Wetteloos – deel twee van een thriller serie
Wetteloos is het vervolg op het boek Voor onze zonden. Deze thrillerserie gaat over de belevenissen van rechercheurs Mikael Dirk en Frederik Dahlin en historica Maria Just. Net als in deel één komt een Deens onderzoek samen met een gebeurtenis uit het verleden. Een echte Deense thriller, waarbij je echt gaat nadenken over hoe het zou zijn zonder politie om ons heen. Hoe gaan mensen reageren in een wetteloze staat? Zou dit in het heden anders zijn dan vroeger? In Wetteloos krijgen we een inkijkje in een mogelijk wetteloos scenario.
Wetteloos
In Jutland wordt het skelet van een jonge vrouw gevonden. Het is duidelijk dat ze decennia geleden is doodgeschoten, maar haar identiteit is niet te achterhalen. De overbelaste lokale politie stuurt de zaak naar politiehistorica Maria Just in de hoop dat zij het raadsel kan oplossen.
Ondertussen wordt in Kopenhagen de chef Moordzaken aangereden en zijn er aanwijzingen dat het om een aanslag gaat. Mikael Dirk krijgt de taak om hem tijdelijk te vervangen en het onderzoek te leiden, terwijl zijn partner Frederik Dahlin worstelt met de mentale nasleep van een schietpartij. Tegelijkertijd besluiten honderden agenten zich ziek te melden en ontslag te nemen uit ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden. Dat leidt al snel tot onrust en rellen, waardoor Denemarken in een staat van wetteloosheid en angst wordt geworpen. Ineens rust het daardoor niet alleen het onderzoek, maar ook de nationale veiligheid op Mikaels schouders…
Diepgaand en goed gevonden
Net als Voor onze zonden is ook Wetteloos een boek met flinke diepgang. Aangezien ik het eerste deel van deze serie niet heb gelezen, was het echt even inkomen in het begin. Het was mij bij het lezen van de flaptekst niet geheel duidelijk dat er sprake was van een serie. Ik kende het eerste deel niet en had de link niet gelegd met dit boek. Bij de start van het boek was ik dan ook af en toe wat in de war. De verwijzingen naar eerdere situaties en de beperkte toelichting op de personages waren daar de oorzaak van. Op de cover van het boek, maar ook bij ‘eerder verschenen’ staat niet dat Wetteloos een vervolg is. Solitair lezen kan, net als veel andere thrillers uit het noorden, maar het is wel prettig om te weten dat er ook ‘een leven voor dit boek’ is.
Eenmaal bekend met het feit dat dit een serie is kwam ik iets gemakkelijker in het boek. Ik kon beter loslaten dat ik niet alles gedetailleerd hoefde te begrijpen. Wetteloos bevat veel diepgang, waardoor sommige passages wat breed uitgemeten zijn. Dit maakt het gedetailleerd en verfijnd. Toch is Wetteloos absoluut geen ‘makkelijk wegleesthriller’ zoals ik ook wel eens graag lees, maar echt een boek om over na te denken!
Langer lezen helpt bij Wetteloos
Een tip die ik aan je mee wil geven is om de tijd te nemen voor Wetteloos. Ik ben gewend om korte stukjes te lezen, maar dat sluit niet zo goed aan bij dit boek. In ieder geval werkte het niet zo goed voor mij. Voor het slapen gaan nog ‘even lezen’ zorgde ervoor dat ik te vaak terug moest bladeren zodra ik weer begon. Als ik wat langer de tijd had om te lezen kon ik er namelijk veel meer van genieten merkte ik. Dit was in het middengedeelte het geval. Langer dan een uur lezen zorgde voor veel meer leesplezier. Ik zag dan ook beter de verbanden en de verfijnde overgangen tussen de verhaallijnen.
De afloop was voor mij echt niet voorspelbaar. Gedurende het verhaal had ik allerlei verdachten, maar deze was niet in mij opgekomen. Helemaal bevredigend was het helaas ook niet toen ik erachter kwam hoe het zat, maar de auteurs nemen de tijd om de gehele situatie goed af te ronden. Dat hielp absoluut bij de beleving van het lezen. Ook zie ik nog vele mogelijkheden voor een derde deel, want de verhaallijn van de personages is nog niet rond.
Wetteloos is angstaanjagend actueel
‘Het zijn er zoveel dat het zou kunnen uitlopen op wetteloze toestanden. Inbraken, berovingen, aanrandingen, geweld in het uitgaansleven, verkeersovertredingen, bendegevechten… Neem alleen al het gevecht op Amager Strand. Er is geen mankracht voor dat soort zaken, als de meldingen die we hebben gekregen over massale verlofopnames juist zijn. Om even terug te komen op je zaal over Else Lövengren: ik denk dat Denemarken sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in zo’n politieloze situatie heeft verkeerd’.
Wetteloos, pagina 150
Bovenstaande quote uit Wetteloos heeft mij aan het denken gezet. Want wat zou er gebeuren als de politie niet zichtbaar aanwezig is? Hoe reageren mensen als ze niet worden teruggefloten door de overheid? Het boek geeft hier niet een eenduidige antwoord op, maar zorgt er wel voor dat je getriggerd wordt in het scenario.
Wetteloos is actueel. Zo is de covid-pandemie volledig geïntegreerd. Eigenlijk voelt dat al heel normaal. Maar wat ik zelfs wat angstaanjagend actueel vond zijn de personeelstekorten die leiden tot een gevoel van ‘wetteloosheid’. Gezien de huidige situatie in Nederland, met grote personeelstekorten, kon ik mij inleven in het boek. Zo wordt er momenteel steeds vaker nee’ verkocht door instanties waar we altijd op konden rekenen, zette het boek mij absoluut aan het denken. Zo is er een situatie waarin iemand na een inbraak, waarbij de dader gepakt kan worden door het slachtoffer, de politie belt. Deze kunnen helaas niet direct komen. Ik voelde hierbij de hulpeloosheid door het boek heen. De politie is er doorgaans zeer snel, maar dat is allerminst vanzelfsprekend.
Auteurs
Wetteloos is geschreven door twee auteurs, te weten Line Holm en Stine Bolther. Line Holm is onderzoeksjournalist en zij schreef twee journalistieke boeken. Stine Bolther is journalist, schrijver, televisiepresentator en voormalig juridisch en misdaadverslaggever. Ze heeft negen boeken geschreven, waaronder verschillende true-crimebestsellers. Deze boeken zijn niet vertaald naar het Nederlands, dus je moet een goed woordje Deens lezen om er van te genieten. Dit is helaas geen specialiteit van mij, dus ik kan je niets over deze boeken vertellen.
- Deel 1: Voor onze zonden*
Specificaties Wetteloos
Auteurs: Line Holm & Stine Bolther | Vertaling: Janke Klok en Nannie de Graaff | Uitgever: Volt | 448 pagina’s | februari 2023 | 9789021464084 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024