Waar gaan we eigenlijk heen – een echte Toon Tellegen

Ik heb hier een pareltje in handen, wat een aanwinst voor mijn boekenkast is Waar gaan we eigenlijk heen. Een unieke samenwerking tussen Toon Tellegen en Thé Tjong-Khing heeft namelijk geleid tot dit boek vol filosofische dierenverhalen met prachtige illustraties. Ik vertel je graag meer over het mooie taalgebruik en de bruikbaarheid van de verhalen in verschillende contexten. En natuurlijk vooral ook over wat het mij met mij heeft gedaan, het lezen van deze kleine kunstwerkjes.

Waar gaan we eigenlijk heen

Waar gaan we eigenlijk heen samenvatting

Lopend naar de verte stuiten de eekhoorn en de mier op een muur, waarachter niets blijkt te zijn. Niets? Dat kan niet, er moet toch iets zijn. Voor ze het weten raken ze verstrikt in een gesprek over iets en niets, over oneindigheid en over dat je alles kunt denken wat je maar denken wilt. ‘Alleen elkaar wegdenken kunnen we niet. Alles kan, maar dat niet.’

Toon Tellegen vult in Waar gaan we eigenlijk heen zijn dierenverhalen over filosofische onderwerpen aan met verhalen die ons ontroeren, aan het denken zetten en laten lachen. Thé Tjong-Khing maakte er fantasievolle, kleurrijke tekeningen bij.

Eerste indruk

De eerste indruk van Waar gaan we eigenlijk heen zorgt bij mij voor een gerustgesteld en nieuwsgierig gevoel. Ik ben gek op de boeken van Toon Tellegen en dit boek ademt voor mij direct de sfeer die ik ook verwacht bij zijn verhalen. Daarnaast zorgen de tekeningen van Thé Tjong-Khing ervoor dat ik nieuwsgierig ben en blijf naar de verhalen. Ik vind het zo knap dat Tellegen het voor elkaar krijgt om weer nieuwe verhalen te creëren die zo dicht bij zijn eigen stijl en filosofische inslag blijven. Heerlijk om te lezen!

Bij de eerste indruk vielen mij twee kleine dingen op. Zo staat er geen vraagteken achter de titel. Dat intrigeert mij. Ik kan de titel niet goed lezen zonder er een vraagzin van te maken. Ik denk dat Toon Tellegen niets ‘zomaar’ doet, dus het heeft vast een reden. Daar kun je een heel filosofisch gesprek over voeren met elkaar. Daarnaast iets wat mijn persoonlijk voorkeur niet heeft, namelijk het gebruik van een stofomslag. Ik ben daar echt te chaotisch voor, tijdens het lezen schuift hij weg. Ik gooi het dan ook vaak aan de kant, maar bij Waar gaan we eigenlijk heen kan dit niet, omdat het boek zelf geen opdruk heeft.

Waar gaan we eigenlijk heen – mogelijkheden

Ik gebruik de verhalen van Toon Tellegen heel graag in mijn onderwijscontext (als leerkracht, maar ook als directeur bij bijvoorbeeld een vergadering). Ze hebben namelijk altijd prachtige metaforen in zich. Wij hebben thuis Misschien wisten wij alles* Dit is een heel dik verzamelalbum met wel 313 verhalen. Het enige nadeel van dat boek is dat het geen inhoudsopgave heeft en ik altijd vergeet waar welk verhaal staat. Dat is bij Waar gaan we eigenlijk heen anders, dit start met een overzicht van de verhalen.

Een mooi, nieuw, verhaal uit Waar gaan we eigenlijk heen is Alleen dieren met een lange hals. Dit verhaal gaat over een feest dat giraf organiseert en waar krekel toch gewoon langsgaat. Ook al voldoet hij niet aan de voorwaarden om het feest te mogen bezoeken. Dit boek is goed in te zetten in een klas. Het opent het gesprek over bij wie je hoort, waarom bepaalde groepen ontstaan en hoe een ander zich hierbij kan voelen. Daarnaast kan het in teams een mooie start zijn om teamontwikkeling over samenwerken, gemene delers onder de mensen en out of the box denken te stimuleren. Het verhaal Al die tijd kun je hier aan koppelen. Dat gaat over wie je zelf bent, waar identificeer je jezelf mee en hoe ziet een ander jou?

Overzicht pagina korte verhalen met illustratie

Nieuwe en eerder gepubliceerde verhalen

Bij een aantal verhalen dacht ik iets te herkennen. Dat klopt lees ik later in de verantwoording van Waar gaan we eigenlijk heen. Toch geeft het ook een nieuwe ‘vibe’ aan de verhalen, zoals bijvoorbeeld bij ‘Zijn’. Dit verhaal ken ik uit Misschien wisten zij alles. Doordat het geplaatst is na ‘Alleen dieren met een lange hals’ heeft het verhaal een iets andere lading gekregen voor mij. Het is nog meer gekoppeld aan identiteit en dat je altijd op zoek bent naar een groep om bij te horen op basis van één of meer kenmerken.

Toon Tellegen

Toon Tellegen (1941) is dichter en schrijver. Naast Waar gaan we eigenlijk heen schreef hij nog zoveel meer. Zijn werk werd bekroond met de Woutertje Pieterseprijs, De Gouden Uil en de Gouden Griffel. Ook ontving hij voor zijn hele oeuvre de Theo Thijssenprijs, de Hendrik de Vriesprijs en de Constantijn Huygens-prijs. Zijn dierenverhalen worden wereldwijd vertaald.

Wij lazen eerder van Toon Tellegen:

Thé Tjong-Khing

Thé Tjong-Khing (1933) is illustrator van onder andere Waar gaan we eigenlijk heen. Hij is eveneens veelvuldig gelauwerd. Hij ontving behalve drie Gouden Penselen, een Zilveren Penseel en de Woutertje Pieterseprijs ook de pestigieuze Max Velthuijsprijs voor zijn hele oeuvre.

Van zijn boeken genoten we van:

Specificaties Waar gaan we eigenlijk heen

Auteur: Toon Tellegen | Illustraties: Thé Tjong-Khing | Uitgever: Querido | hardcover | november 2023 | 9789021482545 | meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.