Victor Horta, een architect van de art nouveau
Ik hou erg van architectuur. Dit is van huis uit meegegeven, maar ik vind het zelf ook heerlijk om de gebouwen in diverse stijlen te aanschouwen. Wij kunnen zoveel moois creëren als mens zijnde, of niet. Over smaak valt natuurlijk te twisten. Alhoewel ik daar toch even een voorzichtige stap wil zetten naar art nouveau. Ik kan me bijna niet voorstellen dat deze kunstige, organische en bijzondere stroming in de architectuur op iets anders dan bewondering kan rekenen. Ben je nog niet overtuigd of nieuw, lees dan vooral verder over Victor Horta, een architect van de art nouveau.
Victor Horta
Victor Horta (1861-1947) is bekend als grondlegger van art-nouveau-architectuur. Na zijn ontwerp voor Hôtel Tassel in Brussel in 1893 creëerde hij in het daaropvolgende decennium meer dan 40 gebouwen. Dit boek bespreekt zijn inspiratiebronnen en zijn erfenis. Gedetailleerde beschrijvingen van 19 projecten, waaronder Édicule Lambeaux, Hôtel Autrique, Hôtel Max Hallet en het Brugmannziekenhuis. Die zijn geïllustreerd met Horta’s originele tekeningen en speciaal vervaardigde foto’s van de bekroonde architectuurfotograaf Alastair Carew-Cox. In dit boek is een uitgebreide reeks foto’s opgenomen van Hôtel Solvay, een van Horta’s belangrijkste werken. Jarenlang werd fotografen de toegang tot dit pand geweigerd, maar in 2016 kregen David Dernie en Alastair Carew-Cox toestemming het pand te betreden en te fotograferen vanwege hun belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar Horta.
Art nouveau of jugendstil
Art nouveau of jugendstil is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Dit was voornamelijk als een reactie op het vormvervagende impressionisme. De jugendstil of art nouveau uitte zich vooral in gebruiksvoorwerpen zoals glaskunst, boeken, sieraden, meubels etc. Maar dus ook in architectuur waarvan Victor Horta grondlegger is in Brussel. En uiteraard in de schilderkunst. De stroming kende een korte maar hevige bloeitijd, die zich voornamelijk uitbreidde tijdens de belle époque: de gouden periode voor de Eerste Wereldoorlog.
Wat is het verschil tussen jugendstil en art nouveau? De aanduiding ‘jugendstil’ gaat terug naar de naam van het weekblad Die Jugend dat vanaf januari 1896 in München verscheen. Art nouveau is gangbaar in België, Frankrijk en de Angelsaksische wereld. En jugendstil wordt gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland. In het Nederlands zijn beide aanduidingen in gebruik, waarbij de Franse aanduiding art nouveau ook in de vertaling nieuwe kunst wordt gebruikt voor de uitingsvormen van de stijl in Nederland zelf. Ondanks de opvallende regionale verschillen zijn er enkele overeenkomstige kenmerken van deze stromingen. Namelijk dat van een optimistisch wereldbeeld en geloof in de toekomst. Van een voorliefde voor het gebruik van nieuwe, moderne technieken (in de architectuur bijvoorbeeld grote glasoppervlakken). Ook de afkeer van symmetrie en een voorkeur voor ornamentiek, waarbij bloem- en vogelmotieven domineren zijn overeenstemmend.
Samenwerking Horta museum
Het prachtige boek over Victor Horta is ontstaan in samenwerking met het Horta Museum in Brussel. Zo is er een goede check of de informatie accuraat en up-to-date is. Dit boek is een must voor iedereen die interesse heeft in de art nouveau. En ook voor iedereen die wil kennismaken met deze kunstige ornamentele stijl. De prachtige organische en sierlijke lijnen zijn gebaseerd op natuurlijke vormen. Er was een behoefte om een eigen rijk tijdsbeeld te scheppen, want het ging goed in die tijd. Daarbij leent deze stroming zich uitermate goed voor de architectuur. De stevigste en mooiste bouwwerken zijn er immers in de natuur te vinden. En zo ook onze gecreëerde bogen die een lust voor het oog zijn.
Het boek van Victor Horta is een mooi eerbetoon aan deze grondlegger. Het bevat maar liefst 257 illustraties die prachtig zijn. Uiteraard is het aangevuld met informatie. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik eerst op het oog door dit boek dwaal. Zodra ik dan even blijf hangen bij een beeld, dan lees ik de daarbij horende informatie. Librero is de uitgeverij bij uitstek om op die manier in hun prachtige boeken te dwalen. En ook dit boek is een pareltje. De fotografie, de vormgeving, de informatie en de diverse manieren van navigeren zijn goed in balans wat mij betreft. Achterin kan je bijvoorbeeld ook zoeken op gebouwen in Brussel, chronologie, bibliografie en met een register.
Brussel
Dit boek over Victor Horta ademt art nouveau, natuurlijk. Het geeft een prachtig kijkje in wat hij gemaakt heeft. Het is een prachtige manier om je ook door Brussel te begeven, aan de hand van zijn gebouwen. Het boek zelf toont dus ook alleen zijn architectuur. Wil je een meer algemener beeld van deze stroming, dan is dit niet jouw boek. Wil je een grondlegger in zijn volle glorie op prachtige foto’s zien? Dan is dit zeker wel jouw boek. Ik vind het prachtig en geniet erg om weer even in deze prachtige sierlijke, kunstige wereld te duiken.
Specificaties Victor Horta
Auteur: David Dernie | Fotografie: Alastair Carew-Cox | Uitgever: Librero | November 2018 | 9789463590174 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek