Voorbij duurzaamheid – Een bredere blik op een duurzame toekomst
Duurzaamheid is niet zo groen als wij misschien denken. Shivant Jhagroe legt in Voorbij Duurzaamheid heel mooi uit waarom dit zo is. Wij als burgers krijgen de kans tot een minder slechte keuze, maar eigenlijk is ook deze niet rechtvaardig. Ook de link met kolonialisme legt hij goed uit en had ik zelf niet zo duidelijk gelegd. Als iedereen de kennis zou hebben die Shivant in dit boek deelt, zou de wereld er een stuk beter uitzien. Een mooie kijk en belangrijke boodschap dus, van iemand die zelf academicus van kleur is. Voor iedereen die voelt dat duurzaam niet klopt of meer wil doen, ik raad zeker aan dit boek te lezen.
Voorbij duurzaamheid samenvatting
Hippe elektrische auto’s, windturbines, ecotoerisme en havermelkcappuccino’s. Duurzaamheid is hot. En dat is een probleem. Veel zogenaamde ‘duurzame oplossingen’ behouden de status quo en gaan bovendien gepaard met uitbuiting en uitsluiting. Ontworpen vanuit een westers kader dient ‘de duurzame transitie’ vooral kapitalisten en de koopkrachtige witte burgerij. En dat ten koste van de rest van de wereld. In Voorbij duurzaamheid stelt Shivant Jhagroe dat het denken en doen vanuit ‘duurzaamheid’ functioneert als groene fopspeen die radicale en rechtvaardige systeemverandering verhindert.
Door het sterke geloof in het duurzaamheidssprookje vergeten we hoe nauw duurzaamheid is verweven met kolonialisme, kapitalisme en sociale uitsluiting. Hij houdt daarom een vlammend pleidooi voor een andere politieke taal en verbeelding en maakt de weg vrij voor een ecorechtvaardige samenleving, waarin een liefdevolle zorgplicht voor Aarde en elkaar centraal staat.
Waarom Voorbij Duurzaamheid?
Duurzaamheid is een term die steeds meer voorkomt en mij meer dan eens verwarde (wat betekend dat nou precies?), dat ligt eraan waar we het over hebben. En is dat nou echt zo duurzaam? Ik weet dat dat niet altijd het geval is. Maar wat moet je dan eigenlijk wel doen? Dit soort onderwerpen houden mij steeds meer bezig en daarom trok Voorbij Duurzaamheid mij ook zo.
Een van de dingen die ik verwarrend dit is bijvoorbeeld de sustainable development goals, mensen zeggen dat wij het als land goed doen en binnen de afgesproken grenzen blijven. Dat lijkt mij niet, want veel van de uitstoot voor onze producten gebeurd in andere landen. Dit is gewoon één voorbeeld van iets dat ik gewoon verwarrend vind. Wat een verrijking is het dan om Shivant Jhagroe zijn woorden te lezen. Niets van deze verwarring is gek, en het meeste word haarfijn uitgelegd in dit boek. Ik kon hier veel uit leren een kan zeker aanraden het te lezen.
Niet weten wat je moet kiezen in de supermarkt of je afvragen of je wel genoeg je steentje bijdraagt zie ik steeds meer gebeuren. Dat is ook logisch, als je naar het grotere plaatje kijkt. Shivant kijkt niet alleen naar het grotere plaatje, hij linkt dingen die wij normaal gekaderd van elkaar zien. In Voorbij Duurzaamheid geeft hij een beeld dat holistisch, ecorechtvaardig en veel logischer is.
‘In dit boek betoog ik dat duurzaamheid als groene manier van denken en handelen niet leidt tot radicale en rechtvaardige verandering.’
