Toermalijn, een prachtig verrassend sprookje van Davide Cali

Davide Cali, met deze naam heb ik een warme band. Zijn boek ‘De kusttram‘, was namelijk mijn eerste boek wat ik voor review ontving. En wat een prachtig en warm boek was dat! Vrijwel direct wakkerde het vuur van de boekennerd in mij weer aan. En nu, 10 maanden later, een boekenkast rijker en deze toffe website, heb ik Toermalijn in mijn handen. Ridders, prinsessen, edelstenen en Davide Cali. Het verhaal en de voorkant nodigen al goed uit. Teamlid Kelly had dezelfde aantrekking tot dit boek, en ook vanuit haar kan je hier een review lezen!

toermalijn

Toermalijn

Er was eens een prachtige prinses. Zo een mooie prinses zag je van je leven nog niet. En eigenlijk hád ook niemand haar ooit van zijn leven al gezien. Haar naam was Toermalijn. Haar ogen hadden drie verschillende kleuren, net zoals de bijzondere steen met die naam. Ze zat gevangen in een toren en alleen de allerdapperste ridder kon haar bevrijden. Haar zoenen zouden zacht aanvoelen en ze moest prachtig zijn. Vanuit alle landen van de wereld gingen de moedigste ridders op weg.

Prachtige prinses

Met een naam als Toermalijn, moeten haar ogen wel betoverend zijn. En dan gaat ook het verhaal rond dat haar zoenen heel zacht zijn. Als ik een ridder was dan had ik haar ook wel willen redden. Zo begint dit prachtige boek. Dromerige illustraties en een duidelijk verhaal met een mooie prinses en een reddingsmissie. Mijn dochter zit op het puntje van haar stoel.

Ridder Robijn blijkt toch niet de dapperste ridder te zijn. Op de robijnrode pagina’s zie je dat zijn paard hem eraf gooit. Ridder Kornalijn heeft ook niet zoveel succes. En dan zien we ridder Goud, die is de weg kwijt in het korenveld. Ook ridder Smaragd raakt verstrikt in zijn problemen. Ridder na ridder blaast hoog van de toren, alleen niet van Toermalijn haar toren. Totdat daar ridder Onyx is.. Gaat het deze dappere ridder wel lukken?

Een aangename twist

Het verhaal is vrij direct en wat het is. Een leuke missie met ridders. Allemaal met prachtige namen verwijzend naar edelstenen en mineralen. Fantasievol, hoogmoedig, grappig en spannend. De illustraties zijn geweldig, kleurrijk en toch mysterieus. En dan komt het einde, geweldig! Ik ga niks verklappen maar dit maakt het boek af voor mij. Heerlijk als een cliché op een leuke manier aangepakt wordt. En als er gespeeld wordt met verwachtingen. Tegelijkertijd zou dit eigenlijk geen twist moeten zijn, maar we werken naar een wereld toe waar dit steeds meer geaccepteerd gaat zijn. En Toermalijn is een prachtig onderdeel in de weg naar zo’n wereld.

Toermalijn is een prachtig boek en een echt boekenkastpareltje. Voor je eigen boekenkast, als cadeau of in je klas/opvang. Het boek is bekroond met een zilveren medaille op de JIA Illustration Awards 2020. “Klassieke cultuur wat is uitgewerkt tot een moderne compositie met dromerige illustraties”. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Kelly: Toermalijn – een modern sprookje

Ik ben gek op sprookjes, dus toen ik zag dat ‘Toermalijn’ werd uitgebracht, was ik daar enorm nieuwsgierig naar! En ik was blijkbaar niet de enige, want ook Selena uit ons blogteam had dit boek op haar wensenlijstje staan. En we hadden het geluk allebei dit mooie boek te mogen reviewen. Daarom dus niet alleen haar mening, maar ook mijn ervaringen met dit boek.  

Sprookjes zijn van alle tijden

Sprookjes zijn natuurlijk al honderden jaren oud. En het gegeven van een sprookje is dat het altijd begint met ‘Er was eens…’ Dat is bij ‘Toermalijn’ ook het geval. Het sprookje is alleen geen klassiek sprookje, maar juist een sprookje met een moderne twist. Het verhaal is wel klassiek qua opbouw, maar het maakt heel nieuwsgierig hoe het verder zal gaan (hier wil ik niet al te veel over vertellen, want dan is het verrassingseffect weg).
Ik vind die moderne twist in ‘Toermalijn’ echt een meerwaarde. Als kleuterjuf lees ik veel voor in de klas, en lezen we ook regelmatig sprookjes. Omdat dit verhaal zo anders is, ga ik dit boek in de klas zeker ook gebruiken! 

Prachtige dromerige illustraties

Op de achterzijde van het boek is te lezen dat de illustraties van dit boek een prijs hebben gewonnen. En dat begrijp ik! De illustraties brengen het verhaal tot leven en zorgen voor een dromerige, sprookjesachtige sfeer. Leuk detail is dat elke ridder een naam van een edelsteen, mineraal of edelmetaal heeft. En die kleur komt als hoofdkleur of accentkleur op de pagina’s terug. Zo dwaalt Ridder Goud door een gouden graanveld, strijdt Ridder Amethist zijn strijd tegen een paars wezen en zien we Ridder Lazuur verdwijnen in een prachtig blauwe zee.
Het zet je aan het denken: welke ridder zou ik willen zijn als ik een eigen kleur of edelsteen mocht kiezen? 

toermalijn

Specificaties Toermalijn

Auteur: Davide Cali | Illustraties: Fatinha Ramos | Uitgever: De Eenhoorn | Vertaald door Siska Goeminne | 9789462915244 | Aangeraden vanaf 5 jaar | Juli 2020 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

footer4
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.