The Umbrella Academy comics, een tv-serie en heerlijke superhelden

Afgelopen jaar heb ik één van mijn favoriete tv-series op Netflix “ontdekt”. Namelijk The Umbrella Academy. Ik heb al menig boek, film en tv-serie verslonden met het hoofdonderwerp superhelden en superkrachten. Daardoor ben ik al aardig verzadigd. Totdat deze serie voorbij kwam. Wat een geweldige wereld! Verrassende verhaallijnen, humor, toffe karakters, goede acteurs en als smaakvolle kers ook nog eens geweldige muziek. Dat deze wereld de oorsprong kent in graphic novels wist ik niet direct. Hoog tijd om in de oorsprong te duiken, het wachten op een nieuw seizoen duurt toch nog (te) lang.

hoofd The Umbrella Academy

The Umbrella Academy comics samenvatting

In een onverklaarbaar wereldwijde gebeurtenis worden er 43 bijzondere kinderen spontaan geboren bij vrouwen die totaal geen tekenen van enige zwangerschap vertoonden. Miljonair, uitvinder en entrepreneur Sir Reginald Hargreeves, a.k.a. The Monocle, gaat om onbekende redenen de wereld over met zijn bodyguard om deze kinderen te verzamelen. Hij weet er zeven te vinden die hij adopteert. Op de eeuwige vraag waarom? heeft hij steevast 1 antwoord: “Om de wereld te redden”. Daarna verdwijnen ze allemaal van het toneel en sluit The Umbrella Academy haar deuren voor de wereld.

Deze zeven kinderen, elk met een eigen superkracht, worden ontdaan van naam en enige menselijke identiteit. Ze worden bij hun nummer of bijnaam genoemd. Sir Reginal Hargreeves is geen vader maar Sir of Mr. Monocle. De disfunctionele familie met superhelden, robotmoeder en aap als butler komt samen na bijna 10 jaar na hun eerste en laatste missie. Waarom? Sir Reginal Hargreeves is overleden, en het is tijd om deze vreemde familie weer bij elkaar te laten komen en de deuren van The Umbrella Academy te openen. Maar hun samenkomst is de start van een apocalypse…

Ik heb de gebundelde comics namelijk: The Umbrella Academy Library Edition Volume 1, een Apocalypse Suite. En deel 2 met Dallas en deel 3 met Hotel Oblivion.

This is the end of the first part of The Umbrella Academy adventure: Apocolypse Suite.
There are five more chapters to the series, with twenty-two pages per chapter, totaling one hundred and thrirty-two pages.
There are seven members of The Umbrella Academy, and seventy-two names on the Eiffel Tower.
There is no connection between these numbers.

Blz 30

The Umbrella Academy Library Edition Volume 1, een Apocalypse Suite

The Umbrella Academy heb ik in de Library Edition Volume 1 gekocht. Het bevat de eerste 6 verhalen gebundeld in een mooie hardcover editie met leeslint. Het bevat de overkoepelende verhaallijn Apocalypse Suite. Maar het bevat ook twee extra short stories. Daarnaast nog een aanvullende encyclopedie en schetsboeken van de tekenaars: Gerard Way, Gabriel Bá, James Jean, and designer Tony Ong.

In deze verhaallijn maken we kennis met de oorsprong en de 7 geadopteerde kinderen met hun krachten. De tv-serie heeft deze story arc ook gekozen voor hun eerste seizoen. Je maakt kennis met deze fantastische wereld bedacht door Gerard Way. Zegt die naam je niet direct iets? Hij is ook muzikant en frontman bij de geliefde (niet meer bij elkaar) band My Chemical Romance. Way is geboren in New Jersey. Zijn roots zijn Schots en Italiaans. Hij woont nu met zijn vrouw en dochter in zuid Californië. Voor de tv-serie heeft hij drie nummers opgenomen en uitgebracht. Twee bekende covers: Happy Together en Hazy Shade of Winter, en 1 ander nummer: Here Comes the End.

De Braziliaanse Gabriel Bá is de creatieve hand bij The Umbrella Academy. Al vele jaren illustreert hij comics, soms alleen, soms samen met zijn broer Fábio Moon. In de samenwerking met Way ziet hij een interessante kans om in het thema superhelden te duiken. Dit door middel van gedurfde en uitdagende mogelijkheden in storytelling en dit vervolgens in combinatie met persoonlijke en gelaagde karakteropbouw.

Auteur Gerard Way als frontman bij My Chemical Romance

Graphic novel Umbrella Academy

Zoals gezegd ben ik echt groot fan van de tv-show. Tegelijk ben ik zeer overtuigd van het feit dat boeken altijd beter zijn dan de verfilming. The Umbrella Academy is hierin dikke uitzondering op die regel. Zónder dat het boek dus slechter is. Al zoekende naar de graphic novel kwam ik vele negatieve recensies tegen over de comic. Meestal is het andersom. Het zou niet mooi getekend zijn, de verhaallijn zou te kort en te klinisch zijn. Mensen ervaren het als kil en heel erg kortaf.

