Toegepaste statistiek, een duidelijke uitleg

Wetenschappelijk onderzoek kan niet zonder statistiek. In de meeste wetenschappelijke artikelen en rapporten worden dan ook statistische methoden en technieken gebruikt. Studenten, onderzoekers en professionals uit verschillende disciplines hebben er dus alle belang bij statistiek te kunnen toepassen. Toegepaste statistiek vertelt je er gelukkig meer over.

Mijn kennis opfrissen

Zelf ben ik op dit moment bezig met een onderzoeksstage in de praktijk van een ggz-instelling voor mijn master psychologie. Mijn theoretische vakken van de master heb ik een aantal maanden terug gedaan. Na mijn stage (kwalitatief onderzoek middels interviews) moet ik nog mijn scriptie schrijven. Omdat ik mijn bachelor al in 2014 heb behaald is het goed om mijn kennis van statistiek op te frissen. Ik heb statistiek overigens nooit een vervelend vak gevonden, in tegenstelling tot veel andere studenten die kozen voor de sociale wetenschappen. Velen hadden een afkeer van statistiek of hadden er angst voor. Toegepaste statistiek is geschreven door Wim Hardyns en Koen Ponnet. Zij zagen die angst ook in de praktijk en wilden daar iets aan doen.

In dit boek focussen we vooral op de toepassing van statistische kennis en leren we je hoe je in een beperkt aantal acties toch de meest voorkomende statistische analyses kunt uitvoeren via het gebruik van het softwarepakket the IBM Statistical Package for the Social Sciences of kortweg SPSS.

De auteurs van Toegepaste statistiek

Wim Hardyns is professor in de criminologische wetenschappen aan de Universiteit Gent en gastdocent in de veiligheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceert verschillende methodologische vakken en staat bekend als een gerenommeerd statisticus in het bijzonder op het vlak van vragenlijstconstructie, big data en multi-level technieken.

Koen Ponnet is professor in de sociale wetenschappen aan de Universiteit Gent en gastdocent in de gezinswetenschappen aan de Hogeschool Odisee. Hij doceert verschillende methodologische vakken en is internationaal gerenommeerd voor zijn expertise in de ontwikkeling van vragenlijsten, dataverzamelingstechnieken en structurele vergelijkingsmodellen.

Toegepaste statistiek is geschreven met medewerking van Thijs Hauspie. Hij is een onderzoeker in de criminologische wetenschappen aan de Universiteit Gent en heeft een passie om kwantitatieve technieken op een duidelijke manier uit te leggen.

Indeling Toegepaste statistiek

  • INLEIDING TOT DE STATISTIEK
    • Een traject van zero naar statistical hero
    • Het ABC van de statistiek
  • INLEIDING TOT SPSS
    • Introductie tot SPSS
    • Databeheer
    • Variabelen bewerken
  • UNIVARIATE STATISTIEK
    • Numerieke maten van data
    • Grafische voorstellingen
  • MULTIVARIATE STATISTIEK
    • Inferentiële statistiek in zes stappen
    • Kruistabellen
    • Twee gemiddelden vergelijken
    • Twee of meer gemiddelden vergelijken
    • Correlatie
    • Lineaire regressieanalyse

Helder over theorie en toepassing

Elk hoofdstuk in Toegepaste statistiek start met een onderzoeksvraag uit de praktijk. Daarna leer je welke toets je moet doen om die vraag te beantwoorden. Op die manier start je logisch vanuit de praktijk en dat maakt de toets beter begrijpbaar. Want een formule oplossen an sich is immers niet het doel. De flowchart of het stroomdiagram aan het begin geeft overzicht over alle mogelijke toetsen. Het is daarmee een handig hulpmiddel om snel tot de juiste toets te komen. Het visualiseert bovendien de stappen die je moet zetten zodat je stap voor stap te werk kan gaan. Dit geeft houvast. Per hoofdstuk zijn er een aantal oefeningen. Via een QR-code kom je bij de antwoorden. Dit handboek is niet droog of saai, zowel qua inhoud als opmaak niet. Het is goed leesbaar en er staan weetjes en cartoons in voor de afwisseling.

Toegepaste statistiek

Paar minpuntjes Toegepaste statistiek

De alinea’s hadden van mij wel korter gemogen en ik had graag nog meer afbeeldingen gezien. Bijvoorbeeld bij elk voorbeeld de verdeling erbij met specifieke cijfers erbij zoals de Z-score, of bij de uitleg van een betrouwbaarheidsinterval. De afbeeldingen bij de stappenplannen voor SPSS hadden bovendien iets groter gemogen. En ik mis achterin het boek een begrippenlijst en lijst met alle formules. Dat zijn allemaal puntjes die het boek nog beter hadden kunnen maken, maar over het algemeen is het boek een fijne handleiding. Statistiek blijft wel een mentale uitdaging. Maar met veel inzet, goede uitleg en veel oefenen is het goed te doen. Ik houd er wel van om mijn brein af en toe goed te laten kraken.

Statistiek zonder oefeningen is als een café zonder bier.

Voor wie

Als je al een theoretisch en inleidend vak statistiek hebt gehad is dat waardevol, maar het handboek is zo geschreven dat voorkennis in principe niet vereist is. Maar je hebt wel software zoals SPSS nodig (deze software kun je in Nederland als student goedkoop aanschaffen via Surfspot). Toegepaste statistiek biedt studenten, onderzoekers en professionals een toegankelijk overzicht van de beschrijvende en inferentiële statistiek. Je leert de geschikte analysetechniek selecteren en gebruiken omwille van interessante onderzoeksvragen. De niet-mathematische en toegepaste insteek van dit handboek maakt het tot een bruikbare handleiding voor de student die onderzoek doet. Ik ben in ieder geval weer enthousiast geworden over statistiek na een lange tijd hier niet mee bezig te zijn geweest.

SPSS

Specificaties Toegepaste statistiek

Auteurs: Wim Hardyns en Koen Ponnet | Uitgeverij Pelckmans | 9789464016970 | september 2022 | 568 blz | ga voor meer informatie naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Toegepaste statistiek
footer 5
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.