Van God los, een indringende jeugdroman over geloof en vriendschap

Van God los is een jeugdroman met een aantal interessante onderwerpen. In eerste instantie was dit niet een boek wat direct tot mij wist te spreken. Maar dankzij een tip op social media raakte ik geboeid door dit verhaal. Want zomaar een religie beginnen met een plaatselijke watertoren als god? Hoe zou dat verlopen? Met mijn vergiet op mijn hoofd is de pastafari in mij benieuwd hoe de religie uit dit boek zal uitpakken.

Van God los pete hautman jeugdroman boek voorkant cover omslag

Van God los samenvatting

Jason heeft het helemaal gehad met zijn katholieke opvoeding. In een opstandige bui besluit hij zijn eigen religie te beginnen, met de plaatselijke watertoren als god. Maar wat begon als een grap, wordt steeds serieuzer als Jasons beste vriend een bijbel voor de nieuwe religie begint te schrijven. Ook schoolgenoten sluiten zich erbij aan. Jason verliest al snel de controle over de beweging die hij begonnen is, wat leidt tot een levensgevaarlijke nachtelijke ‘mis’ in de watertoren…

Pete Hautman laat met dit verhaal van Van God los zien hoe verhoudingen binnen een groep op scherp kunnen komen te staan, en hoe iets onschuldigs totaal uit de hand kan lopen. Een geniaal boek over vriendschap, macht en je eigen weg volgen.

Van God los is in de VS een meermalen bekroond boek.

Fascinerende YA over identiteit, vriendschap en de grote vragen van het leven.

Jeugdroman over geloof

Allereerst is het denk ik goed om te vermelden dat Van God los niet vanuit religieus oogpunt geschreven is. De auteur wil niet prediken, maar tegelijk is hij ook niet een uitgesproken tegenstander. Wat hij wel heeft weten neer te zetten is de menselijkheid en de drang naar geloof. En dan worden geloof en religie ook nog eens losgetrokken. Want die twee zaken worden vaak in 1 adem genoemd. Maar staan in principe los van elkaar. Zonder geloof kan er namelijk ook een religie zijn. En met geloof hoeft er geen religie te zijn. Geloof spreekt voor zich, dat is met volle overtuiging ergens in geloven, in een grotere macht die al het leven en de gebeurtenissen in handen heeft. Een religie is alles wat mensen doen qua regels en leefwijze wat het geloof ondersteunt. Het is een uiting van een geloof.

Religie wordt vaak vanuit een soort van gemak, gewoonte en automatisme doorgeven. Van generatie op generatie. Kinderen van gelovige ouders en verzorgers nemen die regels uit een religie vaak over. Of beter gezegd moeten dit doen. Maar zoals bij elke jongere generatie ontstaan er dan vraagtekens. Want waarom moet je bijvoorbeeld elke zondag naar de kerk? Waarom zijn bepaalde bevolkingsgroepen uitgesloten bij sommige geloven? Dat gegeven heeft Pete Hautman echt grandioos weten te vangen in zijn jeugdroman Van God los. We reizen af naar de kleine gemeenschap in een dorp in Amerika waar jongeren opgroeien met de vraagtekens des levens.

Een jeugdroman over geloof gaat verder dan alleen religie. Het gaat ook over geloof naar je ouders, vrienden, de samenleving en de overheid. En geloven in jezelf.

Van god los scholieren

Van god los zou eigenlijk op elke leeslijst moeten staan. Boven alles omdat het gewoon heel toegankelijk geschreven is, het is niet per se een zwaar verhaal gezien de onderwerpen. Toch zal dit boek zeker wel tot denken aanzetten. En voor elke lezer zal het weer anders zijn. Zo ben ik heel erg aan het malen over verantwoordelijkheid. Want wanneer is wie verantwoordelijk. Jason start bijvoorbeeld een religie uit verveling, plezier en opstandigheid naar zijn ouders en omgeving. Maar zijn beste vriend Shin is een kwetsbaar persoon, hij heeft geen stempel van autisme maar hij heeft bepaalde kenmerken waardoor hij wel anders denkt en is.

