Toosje Tollebrok en het grootste plan, een bijzondere familie

Welkom in de wereld van Toosje Tollebrok. Een meisje van acht met een bijzondere familie en bijzondere bijnamen voor haar gezinsleden. Ik bedoel…als ik vroeger mijn broertje steevast Rotkop had genoemd had ik zelf op mijn kop gekregen, dat weet ik wel zeker. Na een vervelend voorval met haar oom Echtbert, die eigenlijk een hond is, besluit Toos dat er iets moet gebeuren. Lukt het haar om haar familie te laten zien wie oom Echtbert écht is?

voorkant Toosje Tollebrok met SLV kader

Toosje Tollebrok

Toosje Tollebrok is acht en op weg naar negen. Ze heeft de beste zus, een uitdagende broer en een babybroer. Ze heeft een moeder, een vader, een oma, geen opa. Toos heeft ook een oom. Honkel Echtbert. Enne… Echtbert is een hond.

Hij loopt op zijn achterpoten, zoeft rond op zijn skateboard en draagt kleren. Die oma hem aandoet. Dat Echtbert soms aan zijn eigen kont snuffelt, lijken de grote mensen niet te zien.

Toos weet niet of de grote mensen in haar familie écht een blind zijn en doof. Of dat ze gewoon erg goed zijn in doen alsof. Ooit bezorgde honkel Echtbert Toos hartzeer. Wanneer dat nog een keer dreigt te gebeuren, is het welletjes voor haar. Het wordt tijd dat iedereen ziet wat zij ziet. Dapper smeedt Toos een knettergek onthullingsplan. Maakt ze het waar?

“Omdat alles is wat het lijkt, als je met open ogen kijkt.”

Honkel Echtbert

Toosje Tollebrok is een meisje van acht jaar. Ze stelt haar hele familie voor die bestaat uit haar vader en moeder. Haar zus Sien (Si), haar oudere broer Ruben (Rotkop) en haar kleinste broertje Victor (De baby). Larrie Moe de kat en Hugo de hamster van Ruben. Dan is er nog oma met Toosje’s oom; honkel Echtbert. En dat is meteen de meest bijzondere van deze familie. Want Echtbert is een hond… Toen Toosje Tollebrok drie was gebeurde het. Haar eerste beste vriend, knuffelleeuw Nelly, had zij gekregen bij haar geboorte. Nelly hielp haar als het spannend was, troostte haar bij verdriet. Nelly ging overal mee naar toe. Tot die middag. Toosje en Sien gingen knutselen op hun kamer. Honkel Echtbert was moe en ging op hun bed liggen. Nelly keek vanaf het bed toe naar de knutselende zusjes.

Alles ging gezellig totdat Ruben met zijn vriend de kamer binnen kwam stormen. Als twee boeven met pantykousen over hun hoofd kwamen ze met luid geschreeuw de kamer binnen. Ze doken op de rol plakband maar inmiddels was niet alleen Sien boos geworden. Ook honkel Echtbert stond op bed te springen. Toen Toosje dacht dat honkel Echtbert gekalmeerd was en Sien achter de jongens aan was gegaan, legde Toosje Nelly op bed bij honkel Echtbert. Maar toen Toosje Tollebrok toch echt heel nodig moest plassen en Nelly mee wilde nemen gebeurde het. Honkel Echtbert liet Nelly niet gaan. Toen hij begon te grommen durfde Toosje Nelly niet meer te pakken en toen gebeurde het. Hij greep Nelly vast met zijn tanden, een stekende pijn ging door Toosje’s buik. En dit…dit was de reden voor het grootste knettergekke onthullingsplan enkele jaren later.

illustratie van hond onkel Echtbert

Het grootste plan

Na het voorval, toen Toosje drie jaar was, vindt ze het niet leuk als honkel Echtbert langs komt met oma. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een plan om de grote mensen te laten zien dat honkel Echtbert een hond is. Want op de een of andere manier lijken de grote mensen dit te zijn vergeten. Oma kan honkel Echtbert dan wel kleren aantrekken. En hij kan wel op zijn achterpoten lopen en doen of hij een mens is. Toosje Tollebrok weet echter wel beter. En ze is van plan om iedereen de echte Echtbert te laten zien.

