Vogeltrek – een informatief boek over de opmerkelijke wereldreizen van vogels
Ik heb een paar prachtige natuurboeken in mijn kast staan waarvan het hoog tijd werd om deze te gaan reviewen. Een van deze boeken is vogeltrek bomvol informatie over de opmerkelijke wereldreizen van vogels! Een prachtig informatief boek in een handzaam formaat.
Vogeltrek – Vogelmigratie
Wat ik heel mooi vind van de schrijfster is dat ze heel goed het verschil weet uit te leggen tussen migratie en trek. Migreren doe je als mens om verschillende redenen. Een nieuwe baan, religieuze vervolging vermijden of om aan politieke onrust te ontspappen bijvoorbeeld. Nieuwe culturen te ontdekken en nieuwe plaatsen.
Maar volgens hebben die redenen niet om te migreren. Vogels nemen bijvoorbeeld geen bewuste keuze om te migreren. Vogeltrek wordt ontstaan door instinct voor voedsel en voortplanting. Zoals bij veel andere dieren overigens.
Vogelmigratie allerlei soorten
In dit mooie handzame boekje vogeltrek leren we over allerlei soorten vogelmigratie. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord overigens.
- Seizoensmigratie – In de lente en herfstperiode zijn veel vogels in beweging.
- Hoogtemigratie – Vogels die veranderen van geografische hoogte. Dus van hoge bergen naar lagere hoogtes vanwege de bittere kou
- Noord-Zuidmigratie – Vogels die van noord naar zuid of van zuid naar noord vliegen op de seizoensreizen
- Oost-Westmigratie – Vogels die van oost naar west of van west naar zuid vliegen.
- Ruimigratie: Sommige vogels verliezen veel slagpennen waardoor ze niet goed kunnen vliegen, hiervoor is er een vogeltrek naar een veilig gebied om daar te wachten tot de slagpennen weer zijn aangegroeid. Zoals bij de tafeleend.
- Lusmigratie: Vogels gebruiken niet dezelfde heen en terugweg maar vliegen vaak in een lus.
“De roze kolibrie reist in het voorjaar noordwaarts langs de Pacifische kust van Noord-Amerika van Mexico naar Alaska, wanneer de bloemen langs de kust bloeien, maar keert in de late zomer terug naar het zuiden via de in het binnenland gelegen berggebieden waar dan de bergweiden in volle bloei staan.
- Haasje-overmigratie : Soms blijft een kernpopulatie in een bepaald gebied waar de andere trekvogels van hun eigen soort overheen vliegen.
- Nomadische migratie: In barre woestijnomgevingen komt deze migratie het meeste voor als er een grote regenval is geweest en er opeens veel bloemen en vruchten groeien. De zwarte zwaan is bijvoorbeeld een nomadische migrant.
- Irruptieve Migratie, Driftmigratie, dispersiemigratie en omgekeerde migratie komen ook nog voor.
Vogelsoorten
In Vogeltrek komen allerlei vogelsoorten voor waar leuke weetjes over zijn verzameld. Zo is de eerste vogel gelijk een opmerkelijke vogel. De Noordse Stern is de recordhouder langste vliegafstand. Een enkele vogel kan wel 25 tot 30 jaar oud worden, vliegt van de noordpool naar de zuidpool en ziet daarmee de meeste zonneuren van elk levend wezen! Door de lange afstanden die de vogel aflegt vliegt hij tijdens zijn leven meer dan 1 miljoen kilometer! Dat is bijna 3 keer van de aarde naar de maan. Doe dat maar eens na vader Haas!
Niet alle trekvogels gebruiken hun vleugels om vooruit te komen in de lucht.
Zo trekt de Emoe over land en de Keizerspinquin over zee naar andere gebieden.
Ook de afstanden zijn heel verschillend. De Stern doet de langste afstanden en de Grijze Notenkraker de kortste. Deze vogel trekt slechts een paar 100 meter van de berghelling aan de Rocky Mountains naar de boomgrenzen.
Hoe kunnen wij vogels helpen bij hun vogeltrek?
Als je alle informatie van de vogeltrek en de vogelsoorten hebt gelezen, alles weet over migraties, mythes groepen en zwermen is het tijd om zelf tot actie over te gaan. Wij mensen kunnen de vogels namelijk heel goed helpen!
Zorg ervoor dat ramen niet al teveel schitteren en de groene omgeving als een spiegel weergeven. Vogels die trekken zijn niet altijd gewend aan deze rariteiten.
Zorg ervoor dat afval in de prullenbak gaat en niet op straat slingert. Het ziet er leuk uit zeemeeuwen die patatjes uit je patatbakje eten, maar een vergissing is snel gemaakt. Voor je het weet stikt de vogel in het plastic vorkje wat er bij slingert.
Zorg voor vers water in de tuin waar de vogels van kunnen drinken. Badjes hoeven niet dieper te zijn dan 2,5 – 5 centimeter. Een kleine beek is perfect voor leuke waterpret voor groepen.
In de tuin zorg je voor mooie planten waar ook bessen bij zitten en noten en zaden.
Gebruik voedzaam vogelvoer , maak vogelhuizen en vogelnesthuisjes regelmatig schoon en schakel verlichting in de tuin zo veel mogelijk uit. En katten, die kun je beter binnen houden als je trekkende vogels niet wilt laten schrikken..
Kortom Vogeltrek is een superinformatief boek bomvol informatie over alles wat maar met de vogelmigratie te maken heeft en over allerlei vogelsoorten inclusief de Latijnse namen!
Specificaties Vogeltrek
Auteur: Melissa Mayntz | Vertaald door Ger Meesters | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | 9789024591640 | augustus 2020 | 144 pagina’s | meer informatie vind je hier