Leeservaring en gevoel
Ondanks dat dit een zwaar onderwerp is, vond ik het boek prettig om te lezen. Het geeft mij een goed gevoel om te lezen hoe veel mensen hier al mee bezig zijn en om er meer over te leren. Er is dan wel geen gemakkelijke oplossing, maar er zijn wel oplossingen. Shivant Jhagroe laat middels Voorbij Duurzaamheid weten wat onze blinde vlekken zijn. Maar ook hoe we hier vanaf komen. Hoe het in de toekomst ook anders zou kunnen. Shivant, de ecorechtvaardige wereld die jij schetst lijkt mij geweldig, veel logischer en ik zal mijn best doen om mijn steentje hieraan bij te dragen. Ik kan niet inschatten hoeveel tijd er nodig is om die transitie te maken maar ik hoop dat hij er komt, en ik wens dat wij hem mee mogen maken.
Zeker het eerste deel van Voorbij Duurzaamheid, over het verleden is pittig om te lezen. Shivant legt uit waarom milieuproblemen niet van de laatste tientallen jaren zijn, maar dat het probleem al in de 15e eeuw begon. Eerst begreep ik deze link niet helemaal (absoluut wel het probleem maar niet in relatie tot onze huidige milieuproblemen), mede daarom ben ik zo blij met dit boek. Hopelijk kan het nog voor veel mensen de ogen openen.
Het boek is direct, soms heftig en hard, maar ook mooi als je er verder doorheen bent. En bovenal, erg belangrijk. Onderstaande quote is een van vele die ik noteerde uit dit boek. Dat is een bizar gegeven waar ik helemaal geen weet van had voor ik ging lezen. Jij ook niet? Misschien is Voorbij duurzaamheid een goede leestip.
‘Volgens de organisatie Survival International zijn inmiddels 14 miljoen mensen hun land kwijtgeraakt door natuurbescherming.’
Interessante notities
Wil je echt alle tips en informatie, dan zou ik gewoon zeker het boek gaan lezen! Toch wilde ik een paar leuke woorden even delen. Shivant Jhagroe geeft aan dat voor de verandering die nodig is, soms ook andere woorden nodig zijn en deze gebruikt hij door het boek heen. Achterin staat ook een verklarende woordenlijst. Ook een best lange lijst aan noten trouwens. Super leuk dat er veel verwezen word naar ander werk, mensen die hier ook me bezig zijn of waren en organisaties die goed bezig zijn. Sommigen hiervan zocht ik op en dit was een prettige verrijking. Ik ga natuurlijk niet alles verklappen, maar hier zijn enkele woorden en termen die ik mooi of belangrijk vond en gewoon even moet delen;
- Depolitisering – Het proces waarbij politieke machtskwesties en democratische strijd worden gereduceerd tot praktische managementproblemen. Depolitisering voorkomt de articulatie van conflicterende en alternatieve toekomsten
- Klimaatnationalisme – De klimaatcrisis aandacht geven en willen aanpakken, maar met specifieke aandacht voor nationale belangen en rechtvaardigheid tot de landsgrens. Doorgaans worden meer internationale aanpalende kwesties rond ecologische destructie en mensenrechtenschending in ‘het buitenland’ als irrelevant beschouwd.
- Klimaatonrecht – Niet in de verklarende woordenlijst en niet persé een nieuw woord maar wel aan elkaar geplakt. Spreekt voor zich.
- Natuurbeschermingsvluchtelingen – Zelfde als hierboven
Enkele verwijzingen
Ook word in het boek verwezen naar het nummer Science van System of a down omdat het een mooie verwoording heeft voor waar een deel van het boek over gaat. Er word vaker naar interessante muziek, boeken en meer verwezen.
Wil je meer lezen over dit onderwerp, misschien vind je deze recensie ook interessant: Systeembreuk. Systeembreuk is een radicale oproep tot degrowth. In Voorbij Duurzaamheid legt Shivant Jhagroe de belangrijke link naar ons koloniale verleden en slavernij. Hier bewust naar kijken is een belangrijke stap richting het afleren van grensdenken en heling. Wil je hier met jou kind over praten dan hebben wij allerlei leestips in deze blog: Kinderboeken thema slavernij.
Specificaties Voorbij Duurzaamheid
Auteur: Shivant Jhagroe | Uitgever: Mazirel pers | 2024 | 248 Pagina’s | 9789464564259 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Mazirel pers, klik hier voor Bol of kijk bij Bruna.nl
Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij -, klik hier voor Bol of kijk bij Bruna.nl
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!