bladspiegel 2/3 pagina 25 doosje bij de wasmachine met knuffel Nellie

Mijn Leeservaring

Met het verhaal van Toosje Tollebrok had ik wat moeite. Het verhaal is in mijn ogen best vlaams geschreven. Nu woon ik niet heel ver van de grens met België dus begrijpen deed ik alles wel. Ik denk alleen niet dat het boek onze schoolbibliotheek zal halen. Anderzijds is het verhaal wel echt geschreven voor de doelgroep vanaf 7 á 8 jaar (voorlezen vanaf 7 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar). Helemaal in de denkwereld van deze leeftijd beleef je het verhaal van Toosje mee. Een verhaal over opkomen voor jezelf na een serieus trauma met je knuffel. Tess vindt de balans tussen humor, verdriet, avontuur en spiegelen. Daarom kan ik me goed voorstellen dat dit boek een hit is of wordt in Vlaanderen!

De illustraties van Emma Thyssen (de nicht van Tess Thyssen) zijn herkenbaar. Ze illustreert Toosje Tollebrok ook weer met een voor haar herkenbare expressieve stijl. De illustraties geven beeld aan de tekst van Tess Thyssen die al heel beeldend schrijft. Het maakt dat het boek, zeker voor jonge lezers, nog meer gaat leven. Kijk zelf maar eens naar het schutblad hieronder. Een voorproefje voor de rest van het boek.

Schutblad Toosje Tollebrok met allerlei illustraties met betrekking tot het boek

Specificatie ‘Toosje Tollebrok’

Auteur: Tess Thyssen | Illustraties: Emma Thyssen | Uitgeverij: Pelckmans | 9789463373616 | juni 2023 | 197 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

2 reacties

  1. Dag Natasja,

    Fijn dat je Toosje Tollebrok een kans gaf. Nog fijner dat je helemaal mee in haar denkwereld bent beland en dat je gelooft in het ‘hitpotentieel’ van mijn debuutroman.

    Graag neem ik even de tijd om te reageren op het stukje in jouw leeservaring waarin je schrijft over het taalgebruik.
    Samen met de Nederlandse eindredacteur heb ik lang en intens geploeterd om de woordenschat in het verhaal voor zowel Vlaamse als Nederlandse lezers zo toegankelijk mogelijk te maken. Dat resulteerde meer dan eens in een uitdagende koorddansoefening, die ik steevast volhield tot er een evenwicht bereikt werd. Gezien het tempo van het verhaal en met het jonge leespubliek voor ogen, was het voor mij van groot belang dat de lezer niet uit het verhaal zou moeten stappen om een woordverklaring te zoeken of te vragen. En dit aan beide kanten van de landsgrens die ons scheidt.
    De Vlaamse overblijfselen (zoals ‘nonkel’ en de symbolische ‘bouletten’) – die niet konden geschrapt worden zonder het karakter of de leefwereld van de familie Tollebrok ten gronde veranderen – worden zorgvuldig beschreven of verklaard (in taal of tekening).
    Voor de Vlaamse lezertjes staan er regelmatig woorden in die ze wel kennen maar niet dagelijks gebruiken, om de Nederlandse lezertjes tegemoet te komen. En vice versa.
    Geen eenvoudige oefening voor de schrijver :), maar uiteindelijk heeft het de taalschat die in het boek meegegeven wordt nog verrijkt. Mijn Nederlandse testlezers waren alvast dolenthousiast.

    En zo zie je maar weer dat wat je neerpent door elke lezer anders gelezen wordt.

    Warme groet!

  2. Hoi Tess,
    wat een uitgebreid onderzoek is er aan te pas gekomen om een balans te vinden tussen het Nederlands en Vlaams. Dat soort ‘bloed, zweet en tranen’ van een auteur is mooie achtergrondinformatie. Als lezer sta je daar vaak niet bij stil.

    Als ik met de ogen van de Taalcoördinator van school kijk zal het boek niet in de schoolbibliotheek worden opgenomen. Hiermee zeg ik niet dat het geen goed boek is! In tegendeel, ik begrijp de tekst verder prima. En het is zeker een mooi boek geworden met fijne thema’s zoals ik al aangaf.

    Fijn dat je deze achtergrondinformatie met ons en onze lezers wilde delen. Dank je wel daarvoor.

    Lieve groet, Natasja

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.