Ik zal meteen maar duidelijk zijn, ik deel die mening absoluut niet. Ja de schrijfstijl is lekker snel. Er is geen tijd voor onnodige randzaken, en dat ervaar ik juist als positief. Ik heb geen 10 pagina’s nodig voor bijvoorbeeld de introductie van de moeder. Ze staat er gewoon en dat maakt een verhaal veel interessanter. Het geeft zelfs veel meer ruimte voor meer verhaal, voor ieders emotie en beleving, meer laagjes en meer gebeurtenissen.

Wel worden de comics sneller en misschien warriger naar het einde toe van The Umbrella Academy comics. Er vormt zich een apotheose uit de krochten van Way waar zich misschien meer vragen dan antwoorden vormen. Ik liet me gewoon meevoeren en kon daardoor genieten van dit explosieve stukje creativiteit.

Superhelden graphic novel

Het is zelfs zo dat de comic in mijn ogen echt wel goed is. Het is zowel totaal anders, als in dezelfde tone of voice. In de comic zien we bijvoorbeeld meteen de potentie van de krachten, waar we in de tv-serie de 7 kinderen meer nog in een ontdekkingsfase zien van hun krachten. Ook worden ze bij hun bijnaam genoemd in de comics, de bijnaam van hun superkracht. In de tv-serie gebeurd dit minimaal en worden ze meer bij hun nummer genoemd.

Bij de graphic novel duik ik meteen onder in de bizarre wereld die Way in zijn hoofd heeft. In de tv-show wordt hier iets meer de tijd voor genomen en gebeurd dit wat meer gedoseerd, wat ik ook wel snap. Die wereld is namelijk deels heel herkenbaar, deels vervreemdend op alle goede punten. Het werkt onwijs goed en met veel plezier is dit een welkome ontsnapping aan de grijze dagen die buiten rondspoken.

Ik zoek ook geen exacte 1 op 1 kopie, dat maakt het lezen of kijken saai. Er mag, moet misschien zelfs, verschil zijn tussen boek en beeld. Zolang de basis, de kern en ziel (tone of voice) maar gelijk is. En dat is voor mij bij The Umbrella Academy zeker het geval.

Graphic novel Gerard Way

Vanaf de eerste bladzijde zit ik in het verhaal. En ben ik dus blij dat er overeenkomsten zijn, maar ook verschillen. Zo is er in de comic een aangename verrassing van een bekende maar toch andere verhaallijn. En die verrassing uit zich in een nieuwe slechterik. Wat een geniale villain! Zoals gezegd is de kern, de ziel, voor mij gelijk in beide. Ik ga dit keer ook niet alles benoemen wat anders of gelijk is. Dat doet er in het geval van The Umbrella Academy niet toe.

Way heeft een aangename manier van een verhaal vertellen voor mij. Snel, to the point, met humor en met de nodige gruwels. Het is intelligent, gelaagd, vermakelijk, prikkelend, fantasievol, vervreemdend, herkenbaar en bovenal uiterst vermakelijk. The Umbrella Academy is favoriet op beeld en in boek voor mij en met hoge uitzondering is het boek net zo goed als de tv-serie. Een unicum: I said it!

Van deze graphic novel zijn diverse uitvoeringen, en vooralsnog alleen in het Engels. Ook heeft deze serie meerdere prijzen gewonnen.

Trailer seizoen 1 Netflix

Met seizoen 4 op Netflix is The Umbrella Academy tot een einde gekomen. Helaas telt dit laatste seizoen maar 6 afleveringen, de eerdere seizoenen hadden er 10. Heel jammer want hieraan merk je dat er soms door bepaalde verhaallijnen gesjeesd wordt. Toch was dit afsluitende seizoen voor mij prima. Mooi hoe alles bij elkaar komt, een geheel vormt en antwoorden geeft.

Ik heb de tv-serie van The Umbrella Academy inmiddels vaker gekeken en direct erna de comics gelezen en zit dus helemaal in die wereld. Mijn uiteindelijke conclusie: beide kan je eigenlijk niet vergelijken met elkaar en de verfilming is echt grandioos gedaan. De sfeer in de graphic novels is theatraler met robots en slechteriken en minder menselijkheid. En dat werkt prima vermakelijk. De tv-serie bevat allemaal losse elementen uit de comics en een flink aantal karakters maar vertelt toch een eigen verhaal. Heerlijk vind ik het dan ook echt dat je dus beide kan zien/lezen zonder dat dit spoilers geeft over het ander.

Grote verschillen

Eerder zei ik dat ik niet in zou gaan op de grote verschillen. Maar het is toch leuk om te doen. Ik geef geen spoilers en kies een paar leuke uit. De verschillen zijn er zoveel, wil je alles weten dan moet je gewoon zowel de tv-serie als de comics lezen van The Umbrella Academy.

