Wat is thuis? – over wonen, leven, weggaan en aankomen
Het is bijna zo ver, de kinderboekenweek 2023 gaat van start! Wat is thuis? past heel goed bij het thema ‘Bij mij thuis’. Ik ben echt onder de indruk van dit boek. Het is heel compleet, informatief, grappig en zet aan tot nadenken. De ondertitel vind ik ook heel passend en dekkend voor het boek: over wonen, leven, weggaan en aankomen. In deze recensie zal ik uitleggen waarom ik dat vind. Zoek je nog een mooi boek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar? Een onmisbare titel voor de kinderboekenweek, en ook voor daarna!
Wat is thuis?
Wat is thuis? is een non-fictieboek over wonen en leven in een samenleving, over thuissituaties die van elkaar verschillen of juist op elkaar lijken en hoe wonen werkt in Nederland. Ieder kind weet: elk (t)huis is anders. Bij oma mag je op de bank eten, bij je beste vriend speelt iedereen in de keuken en je nichtje heeft twee kamers – eentje bij haar moeder en eentje bij haar vader. Maar hoe gaat dat bij mensen die geen dak boven hun hoofd hebben? Of bij mensen die met heel veel anderen of juist helemaal alleen wonen?
Het leerzame ‘Wat is thuis?’ zit vol actuele informatie over woonsituaties en leefomstandigheden in Nederland, maar benadert het begrip ’thuis’ ook vanuit een meer filosofische invalshoek. Het zet jong en oud aan het denken over wat ’thuis’ betekent en over hoe we in onze samenleving zo solidair en duurzaam mogelijk kunnen samenleven.
Veelzijdig perspectief
Het sterke aan Wat is thuis? is het veelzijdige perspectief van wonen. Elk (t)huis is anders en dat wordt op verschillende manieren zichtbaar gemaakt in het boek. In de inhoudsopgave zie je dit goed terug. Je kunt de hoofdstukken goed los van elkaar lezen en wellicht gebruiken in de klas bij een tekstles over dit onderwerp. In elk hoofdstuk komen geschiedenis (mooie vergelijkingen tussen toen en nu), aardrijkskunde (met landelijk, Europees en werelds perspectief), levensbeschouwing (verschillende culturen, filosofische vragen) en burgerschap terug. Heel passend dus voor een schoolse setting, maar absoluut ook om thuis met je kind samen te lezen.
Het is knap hoe de auteur en illustrator verschillende perspectieven vangt, maar tegelijkertijd diepgang weten op te zoeken. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht bij een boek van deze omvang. Toch heb ik er zelf ook echt iets van geleerd. Zo weet ik nu wat gentrificatie is. Je zult dus zien dat het boek voor iedereen in je klas nieuwe informatie oplevert en ook haakjes zal vinden om nieuwe informatie aan op te hangen. Dit komt omdat er basisinformatie en goede verdieping wordt gegeven in de tekst.
De ondersteuning van de illustraties van Lena Hesse zijn ontzettend helpend. Daarnaast zijn ze ook nog eens grappig. Je ziet dat de tekst van Kristina Scharmacher-Scheiber heel goed to the point is en duidelijk is en dat er in de illustraties een prettige kwinkslag zit. Maar deze is altijd ondersteunend, dus niet grappig om het grappig zijn, en vooral vaak ook pijnlijk direct. Zo is er een plaatje van 2 mensen (een oudere witte vrouw en een donker jongetje), waarbij de vrouw tegen het jongetje zegt: “Wat spreek jij goed Nederlands”. Het jongetje zegt: “Bedankt. U ook”.
Wat is thuis? gaat over wonen, leven, weggaan en aankomen
Zoals gezegd vind ik de ondertitel van Wat is thuis? goed gekozen. In de eerste plaats gaat het over wonen. Over dat we steeds groter zijn gaan wonen, dit wordt ook mooi geïllustreerd. Maar ook over huur- en koophuizen, het duurder worden van huizen, het bouwen van woningen, verduurzamen. Dit wordt ondersteund met goede infographics en andere illustraties.
Naast wonen gaat Wat is thuis? ook over leven. Dit is een wezenlijk verschil. Het gaat daarbij over het ’thuis voelen’ ergens, verschillende tradities en over de verschuiving van het samenleven met grotere groepen naar alleen je gezin. Ook het verschil in leven in een stad en dorp komt aan de orde, maar ook het leven op straat als dak- en thuisloze. Dit wordt op een heel respectvolle manier gebracht, zonder oordeel en absoluut informatief. Daarbij wordt een mooie link gelegd naar vroeger, toen men rondtrok zonder dak boven het hoofd.
Weggaan en aankomen zijn ook mooie thema’s in Wat is thuis?. Zo wordt migratie en emigratie uitgebreid besproken. Hoe komt iemand naar Nederland en wat is de procedure? Maar ook, waar gaan Nederlanders naar toe en waarom? De impact van verhuizen en vluchten staat hierbij centraal, maar ook de tolerantie naar elkaar toe. Daarbij wordt mooi ingegaan op anders zijn en het toekennen van oordelen over een hele groep mensen. Alles weer zonder een verwijtend vingertje, maar vooral informatief. Toch kan dit heel goed het gesprek openen, mocht dit bijvoorbeeld in je klas aan de orde zijn.
Over Nederland
Wat bijzonder is aan Wat is thuis? is dat het niet door een Nederlandse auteur is geschreven. Toch gaat dit boek wel echt over Nederland. Gottmer uitgevers heeft dit zo goed gedaan, door een sterke vertaler in te schakelen en het boek daarmee zo geschikt te maken voor de Nederlandse markt. De vertaling van Wat is thuis? is gedaan door Kristel Bosua.
De auteur, Kristina Scharmacher-Schreiber woont in Duitsland. Ze heeft ook Duits gestudeerd en werkt als freelance schrijver en vertaler. Ze vindt het vooral leuk dat ze, door het schrijven van non-fictieboeken, kinderen van alles over verschillende onderwerpen kan leren. Daarom vindt ze het ook zo belangrijk om te begrijpen wat er allemaal bij mensen thuis en in de wereld gebeurt.
De leuke EN informatieve illustraties zijn gemaakt door Lena Hesse. Zij is grafisch vormgever en heeft een opleiding tot illustrator en fotograaf gevolgd in Münster en Valencia. Na haar afstuderen heeft ze twee jaar lang gereisd, waarbij ze onderweg alles tekende wat stilstond en later, na wat oefenen, ook alles wat bewoog. In 2012 is ze in Berlijn gaan wonen. Daar werkt ze als freelance illustrator en schrijver voor verschillende uitgeverijen van kinderboeken.
Wat is thuis? geschikt voor jou?
Zoek jij een boek voor je klas of je kind over wonen, leven, weggaan en/of aankomen? Is je kind ouder dan 8 (of ietsje jonger en houd jij van voorlezen?). Dan is per definitie dit boek geschikt! Het is echt een onmisbare titel voor de kinderboekenweek 2023, maar eigenlijk sowieso voor je schoolbibliotheek. Er staan rijke teksten in, met zoveel woordenschatmogelijkheden, aansprekende plaatjes en op elke bladzijde heb je genoeg te praten met kinderen over wat ze lezen en zien. Een aanrader dus!
Specificaties Wat is thuis?
Auteur: Kristina Scharmacher – Schreiber | Illustrator: Lena Hesse | Vertaling: Kristel Bosua | Uitgever: Gottmer | juli 2023 | 9789025777784 | 80 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024