Wat wij zagen, een boekenweekgeschenk 2021 van Bervoets

Heerlijk vind ik de periode rondom het boekenweekgeschenk altijd. Ongeacht of de schrijver en het boek me aanspreken, het doet de leesstof opwaaien en dat vind ik tof. Er wordt veel gesproken over de zin, en onzin, van boeken. Voor mij als troste boekennerd alleen maar goed als het nieuws en de gesprekken over boeken gaan. En dit jaar is het boekenweekgeschenk geschreven door één van mijn nieuwe favoriete auteurs: Hanna Bervoets! Een auteur wat het banale des levens zo goed weet te vangen en verwoorden, met een rauwheid die flink kan schuren, afgetopt met een humoristisch kersje. En een auteur die echte karakters weet te creëren met een gelaagdheid als een goede speelkaartenpiramide. En wij zijn getuige van het zuchtje wind, de trilling van onderaf die alles kan laten wankelen… Wat wij zagen.

wat wij zagen

Wat wij zagen

Wanneer Kayleigh in de financiële problemen raakt, solliciteert ze naar een baan als ‘content moderator’ voor een online platform waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto’s en tirades moeten worden verwijderd. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega’s zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar. Toch voelt Kayleigh zich op haar plek, binnen het moderatorenteam vindt ze broederschap. En als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. Of lijkt dat maar zo? Wat wij zagen is een verhaal over wie of wat ons wereldbeeld bepaalt.

Tweestrijd

Het thema van de boekenweek 2021 is tweestrijd. Iets wat iedereen wel eens ervaren heeft en herkent. Een tof thema wat mij betreft. Vaak vindt de tweestrijd plaats tussen hart en hersens, gevoel en ratio. Beide zeggen vaak iets anders en waar kies jij dan voor? In ‘Wat wij zagen’ is de tweestrijd op diverse niveaus voelbaar. Het persoonlijke, van de karakters. En ook het professionele, ze moeten immers content beoordelen of het toelaatbaar is. Op het professionele vlak zijn er richtlijnen dus dat maakt het iets makkelijker kiezen. Maar zoals we lezen in ‘Wat wij zagen’, is die beoordeling ook vaak open tot discussie. Het is nou eenmaal allemaal niet zo simpel als dat we zouden willen.

De karakters uit ‘Wat we zagen’, hebben allemaal hun eigen leven en demonen, en genoeg voeding tot innerlijke tweestrijd. Maar door het werk wat ze doen, wordt die strijd alleen maar meer gekleurd en gevoed. Soms aangewakkerd, soms juist geblust. Maar het raakt ze allemaal op een bepaalde manier. Hanna weet dit erg goed te doen. Ook ik heb voet gezet op bepaalde plekken, in callcenters of ander soort bureaus waar ik heb gewerkt. En het is heel herkenbaar hoe Hanna de werkcultuur daar neerzet. Je doet wat je moet doen en zoekt een manier om met de bepaalde werkdruk om te gaan.

Humor in Wat wij zagen

Ik hou van de manier waarop Hanna humor in haar rouwheid weet te verweven. Althans, ik vat dingen op als humor, het is niet overduidelijk zo bedoelt. Misschien ligt het aan de herkenbaarheid in de banaliteit die ze zo goed weet te vangen voor mij. De kerstcadeaus die uit evenwicht zijn, de shotjes in te kleine glaasjes, de subcultuur die ergens ontstaat, een bepaalde situatie accepteren zoals shitty werkomstandigheden omdat het leven je nou eenmaal door heeft gebracht. De veranderingen op de werkvloer waardoor de targets opeens minder makkelijk haalbaar worden is ook iets wat zo herkenbaar is. Hanna heeft zich weer eens goed verdiept en dat waardeer ik altijd erg van auteurs.

