ander, maar we zijn allemaal mensen die leren, fouten maken en ervaren. Als je jong bent, denk je soms dat je de enige bent die iets (nog) niet kan. Dan is een beetje relativering of hulp van boek wel fijn. Koop dit boekje dus vooral voor die jongere die (nog lang niet) volwassen is! Of voor volwassenen die nog steeds wel wat tips kunnen gebruiken (je man bijvoorbeeld). Alle beetjes helpen in het leven en het is sowieso een leuk boekje met de vrolijke afbeeldingen en grafieken. 

Specificaties The secret art of being a grown-up

Auteur: Bridget Watson Payne │ Illustraties: Rachel Harrell │ Uitgever: De Fontein │9789026151491 │ april 2021 │ 128 pagina’s │ meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Footer5
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.