Thuis draag ik bij me – een aangrijpend boek over oorlogsvluchtelingen

Wat een indrukwekkend boek is Thuis draag ik bij me. Je thuisland moeten ontvluchten omdat je leven groot gevaar loopt. Als je toekomst uitzichtloos lijkt. Hoe onvoorstelbaar pijnlijk én moedig is dat. Cecile Korevaar schrijft over drie jonge mensen uit Syrië die een gevaarlijke tocht ondernemen op zoek naar een beter bestaan. Maar in het veilige Europa worden ze niet met open armen ontvangen. Een tocht vol ontberingen en eenzaamheid. Hun thuis dragen ze steeds bij zich, maar ze voelen een enorm groot gemis. Een aangrijpend verhaal over vluchten, moed en vriendschap. Een betekenisvol boek waaruit we belangrijke lessen kunnen trekken! En dat je niet onberoerd laat… Zeker omdat het nog steeds pijnlijk actueel is door de oorlog in Oekraïne.

Als een orkaan kwam de oorlog op ons afrazen en nam ons alles af.

hoofd

Vluchten voor oorlog in Syrie

Bommen die in je woonwijk vallen. Familieleden die worden vermoord. De angst voor terreur, martelingen en verraad. In Thuis draag ik bij me lezen we onomwonden en gedetailleerd over deze oorlogservaringen. We leren drie jonge en dappere mensen kennen, met elk hun eigen verhaal. 

Zo is er het dappere meisje Laila dat met haar moeder en kleine broertje Fadi is gevlucht. Zij moet veel te snel volwassen worden en voelt een grote verantwoordelijkheid om haar familie te beschermen. Ook is er de kleine Wassim, wiens vader als tegenstander van het Syrische regime is vermoord door het leger van Assad. En Wassim moet vluchten omdat de bedreigingen ook aan hem gericht worden. Tot slot de stoere Romeo, wiens vader juist een aanhanger was van Assad. Romeo werd gedwongen om mee te vechten, maar is ontsnapt aan de gruwelijkheden van het leger en aan een gevaarlijke tocht begonnen. Hij is doodsbang dat zijn identiteit ontdekt wordt.

Deze drie dappere jongeren ontmoeten elkaar in Turkije, waar zij op het punt staan om met een volle rubberen boot de overtocht te maken naar Lesbos in Griekenland. Thuis dragen zij steeds bij zich, maar ze willen op zoek naar een nieuwe en veilige plek. Gaat hen dit lukken?

‘Ze jagen ons de dood in’, jammert mijn moeder opnieuw. Ze slaat haar handen voor haar gezicht. Halfdood zijn we al, wil ik haar zeggen, maar ik slik net op tijd mijn woorden in.

Laila – Thuis draag ik bij me
Thuis draag ik bij me

Thuis draag ik bij me – gebaseerd op echte verhalen

Een tocht die ontelbaar veel vluchtelingen hebben moeten maken. En die ze heel vaak met de dood hebben moeten bekopen. Mensen op zoek naar een beter bestaan, aan de poort van Europa. Maar daar komen ze in aanraking met onbetrouwbare smokkelaars die voor heel veel geld mensen de zee op sturen met slechte zwemvesten. Hoe angstig dit moet zijn, kunnen we ons natuurlijk niet voorstellen. Maar door het verhaal van deze drie jonge mensen wordt het tastbaar, reëel en komt het enorm binnen.

De verhalen in Thuis draag ik bij me zijn gebaseerd op de verhalen van vluchtelingen die auteur Cecile Korevaar heeft ontmoet. Zij ging op research in de oorlogsgebieden zelf, en bij alle instanties die met vluchtelingen te maken hebben. Zoals het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) en het Nidos. Daardoor is de problematiek gedegen onderzocht en onderbouwd.

Thuis draag ik bij me auteur

Indrukwekkend en confronterend 

Het verhaal is rauw en gedetailleerd beschreven. Over de martelingen, trauma’s en angsten van de hoofdpersonen. Het maakt diepe indruk bij het lezen. Ook omdat hun emoties en gevoelens zo worden beschreven dat het lijkt of je naast hen zit. Maar daarom is het ook een confronterend en aangrijpend boek. Want deze vluchtelingen komen met hun trauma’s uit een hele gevaarlijke situatie. In de hoop op een beter leven. En dan blijkt dat er in Europa misbruik van ze wordt gemaakt, ze worden tegengewerkt en als uitschot behandeld. Schokkend om te lezen.

Vanuit eigen werkervaring heb ik ook regelmatig gesprekken gehad met vluchtelingen uit Syrië. Die hier hun leven weer op de rit probeerden te krijgen. Praten over de oorlog en hun vlucht, was voor hen niet makkelijk. Cecile Korevaar heeft op indringende wijze deze verhalen op papier weten te krijgen. En dat verdient een grote pluim. Want het is enorm belangrijk dat er meer begrip is voor wat ze hebben meegemaakt. En zodat we er lessen uit trekken en hen met compassie behandelen. Thuis draag ik bij me is dus echt een aanrader, geschikt voor de leeftijd van ongeveer 16+. 

Zo veel pijn en verdriet. Er zijn wel honderden Fadi’s verdronken, of onder ingestorte gebouwen terechtgekomen, of geraakt door een clusterbom. Wel honderden vaders en moeders zijn ontvoerd, vermoord of gevangengenomen. Hele families uiteengerukt. De oorlog heeft werkelijk alles verpletterd.

Romeo – Thuis draag ik bij me

Vriendschap en veiligheid 

De belangrijke waarde van vriendschap, dat is iets om uit Thuis draag ik bij me met name mee te nemen. Die ene persoon die in je gelooft en naar je verhaal wil luisteren. Zeker als je zoveel hebt verloren, is dat het enige en belangrijkste wat je weer verder kan helpen. En veiligheid natuurlijk. 

De verhalen van de hoofdpersonen blijven nog lang in je hoofd ronddwalen. Wetend dat deze verhalen gebaseerd zijn op de ervaringen van bestaande personen, dus dat maakt het extra aangrijpend. Uitgeverij Blossom Books schenkt voor ieder verkocht boek 1 euro aan stichting Vluchteling. Dus een goede extra reden om dit boek aan te schaffen!

Specificaties Thuis draag ik bij me

Auteur: Cecile Korevaar | Omslagontwerp: Saeed Al Hammad | Uitgeverij Blossom Books | 9789463493239 | maart 2022 | 248 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.