‘Ja, man, vrede op de fucking aarde,’ zeggen wij, terwijl we onze vingers in onnatuurlijke krommingen dwingen om de minuscule glaasjes te kunnen klinken, waarop de fluorescerende drankjes over de randen klotsen om ons de rest van de avond plakhanden te bezorgen.

blz 34

Keuzes in Wat wij zagen

Het is niet zozeer de tweestrijd wat verontrustend is, het zijn de keuzes en acties die hieruit voortvloeien. Kayleigh en haar collega’s zijn een soort van moderne ‘vuilnismannen’. Ze moeten de zooi opruimen van onze moderne samenleving. Elke vuilniszak met shit openen, bekijken en beoordelen. Hoe al die vuilnis er komt is geeneens de vraag, het is er en die shit moet gesorteerd en opgeruimd worden. Het beoordelen van de content moet secuur gebeuren want anders haal je je target niet, en slecht presteren is je baan verliezen. En geen baan is geen salaris. Tegelijk ontstaat door die werkdruk ook een subcultuur onder collega’s. Een manier om ermee om te gaan. Wat wij zagen, is de gedeelde deler en dat schept een band. En zoals Hanna als geen ander kan, is er ook een mooi stuk vervreemding te vinden.

Wat wij zagen is voornamelijk geschreven vanuit een brief die Kayleigh naar een advocaat schrijft. Normaal vind ik deze manier van schrijven storend, maar in dit geval totaal niet. Dit laat maar weer zien hoe sterk Hanna als auteur is. Het boek is rauw, schurend en een heftig ritje. Het is verontrustend op diverse niveaus en het zet mij zeker aan tot denken. Waarom het zo verontrustend is? Ik denk dat het heel realistisch is en dat dit boek een interessante blik geeft in onze moderne maatschappij. We accepteren

Het einde was abrupt, alsof de handrem er opeens opgaat. Je vliegt naar voor en de schok haalt je uit een verhaal. Om vervolgens weer terug te schieten en het nog eens te willen lezen. Dit is zoals ik me wil voelen na een boek. Het moet me raken en mag me best door elkaar schudden.

Andere reviews van Hanna Bervoets

Boekenweekgeschenk 2021

6 juni 2021 was de laatste dag van het boekenweekgeschenk maar zolang de voorraad strekt, krijg je ‘Wat wij zagen’ cadeau bij besteding van 15.- aan Nederlandse boeken. Dit geschenk zal zeker niet iedereen kunnen bekoren, mensen zijn soms zelfs ziek van de narigheid heb ik gelezen. Misschien komt het door mijn eigen werkervaringen en online werkomgeving dat ik zelf ook een bepaalde mate van afmatting al heb doorstaan. Je leert omgaan met een bepaalde mate van narigheid, je moet wel! En in dit geval kan ik daarom goed meekomen met de karakters en het verhaal wat ertussen zit ervaren. Ik vind het een erg goede novelle, het beste boekenweekgeschenk tot nu toe wat mij betreft.

Achterin zit nog een leuk cadeautje van de hoofdsponsor NS. “Normaal” kon je een dagje gratis treinen met het boek maar dit jaar hebben ze het anders aangepakt. Voor mij niet helemaal relevant, ik hou van papier, maar voor alle e-readers en digitale lezers is er een leuk extraatje dit jaar.

Boeken Hanna Bervoets

Hanna Bervoets is misschien wel mijn meest geliefde Nederlandse literaire auteur. Haar manier van schrijven en vertellen weet me altijd te raken én bij te blijven. Ze is rauw, intelligent, direct maar tegelijk ook prachtig beeldend. Haar verhalen zijn voor mij nooit saai en altijd indrukwekkend. Bervoets schrijft romans, column-bundels, verhalenbundels en voor toneel, tv en film. In 2009 debuteerde zij met Of Hoe Waarom. Bervoets maakt zelf de schetsen voor de omslagen van haar boeken. En haar boeken kennen vele prijzen en nominaties. Hieronder een lijst van de boeken die tot nu toe zijn uitgekomen.

  • Of Hoe Waarom (roman 2009)
  • Leuk zeg doei (column-bundel 2010)
  • Lieve Céline (2011)
  • Alles wat er was (2013)
  • Opstaan, aankleden, niet doodgaan (column-bundel 2013)
  • Efter (2014)
  • En alweer bleven we ongedeerd (column-bundel 2015)
  • Ivanov (2016)
  • Fuzzie (2017)
  • Welkom in het Rijk der zieken (2019)
  • Een modern verlangen (verhalenbundel 2021)
  • Wat wij zagen – Boekenweekgeschenk 2021

Specificaties Wat wij zagen

Auteur: Hanna Bervoets | Uitgave stichting CPNB | Omslagillustraties van Leonie Bos naar idee van Hanna Bervoets | Jaar van uitgave 2021 | Boekenweekgeschenk 2021 | Meer informatie vind je op de website van CPNB

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.