Shin raakt helemaal in de ban van hun nieuwe religie en zijn hyperfocus gaat van zijn eerst geliefde slakken en geleedpotigen helemaal naar de nieuwe religie. Wie is dan verantwoordelijk in zo’n geval? Jason krijgt van de omgeving de schuld, hij zou beter moeten weten. Mensen luisteren naar hem. Ook andere jongeren uit het dorp. Maar toch vind ik dat niet helemaal eerlijk, want het is ook een keuze om naar iemand te luisteren. Jason dwingt niemand. Hij is alleen heel passievol en energiek en laat dingen gebeuren. Een oprecht boeiend vraagstuk wat in het echte leven ook helemaal van toepassing is.

Mag jij dit boek bespreken voor school? Lees het vooral en hieronder deel ik wat tips waar jij je in zou kunnen verdiepen.

Tips boekbespreking

  • Geloof en religie: uiteraard! Wat betekenen die twee begrippen los van elkaar, en hoe gaan ze samen? En hoe ontwikkelt geloof zich naar nieuwe generaties? Moet je ouderen altijd respecteren in hun geloof of is het goed om als jongeren zelf na te denken en vragen te stellen?
  • Jouw eigen religie: dit bedoel ik wat speelser, maar het is wel interessant om zelf eens na te denken over een eigen religie en geloof. Wat zou voor jou belangrijk zijn? En welke 10 geboden zou jij uitkiezen?
  • Vriendschap: ook een heel belangrijk gegeven in Van God los. Wanneer ben je verantwoordelijk voor de keuzes van een vriend?

Van God los heeft vele mooie onderwerpen. Het gaat over een groep jongeren die opgroeit. Daarbij komen de bekende vraagtekens des leven. Het gaat over geloof en religie maar ook over vriendschap, ouders, liefde, de maatschappij en keuzes maken.

boek hoofdstuk pete hautman

Boekentip leeslijst

Van God los is echt prachtig geschreven door Pete Hautman. Deze Amerikaanse schrijver schreef eerst voornamelijk voor volwassenen maar inmiddels ook voor YA en jeugd. Hij kan soms jaren doen over een verhaal. Pete Hautman woont samen met auteur Mary Logue in een piepklein dorp Stockholm in Wisconsin. Hij heeft meerdere awards gewonnen.

Van God los is een verhaal uit 2004 en nu pas vertaald in het Nederlands. En gelukkig maar, want het is echt een mooi verhaal. Zoals gezegd vind ik het toegankelijk lezen. Het is spannend over hoe het gaat ontwikkelen. Het is boeiend door de diversiteit van gelaagde karakters. En het is gewoon heel goed in beeld gebracht hoe mensen zijn, hoe onze maatschappij draait. Nergens legt de auteur overigens een oordeel klaar voor de lezers. Hij vertelt gewoon een verhaal en het is aan de lezer om zijn, haar of hen boodschap eruit te halen. De taal is rijk, ook tussen de regels door. Dit verhaal zet aan tot denken en om die reden zou het eigenlijk op elke leeslijst wel mogen staan.

Ik heb geen geloof of religie, ook niet die van het Vliegende Spaghettimonster. Maar als ik zou moeten kiezen dan vind ik die waarschijnlijk de beste keuze. Voor wie nu echt denkt, waar heb je het over? Google maar eens. Het bestaat echt en ik moest er regelmatig aan denken bij Jason zijn religie.

Pete Hautman is een auteur die indruk op me heeft gemaakt en ik wil zeker ander werk van hem ook lezen. De Nederlandse vormgeving van de cover als ook de vertaling vind ik heel goed passen bij zowel het verhaal als voor de Nederlandse doelgroep.

Specificaties Van God los

Auteur: Pete Hautman | Uitgever: Ploegsma | Vertaald door Floortje Zwigtman | Originele Engelse titel: Godless | 9789021685366 | Mei 2024 | 192 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Ploegsma of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.