  • In de comics barst het van villains en robots waar in de tv-serie de villains menselijk van aard zijn. Het “grote kwaad” in de tv-show is altijd een apocalyps en geen villain of vijand. De verfilming is dichter bij het menselijke aspect met hier en daar vervreemding. En de comics zijn theatraler en veel meer over de kop.
  • In de graphic novel is direct duidelijk wat Sir Reginald Hargreeves is… Bij de Netlfix productie moet je even hiervoor wachten.
  • Vanya en Diego hebben een love interest in de comics! En ook de commissaris van seizoen 1 is een man in de comics en geen love interest van Diego.
  • De krachten zijn anders, net zoals vele verhaallijnen en ook The Commission is anders.
  • In de tv-serie ben ik verliefd geworden op de karakters van Lila en The Handler alsook sommige Sparrow leden. Deze zijn niet in de comics te vinden.
  • Hotel Oblivion is in de serie een hotel met een dubbele agenda, en in de comics een gevangenis voor alle villains die gevangen zijn door Hargreeves en TUA


Ik ben nu op een punt dat ik alles meermaals gezien en gelezen heb. Het hele tijdhop, meerdere dimensies en tijdlijnen verhaal van de serie alsook de apocalyptische dreiging elk seizoen maken dat ik uiteindelijk toch de tv-serie beter vindt. Ik hou van Klaus en snap zijn verslaving en kracht beter op beeld. Zijn cult is geniaal. Net zoals Diego met zijn moedercomplex. Of Luther, de grote puber. De acteurs dragen hun karakters van The Umbrella Academy echt grandioos goed.

Five acteert echt authentiek en tof. Net zoals Lila en The Handler. Maar ook Sissy, Harlan, Herb en The Swedish. De actrice Elliot Page, Vanya, onderging een transitie en dit is heel mooi opgenomen in The Umbrella Academy. Van Vanya naar Viktor.

De humor en vervreemding komt vaak in de buurt van verhalen zoals The Hitchhikers Guide to the Galaxy en soms Engels series als Dr. Who. De dialogen zijn snel, slim en grappig. Het vierde seizoen is iets stroever, ik denk mede door de lange pauze. Maar er zitten verhaallijnen in om van te houden, en okay vooruit ook 1 die ik wat teleurstellend vond (en laat deze nou uit de comic komen).

Ik ben blij met Gerard Way en Gabriel Bá hun wereld. De basis is heerlijk rijk en prikkelend. Ik ben ook blij dat de verfilming en comics zo anders zijn. Beide kan je zonder spoilers naast elkaar lezen. De tv-serie is voor mij echt een van mijn favoriete superhelden series geworden. Juist doordat het zo menselijk is en goed verteld met ook een goede afsluiting. De passie en liefde vanuit de oorsprong als alle “spelers” is gewoon voelbaar.

Is dit het einde?


En of er nog meer komt? Ergens is het goed zo maar toch zou ik staan juichen bij nog een seizoen van The Umbrella Academy met deze cast. Tevens vraag ik me af of er nog een comic gaat komen na 4 jaar van belofte. Ik kan me voorstellen dat de tv-serie de comics een beetje heeft ingehaald met de eigen toevoegingen. En dat het nu lastig schrijven is omdat je toch beïnvloed wordt door de show.

Hoe dan ook, ik hou van de bombastische gekte en kunstige vrijheid van de comics en ben intens verliefd geworden op de vertaling naar beeld. De combinatie van een goed verhaal, toffe karakters, uitmuntend gebruik van muziek en verrassende vervreemding. Nu ik klaar ben met alles voel ik zeker een gemis… gelukkig heb ik The Librarian Edition van extra verhalen van Klaus ontdekt en zijn die onderweg naar mijn huis :).

  • The Umbrella Academy – Volume 1: The Apocalypse Suite (2008)
  • The Umbrella Academy – Volume 2: Dallas (2009)
  • The Umbrella Academy – Volume 3: Hotel Oblivion (2019)
  • The Umbrella Academy – Volume 4: Sparrow Academy (Beloofd maar nooit uitgebracht)

Spin-off

  • Hazel and Cha Cha Save Christmas: Tales From Umbrella Academy (2019)
  • You Look Like Death: Tales from the Umbrella Academy – Volume 1 (2020)

Shorts:

  • Mon Dieu! – During the Apocalypse Suite era
  • …But the Past Ain’t Through With You – During the Apocalypse Suite era
  • Safe & Sound – Published in MySpace Dark Horse Presents Volume 2. During the Apocalypse Suite era
  • Anywhere But Here – 13 years ago, during the group’s teenage years

Andere volwassen graphic novels met tv-series adapties:

Gewoon omdat het kan: één van mijn favoriete scènes uit seizoen 3

Specificaties The Umbrella Academy Library Edition Volume 1

Auteur: Gerard Way | Art work: Gabriel Bá | Creatief betrokken: Dave Stewart & Nate Piekos | Uitgever: Dark Horse Books | September 2019 | Library Edition Volume 1 | 9781506715476 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.