Tien klimaatacties die werken: met deze tips maak je verschil!

In ‘Tien klimaatacties die werken’ snijdt Pieter Boussemaere een veelbesproken en belangrijk onderwerp aan. Wat kunnen we doen om het klimaat te verbeteren? Het lijkt soms ‘ver van je bed’, het klimaat, waardoor het lastig is om te weten wat je als individu kan doen. Tegelijkertijd wordt het belang van actie wel steeds groter en zichtbaarder. Grote klimaatdemonstraties maken dat wel duidelijk. In ‘Tien klimaatacties die werken’ geeft Boussemaere de feiten, die vaak vertroebeld worden, en acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en dus echt werken. En een afvinklijst, waarmee je met jezelf (en gezin) afspreekt wat jij gaat doen voor een beter klimaat.

Tien klimaatacties die werken

Feiten of Fabels

Boussemaere trapt af met te constateren dat klimaatverbetering samenwerking en actie vraagt van 3 groepen: de overheid, bedrijven en consumenten. Daarin ligt de kracht voor verbetering. Het boek is grotendeels gericht op de consument, of de lezer als individu, maar ik denk dat er genoeg inspiratie in zit voor overheden en bedrijven. In ‘Tien Klimaatacties die werken’ zijn de feiten een belangrijk onderdeel. Hoe zit het nu echt met het klimaat, wat weet je er eigenlijk van? En welke organisaties/stromingen zorgen voor de fabels, omdat ze daar een belang bij hebben. Pas als je weet waar je staat, goed geïnformeerd bent, kun je ook effectieve veranderingen doorvoeren.

Pieter Boussemaere

Tien klimaatacties

Deze wetenschappelijke onderbouwingen lopen ook door in het bespreken van de 10 acties. Het doel is om je eigen uitstoot met 40% te verlagen, in ieder geval voor 2030, maar hoe eerder hoe beter natuurlijk.
In het kort de tien klimaatacties die werken:

Actie 1 Informeer jezelf als eerste in Tien Klimaatacties die werken

Uit onderzoek blijkt dat het helpt om meer te weten over de oorzaken, met name de menselijke acties waardoor meer broeikasgassen ontstaan. En om te weten welke praktische oplossingen er zijn, die je in je eigen omgeving kan doen. Bij deze acties worden ook direct deze oorzaken en oplossingen genoemd. Dus lees het hoofdstuk goed, vertaal het naar je eigen leven en actie 1 is een feit.

Actie 2 Beinvloed je omgeving

Wat nog niet zo makkelijk is: heb je ooit weleens een goed gesprek gevoerd tijdens een verjaardag over het klimaat? Een gesprek wat echt over de inhoud ging en langer duurde dan een paar minuten? We vinden het lastig om er over te praten, deels ook door actie 1 (te weinig en/of kloppende informatie). Ook nu helpt het om het gesprek met name te voeren over oplossingen en het dichtbij huis te houden. En zorg dat je actie 1 hebt gedaan.

3 Beinvloed je overheid

De focus in dit hoofdstuk is het klimaatakkoord waar de deelnemende landen afspraken in hebben gemaakt. Over de wereldtemperatuur, laten dalen van de uitstoot, het maken van een nationaal plan enz. Door te stemmen, deel te nemen aan acties en in de lokale politiek je stem te horen, kun je de overheid aan hun beloftes helpen herinneren, en waar nodig tot de orde roepen. De auteur laat verder zien hoe andere energiebronnen kunnen helpen om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen.

De eerste drie klimaatacties zijn wat globaler. De volgende zeven heel concreet:

4 Kies de juiste elektriciteit in Tien Klimaatacties die werken

Kies voor échte groene stroom, of wek dit zelf op. Door die keuze kun je in Nederland je klimaatafdruk direct al voor 10% verkleinen! Wij halen onze elektriciteit nog veel uit steenkool en gas. Als je daar in switch, maak je dus snel verschil. Daarbij is het wel opletten of je daadwerkelijk groene stroom koopt, want dat blijkt toch niet zo automatisch te zijn als het lijkt. Met eigen zonnepanelen haal je dat natuurlijk wel direct in huis.

5 Spring verstandig om met elektriciteit

De huishoudens samen vormen ongeveer een kwart van het totale elektriciteitsverbruik. Als elk huishouden energiezuinige apparaten gebruikt en ze verstandig (zuinig) gebruikt, is ook hier echt impact te maken. Een concrete klimaatactie dus. Het gaat dan ook om koelkasten, diepvries, vaatwasser, wasdroger, wasmachine en verlichting.

Pieter Boussemaere

6 Kies de juiste motor

Je kunt je klimaatafdruk verlagen, als het gaat om vervoer, door te kiezen voor koolstofarme alternatieven: lopen, fietsen, openbaar vervoer en het delen van de auto. Geen rocket science, wel effectief. In dit hoofdstuk duikt Boussemaere dieper in op elektrische auto’s.


7 Beperk vliegreizen en compenseer

De kloof tussen wat we weten en wat we doen is op het gebied van vliegen het grootst. Thuis houden we rekening met het klimaat en toch vliegen we de wereld over. Vaak zijn klimaatbewuste mensen juist erg actieve vliegers. Dus kijk kritisch naar je bestemming, of het vliegen echt nodig is. En als je vliegt, compenseer dan de uitstoot.

8 Isoleer, isoleer, isoleer in Tien Klimaatacties die werken

De achtste klimaatactie is de ingang tot energiezuinig wonen. Het gaat dan om daken, muren, ramen en vloeren: dubbelglas, tochtstrips enz.

9 Kies de juiste verwarmingsbron

De aftocht van het gas en naar verwarming door aansluiting op een warmtenet of met een warmtepomp. En ook gewoon de thermostaat (automatisch) lager zetten helpt.

10 Vermijd rund- en lamsvlees

De productie van vlees is erg energie-intensief. De materialen die nodig zijn om het te verwerken, het verzuren van de bodem, transport enz.

Eindconclusie Tien klimaatacties die werken

In deze blog heb ik de tien klimaatacties maar kort aangestipt, in het boek ‘Tien Klimaatacties die werken’ kun je nog veel meer tips en achtergronden lezen, met wetenschappelijke onderbouwing. Dat laatste vind ik erg belangrijk: er wordt zoveel geschreven en gezegd, maar wat is nu bewezen/waar? Boussemaere vat de onderzoeken samen en legt het begrijpelijk uit, waardoor je inderdaad (zoals hij in het begin van het boek) sneller in actie komt. Een aanrader, waarmee je op basis van deze klimaatacties verschil kan maken in je eigen klimaatafdruk.

Specificaties Tien Klimaatacties die werken

Auteur: Pieter Boussemaere | Uitgever: Davidfonds | Augustus 2018 | 9789059089266 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Tien klimaatacties die werken
Footer5




Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.